Hyppää sisältöön

Happonen: Mihin tuoliin päätyy Turun puukottaja?

Terrorimurhista syytetty mies järjesti valtakunnallisen tuolikohun oikeudessa. Mutta mistä löytyy puukottajalle sopiva tuoli, pohtii Ylen oikeustoimittaja Päivi Happonen.

Kuva: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Turun puukotuksia on ehditty puida tuomioistuimessa vasta kaksi viikkoa, mutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita on riittänyt monen mielestä enemmän kuin tarpeeksi.

Ehkä vaarallisin tilanne tähän mennessä sattui tiistain vastaisena yönä, kun syytetty oli riehunut (siirryt toiseen palveluun) Turun vankilan sellissään.

Vauhtia on riittänyt oikeussalissakin. Sen raskas ovi on käynyt tiuhaan, kun syytettyä on viety ja tuotu oikeuden eteen.

Yksi oikeudenkäynnin tärkeä vaihe, syytetyn kuuleminen, aloitettiin tämän viikon tiistaina. Aamupäivän aikana mies naureskeli sekä kertoi kaulojen katkaisusta ja naisvihasta. Kun lounastauon jälkeen oikeus palasi jatkamaan istuntoa, 23-vuotias mies ilmoitti yllättäen, että hän joutuu helvettiin, jos hän istuu tuolilleen.

Ei tarvinnut olla edes keittiöpsykologi havaitakseen, että puukottaja oli tuolloin ihan jossain muualla kuin Turun vankilan auditoriossa.

Oikeudenkäyntiä johtava Tapio Katajamäki mietti hetken ja lähetti puukottajan helvetin sijaan takaisin omaan selliinsä. Katajamäki nauratti yleisöä, kun syyttäjät löysivät tuolinsa. Hän tokaisi, että hyvä, kun edes syyttäjät suostuvat täällä istumaan.

Seuraavana aamuna oikeudessaei enää ketään naurattanut. Syytetty raahattiin tällä kertaa kädet selän taakse kahlittuina ja usean vartijan saattelemana oikeussaliin. Hän seisoi jälleen pahuuteen vievän tuolinsa edessä, eikä tehnyt elettäkään, että olisi siihen istunut.

Ei tarvinnut olla edes keittiöpsykologi havaitakseen, että puukottaja oli tuolloin ihan jossain muualla kuin Turun vankilan auditoriossa. Pian mies vietiin vankilalääkärille, joka katsoi, ettei syytetty ole kuulustelukunnossa. Hänen asianajajansa sanoi myöhemmin medialle, että puukottaja oli tärissyt oikeussalissa ja hän oli “muissa maailmoissa”.

Vakaviin rikoksiin syyllistyneille tehdään Suomessa usein mielentilatutkimus. Siinä selvitetään, onko tekijä ymmärtänyt tekonsa niiden tekohetkellä. Mielentilatutkimuksessa selvitetään tarkkaan ottaen sitä, onko psykoottinen sairaus, kehitysvammaisuus tai dementia estänyt sen, että tekijä olisi ymmärtänyt tekonsa.

Voiko tappaja, murhaaja tai terroristi ylipäätään olla psyykkisesti terve? Ja toisaalta, voiko mieleltään terve haluta olla terroristi?

Turun puukottajan mielentilatutkimuksesta on julkaistu ainoastaan yksi sana.

Se on syyntakeinen.

Se tarkoittaa sitä, että lääkärien mukaan hän ymmärsi tekonsa, kun teki niitä.

Arvostettu ja kokenut vankilalääkäri Hannu Lauerma ei ota kantaa Turun puukottajan tapaukseen. Hän sanoo Ylelle kuitenkin yleisellä tasolla, että henkilö voi olla vakavasti mielisairas, vaikka hän olisikin syyntakeinen.

Oikeudessa katsottiin tällä viikolla videoita poliisin kuulusteluista, jotka oli tehty viime syksynä. Näillä videoilla puhuva mies ei naureskele silloin, kun hän puhuu väkivallanteoistaan. Videolla myös miehen vastaukset vaikuttavat harkitummilta kuin oikeussalissa.

Onko Turun puukottaja seonnut tutkintavankeuden aikana?

Voiko tappaja, murhaaja tai terroristi ylipäätään olla psyykkisesti terve? Ja toisaalta, voiko mieleltään terve haluta tappaa tai olla vaikkapa terroristi? Näitä asioita on miettinyt viime päivinä moni keittiöpsykologi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on ison kysymyksen edessä. Se pohtii valtaisan mediakiinnostuksen kohteena olevassa ja monin tavoin poikkeuksellisessa oikeudenkäynnissä, onko 23-vuotias marokkolainen Suomen lain mukaan tehnyt terroristisen teon.

Käänteitä oikeudenkäynnissä on riittänyt niin paljon, että kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen sanoi Ylen uutisissa keskiviikkona, ettei ole vastaavanlaista oikeudenkäyntiä urallaan nähnyt.

Toivoa sopii, että osoitteena on sellainen kivitalo, josta sattuu löytymään lääkäri.

Oikeuden puheenjohtajakin intoutui julistamaan tuomarin pöydän takaa, että hän on joutunut puukottajan kanssa keskelle valtakunnallista tuolikohua. Mediassa kun on laajasti kerrottu, ettei syytetty suostunut istumaan tuolillaan. Tuomari-puheenjohtaja myös otti yllättäen kantaa uutisjuttuihin ja kertoi olevansa hyvin pettynyt siihen, että oikeudenkäyntiä on kutsuttu joissakin medioissa farssiksi.

Kaiken kohun keskellä sekavalta vaikuttava puukottaja odottaa tuomiotaan. Hän on tehnyt ja myöntänyt pahimman mahdollisen rikoksen. Hän on riistänyt hengen kahdelta ihmiseltä, ja tulee siitä saamaan rangaistuksen.

Mutta missä sijaitsee oikea tuoli ja paikka oikeudessa tuoliepisodin järjestäneelle puukottajalle?

Yle uutisoi ennen joulua, että monessa vankilassa ollaan hyvin huolissaan siitä, että jotkut vankilat ovat olleet jonkin aikaa kokonaan ilman lääkäriä, ja joihinkin vankiloihin on otettu töihin hyvin kokemattomia keikkalääkäreitä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaisun ajankohdasta ei ole vielä tietoa, mutta vastoin hyviä tapoja uskaltaisi ennustaa, että vankilaan puukottaja päätyy.

Toivoa sopii, että osoitteena on sellainen kivitalo, josta sattuu löytymään lääkäri. Ja vieläpä sellainen, joka osaisi hyvin hommansa.

_Päivi Happonen
_

Kirjoittaja on Ylen oikeustoimittaja, joka on seurannut Turun puukotusten oikeudenkäyntiä. Toisinaan hän näkee unta, jossa hänet on tuomittu vankilaan.