Bitcoin-varas karkasi vankilasta Islannissa – lensi Ruotsiin samassa koneessa pääministerin kanssa

Vankikarkuria epäillään Islannin kaikkien aikojen suurimmasta ryöstöstä. 600 varastettua tietokonetta käytettiin louhimaan bitcoineja.

Vankilapako
Bitcoin kryptoraha
AOP

Islannin suurimmasta ryöstöstä epäilty mies on paennut vankilasta Islannissa alkuviikosta. Sindri Þór Stefánssonin epäillään olleen päätekijä 600 tietokoneen ryöstössä. Koneita käytettiin louhimaan virtuaalivaluutta bitcoineja.

Stefánsson pakeni Etelä-Islannissa sijaitsevasta Sognin avovankilasta ikkunan kautta tiistaina. Hän lensi Ruotsiin matkustajakoneella, jonka kyydissä oli myös Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir, kertoivat paikalliset tiedotusvälineet. Stefánsson tunnistettiin lentokentän turvakamerakuvista.

Stefánsson oli ostanut lentolipun toisen miehen nimellä, mutta maksanut sen omalla pankkikortillaan. Islannista Ruotsiin matkustettaessa ei tarvita passia.

Vankikarkuri saapui Keflavíkin lentokentälle taksilla, jonka kuljettajaa poliisi yhä etsii. Vankilasta on lentokentälle vajaat sata kilometriä. Miehellä oli mukanaan käsimatkatavarat ja kannettava tietokone.

Poliisi: Sai ulkopuolista apua

Vankilan vartijat eivät olleet huomanneet pakoa ennen kuin lento Ruotsiin oli lähtenyt. Avovankilan vangeilla on vapaa pääsy internetiin ja puhelimiin. Poliisin mukaan Stefánsson sai ulkopuolista apua pakoonsa.

Varastetut tietokoneet, joiden arvo on lähes kaksi miljoonaa, ovat yhä kateissa. Ryöstö oli kaikkien aikojen suurin Islannissa, ja sitä kuvattiin "erittäin organisoiduksi rikokseksi".

Stefánsson oli ollut pidätettynä helmikuusta saakka, mutta hänet siirrettiin avovankilaan reilu viikko sitten. Kaikkiaan 22 ihmistä on ollut pidätettynä ryöstön johdosta.

Stefánssonista on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Häntä ei ole vielä havaittu Ruotsissa, kertoi Ruotsin poliisi.

Pääministeri Jakobsdóttir matkusti Ruotsiin tapaamaan Intian pääministeriä Narenda Modia. Pääministeri ei ole kommentoinut tapahtumaa.

Tämän luokan vankilapaot ovat erittäin harvinaisia Islannissa.

– Vankilapaot Islannissa tarkoittavat yleensä sitä, että joku karkaa päästäkseen vetämään kännit, sanoi Islannin yliopiston sosiologian professori Helgi Gunnlaugsson The Guardianille.

Aiheesta muualla:

Grapevine.is: More Details On Icelandic Prison Escapee Coming In (siirryt toiseen palveluun)

Aftonbladet: Isländsk rymmare jagas i Europa: ”Flög till Arlanda” (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Iceland's Bitcoin heist suspect 'flees on PM's plane' (siirryt toiseen palveluun)

The Guardian: 'Big bitcoin heist' suspect escapes prison and flees Iceland 'on PM's plane' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Yle