Unto Hämäläisen kolumni: Kokoomuksessa kysytään nyt "Kenen joukoissa seisot?"

Puheenjohtaja Petteri Orpo joutuu käyttämään kovia otteita, jotta saisi hallituksen sote-esityksen läpi. Pelissä on myös hänen asemansa puoluejohtajana, kirjoittaa Unto Hämäläinen.

Kansallinen Kokoomus
Unto Hämäläinen.
Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen.Derrick Frilund / Yle

Mitä seurauksia on kansanedustaja Harry Hjallis Harkimon eroamisesta kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja kaavaillun uuden oikeistoryhmittymän perustamisesta?

Pitkän tähtäimen vaikutuksia on vielä mahdoton arvioida. Täytyy ensin katsoa, keitä Harkimo saa mukaansa ja mitä muuta tapahtuu uuden ryhmittymän ympärillä.

Nyrkkisääntö on se, että uuden poliittisen ryhmän pääsy eduskuntaan on hankalaa. Viimeksi siinä onnistuivat nuorsuomalaiset ja Risto Kuisman remonttiryhmä 1990-luvulla, mutta nekin häipyivät nopeasti puoluekartalta.

Nyt ei olekaan kysymys enää vain sotesta, vaikka se onkin iso asia, vaan myös kokoomuksen asemasta.

Merkityksetön Harkimon siirto ei kuitenkaan ole, koska hallituspuolueen kansanedustajan eroaminen heikentää hallituksen mahdollisuuksia saada sote- ja maakuntahallintouudistus läpi eduskunnassa. Kysymyksessä on tämän hallituksen tärkein päätös, joka on aikomus tehdä kesäkuun 8. päivään mennessä.

Silloin kokoontuvat kokoomuksen ja keskustan puoluekokoukset. Kokoomuksen kokous pidetään Turussa, puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon kotikaupungissa. Samassa viikonvaihteessa kokoontuu myös keskustan puoluekokous, joka kokoontuu Sotkamossa, puheenjohtaja Juha Sipilän vaalipiirissä.

Keskustalle sote-päätös on helppo. Puolueväki on tyytyväinen hallituksen linjaan ja eduskuntaryhmä on yksimielisesti sen takana. Jos sote-lait menisivät kokoukseen mennessä läpi, Juha Sipilä voisi pullistella Sotkamossa.

Kokoomukselle sote-päätös on vaikea. Kokoomuksen kannattajat ja aktivistit ovat vähintäänkin epäileväisiä hallituksen esitystä kohtaan. Hurraa-huutoja ei kuulu mistään osasta kokoomusta. Helsingin, Turun ja Tampereen kolmiossa, puolueen korkeakannatusalueella, kapinoidaan avoimesti hallituksen linjaa vastaan.

Kapinaa on johtanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, sama mies, joka sai tasan vuosi sitten pidetyissä kuntavaaleissa 30 000 ääntä ja auttoi kokoomuksen pysymään suurimpana puolueena.

Myös Vapaavuori joutuu valitsemaan puolensa kiperässä tilanteessa.

Kauas on vuodessa kuljettu kuntavaali-illan yhteisistä hymykuvista, joissa Vapaavuori ja Orpo kaulailivat toisiaan kuin veljekset ikään. Olihan heillä yhteistä historiaa. Edellisessä puoluekokouksessa Vapaavuori tuki Orpoa puolueen puheenjohtajaksi, kun tämä syrjäytti Alexander Stubbin. Sitä edellisessä puoluekokouksessa Orpo oli tukenut Vapaavuorta, joka oli kuitenkin hävinnyt puheenjohtajaäänestyksessä Stubbille.

Tähän asti kokoomuksessa on väännetty kättä, kumpi määrää kaapin paikan, Orpo vai Vapaavuori. Orpolla on ollut selvä enemmistö eduskuntaryhmässä, mutta Vapaavuoren ei ole tarvinnutkaan tavoitella enemmistöä. Hänelle olisi riittänyt, jos kokoomuksen eduskuntaryhmästä olisi irronnut niin paljon kansanedustajia, että sote-ja maakuntahallintopaketti olisi kaatunut eduskunnassa.

Harkimon eron jälkeen kokoomuksen sisäinen tilanne on muuttunut. Nyt ei olekaan kysymys enää vain sotesta, vaikka se onkin iso asia, vaan myös kokoomuksen asemasta.

Nyt jokaiselta kokoomuksen kansanedustajalta ja muulta vaikuttajalta kysytään: Kenen joukoissa seisot?

Vaikeimpaan paikkaan joutuvat kansanedustajat. Heidän on valittava joko Orpon tai Harkimon välillä. Aidalla ei voi istua, koska ratkaisevassa sote-äänestyksessä on vastattava: Jaa tai ei.

Oli päätös kumpi tahansa, Petteri Orpolla on edessään vaikeuksia.

Suuri repeämä kokoomuksen ryhmässä ei ole todennäköinen, mutta mahdollinen se on. Kysymys on hyvin paljon puheenjohtaja Petteri Orpon poliittisista taidoista ja arvovallasta. Pystyykö hän pitämään joukkonsa kurissa ja eduskuntaryhmänsä hallituksen esityksen takana?

Hyvä kysymys on myös se, mitä tekee pormestari Jan Vapaavuori? Myös Vapaavuori joutuu valitsemaan puolensa kiperässä tilanteessa. Hänen kritiikkinsä perusteet sote-uudistusta vastaan eivät ole miksikään muuttuneet, mutta tilanne kokoomuksen sisällä on toinen kuin ennen Harkimon eroa.

Vääntö kokoomuksessa on niin kovaa, ettei se mene jälkiä jättämättä. Oli päätös kumpi tahansa, Petteri Orpolla on edessään vaikeuksia.

Jos hallituksen sote-esitys menee eduskunnassa läpi, osa kokoomuksesta on siihen tyytymätön. Orpo joutuu pitkään parsimaan haavoja, joita riitapuolille väkisin syntyy. Ja Harkimon ryhmä voi levittää niihin haavoihin suolaa.

Jos hallituksen sote-esitys kaatuu eduskunnassa kokoomuksen sisäisiin riitoihin, Petteri Orpo kokee sellaisen arvovaltatappion, että hän tuskin kehtaa hakea toista kautta kokoomuksen johdossa. Ei hänellä olisi sellaista uskottavuutta, jolla suuren puolueen puheenjohtaja voisi käydä eduskuntavaaleihin. Silloin kokoomuksen puoluekokous joutuisi valitsemaan uuden puoluejohtajan.

Unto Hämäläinen

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva politiikan toimittaja.