Kuuban valtapuolue valitsi presidentiksi odotetusti Miguel Díaz-Canelin – Castro: Kuuban ja Venäjän suhteet lähentyneet

Uusi presidentti vannoi Kuuban jatkavan samalla linjalla kuin aiemmin.

Kuuba
Miguel Díaz-Canel
Miguel Díaz-CanelAlejandro Ernesto / AFP

Kuuba on vahvistanut tiedon, jonka mukaan presidentti Raúl Castron seuraaja on Miguel Díaz-Canel. Kansalliskokous äänesti torstaina ainoana ehdokkaana olleen 57-vuotiaan Díaz-Canelin seuraavaksi presidentiksi.

Uusi presidentti vannoi virkavalansa heti kansalliskokouksen ilmoituksen jälkeen. Hän vannoi "jatkavansa vallankumousta".

Castro-suvun valtakauden katsotaan päättyvän, kun Raúl Castro siirtyy pois presidentin paikalta. Hän pysyy valtapuolueen johtajana vuoteen 2021 asti. Raúl Castro on ollut presidenttinä vuodesta 2008. Sitä ennen hänen veljensä Fidel Castro oli presidenttinä useita vuosikymmeniä.

Vaikka uuden luvun katsotaan alkaneen Kuubassa, arvioiden mukaan muutoksia ei maassa kuitenkaan ole odotettavissa. Kuuba pysyy edelleen tiukasti kommunistisen puolueen hallitsemana maana.

Díaz-Canel sanoikin puheessaan, että Kuuban ulkopolitiikka ei tule muuttumaan. Hänen mukaansa Kuuba on valmis keskustelemaan niiden tahojen kanssa, jotka kohtelevat maata vertaisenaan.

Uuden presidentin mukaan joitain asioita saatetaan muuttaa, jos ne "täydentävät Kuuban vallankumouksellista linjaa".

Castro arvosteli Trumpin politiikkaa

Myös kommunistisen puolueen johtaja Raúl Castro piti puheen torstaina. Hän kertoi Kuuban ja Venäjän suhteiden lähentyneen. Kuuban ja Yhdysvaltojen suhteet ovat hänen mukaansa huonontuneet sen jälkeen, kun Donald Trump aloitti presidenttinä.

Castron mukaan Yhdysvaltain presidentin politiikka on jälkikolonialistista. Yhdysvallat rankaisee vanhoja kauppakumppaneitaan, kuten Eurooppaa ja Kiinaa, ja yrittää jälleen eristää Kuuban ja sen liittolaiset, sanoi Castro puheessaan.

Valkoinen talo kommentoi torstaina, ettei se usko uuden "ennalta valitun" johtajan sallivan kuubalaisille lisää vapauksia.

Kuuban uudesta presidentistä Castro sanoi, että Díaz-Canel toimii presidenttinä seuraavat kaksi viiden vuoden mittaista kautta. Castron mukaan uudesta presidentistä tulee puolueen johtaja "kun aika on kypsä".

Kuuban sisäpolitiikasta Castro nosti esiin muun muassa rahapolitiikan. Hän sanoi, että Kuuballa on suunnitelmia, joissa "päänsärkyä aiheuttavasta" kahden valuutan järjestelmästä luovuttaisiin.

Lue myös:

Castrojen 59 vuotta kestänyt kausi päättyy Kuubassa – 5 kysymystä siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi

Lähteet: Reuters, Tass, AP, AFP