1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Pelimies Harkimo innostuu riskinotosta, mutta ei siedä jahkailua

Harry “Hjallis” Harkimo on ristiriitainen persoona. Politiikka lienee hänelle aivan liian hidasliikkeinen laji.

politiikka
Kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo tiedotustilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa Helsingissä.
Kokoomuksen kansanedustaja Harry Hjallis Harkimo tiedotustilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa Helsingissä torstaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Liike-elämässä Harry Harkimon luonne on ollut hänen valttinsa. Harkimo on utelias, helposti innostuva, kärsimätön, mutta myös hyvin sitkeä mies. Hän tekee nopeita päätöksiä ja ottaa suuria riskejä. Kun riskit toteutuvat, Harkimo kääntää kurssiaan nopeasti.

Toistaiseksi hänen liiketoimintansa saldo on pysynyt vahvasti plussalla monista erehdyksistä huolimatta.

Poliittiseen työhön Harkimon luonne sopii melko huonosti. Hänen on vaikea sopeutua poliittisen kompromissimyllyn hitauteen, moninaiseen jahkailuun ja kiertelevään ja kaartelevaan puhetapaan.

Hjalliksen brändi syntyi maailmanympäripurjehduksella

“Hjallis” Harkimo on yksi Suomen tunnetuimmista henkilöbrändeistä. Se syntyi 1980-luvulla, kun Harkimo oli kilpapurjehtija.

Kansakunnan kollektiiviseen muistiin Harkimon nimi tarttui viimeistään vuonna 1987, kun hän saapui maaliin purjehdittuaan ensimmäisenä suomalaisena yksin maapallon ympäri.

Hjallis vuonna 1987 BOC Challenge -yksinpurjehduskisan maalissa Newportissa Yhdysvalloissa.
Harry Harkimo purjehti ensimmäisenä suomalaisena yksin maailman ympäri. Hän saapui maaliin Newportiin Yhdysvaltoihin vuonna 1987.Peter Jansson / Lehtikuva

Saavutus oli osoitus miehen poikkeuksellisesta peräänantamattomuudesta ja sitkeydestä.

Kun Harkimo saapui kolmannella maailmanympäryspurjehduksellaan välisatamaan Uudessa Seelannissa, vastassa oli jääkiekkoliiton silloinen puheenjohtaja, “rautakansleri” Kalervo Kummola. Tapaaminen muutti Harkimon elämän kurssin.

Kummola kysyi Harkimolta, kiinnostaisiko tätä ostaa Kummolan yhtiön omistamat jääkiekkoseura Jokerien osakkeet. Harkimo innostui ideasta ja teki myöhemmin kaupat, vaikka seuran talous oli kuralla.

Harkimon ostosta rahoitti hänen ystävänsä Henrik de la Chapelle. Ystävykset ostivat muutamaa kuukautta myöhemmin potin osakkeita toiseltakin sijoittajalta.

Harkimo muutti suomalaisen urheilubisneksen

Urheilubisneksen operatiivinen johtaminen tuli Harkimon hommaksi. Hän heittäytyi siihen tarmolla.

Harkimo hankki Jokereille vakavaraisia sponsoreita, vauhditti fanibisnestä ja muutti kiekkomatsit värikkäisi showtapahtumiksi. Jokerikatsomossa riitti väkeä, koska joukkue takoi useita mestaruuksia peräjälkeen.

Harry Harkimo jääkiekkokatsomossa 2003.
Helsingin areenan rakennuttaminen nosti Harry Harkimon Suomen urheilubisneksen huipulle.Kimmo Brandt / AOP

Se ei riittänyt Harkimolle. 1990-luvun lopulla hän alkoi rakennuttaa Ilmalaan Helsingin areenaa. Siitä piti tulla paitsi Jokerien kotipesä, myös Suomen merkittävin pop-konserttien näyttämö. Lainarahoituksen vakuudeksi Harkimo laittoi koko omaisuutensa.

Rakennusprojekti onnistui, mutta Jokerien urheilullinen menestys alkoi heiketä. Urheilubisneksestä koitui jatkuvia tappioita. Niitä piti paikata halliyhtiön varoilla.

Jokerijohtaja jakoi potkuja Diili-tyyliin

Vuosituhannen alussa Harkimon nimi oli yhtenään urheilu-uutisten otsikoissa, kun hän toimi itse Jokerien operatiivisessa johdossa. Seuran pyöröovi kävi tiuhaan, kun Harkimo erotti ja palkkasi yhtenään valmentajia ja pelaajia, jotta seuran menestys olisi kohentunut.

Hjalliksen otteet lienevät muistuneen mieleen Diili-sarjan tv-tuottajalle, kun hän alkoi etsiä ohjelmalle vetäjää vuonna 2008. Rooliin tarvittiin henkilö, joka osaisi luontevasti julistaa: “Saat potkut!”

Harkimo pyydettiin rooliin ja hän sopi siihen kuin valettu. Miehellä oli jo tuolloin hieman kokemusta tv-työstä. Hän teki toimittaja Anna Soraisen kanssa urheiluaiheista haastatteluohjelmaa jo vuonna 2006.

Diilissä Harkimo edisti ujostelematta omia bisneksiään. Ensimmäisellä kaudella hän etsi ohelmassa myyntijohtajaa Sipoonrannan rakennusprojektilleen. Toisella kaudella Harkimo etsi toimitusjohtajaa rakennushankkeilleen Hangossa. Ilmaista julkisuutta molemmat kohteet saivat kosolti.

Harry Harkimo vuonna 2007.
Harry Harkimo vuonna 2007.Mari Lahti / AOP

Harry Harkimosta on tullut suomalaisen tv:n kiintotähti, vaikka hän työskentelee nykyisin kansaneduistajana. Poliitikon työn rinnalla hän on vetänyt ohjelmia “Hjalliksen kanssa”, “Atlantin yli” ja “Harkimot”. Uusimpaa sarjaansa hän isännöi poikansa Joelin kanssa.

Julkkis-Hjallis ärsyttää ja aiheuttaa kateutta

Se, että kansanedustajalle annetaan jatkuvasti mahdollisuus tehdä omaa tv-showta, ärsyttää monia ihmisiä. Heidän joukossaan on myös useita Harkimon kansanedustaja- ja puoluetovereita.

Poliitikolle “kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta”. Siksi Harkimon tähteys aiheuttaa myös kateutta hänen kollegoissaan. Sitä lisää sarja nimeltä “Pelimies”. Se on Joonas Nordmanin tähdittämä parodia henkilöstä ja brändistä nimeltä Harry Hjallis Harkimo.

Se, onko Harkimo rehellinen pelimies, joutui epäilyksen alaiseksi vuonna 2013. Syynä oli Helsingin areenan kauppa venäläisille sijoittajille. Areena oli tuolloin Helsinki Halli Oy:n omistuksessa.

Harkimo oli ostanut Helsinki Halli Oy:n vähemmistöosakkaiden omistusosuudet itselleen hieman ennen venäläisten kanssa tekemiään kauppoja. Muun muassa mediayhtiö Sanoma Holding veti tapauksen välimiesoikeuteen, koska se katsoi Harkimon salanneen venäläisten kanssa käymänsä neuvottelut. Välimiesoikeus pui asiaa pari vuotta ja ratkaisi sen lopulta Harkimon eduksi.

Harkimon puoluetoverit kertovat, ettei mies jaksa osallistua ryhmän palavereihin. Eräät heistä väittävät, ettei Hjallis viitsi myöskään perehtyä kunnolla politiikan sisältökysymyksiin.

Elina Lepomäki, Harry Harkimo ja Susanna Koski eduskunnan täysistunnossa
Elina Lepomäki, Harry Harkimo ja Susanna Koski eduskunnan täysistunnossa maaliskuussa.Jarno Kuusinen / AOP

Sitä, onko tällainen kritiikki aiheellista, vai kateellisten jupinaa, on hieman hankala arvioida.

Harkimo on joka tapauksessa ollut eduskunnassa melko näkymätön hahmo. Hän lukeutuu puolueensa hiljaisiin takapenkkiläisiin.

Mitä ilmeisimmin Harkimo olisi halunnut itselleen näkyvämmän ja vaikutusvaltaisemman roolin.

Lue myös:

Ykkösaamun vieraana Harry Harkimo – mitä haluat kysyä?

Unto Hämäläisen kolumni: Kokoomuksessa kysytään nyt "Kenen joukoissa seisot?"Unto Hämäläisen kolumni: Kokoomuksessa kysytään nyt "Kenen joukoissa seisot?"

Kokoomusjohto yllättyi Harkimon lähdöstä – Orpo: "Huonon ratkaisun teit, mutta hyvää matkaa ystäväni Hjallis"

Harkimo eroaa kokoomuksesta: "Olen keskustellut Orpon kanssa ehkä kaksi minuuttia vuoden aikana"– Yle seurasi hetki hetkeltä

Syntyykö Suomeen uusi liberaali liike? Nuorsuomalaiset ajoi tasaveroa ja viiniä maitokauppoihin jo 90-luvulla

Tämän tiedämme nyt: Harkimo jättää kokoomuksen – moni kiistää huhut uuteen liikkeeseen lähtemisestä

Lue seuraavaksi