Lappeenrannan uudelle jäähallille enää kolme vaihtoehtoa – sisäurheilulle tulossa oma halli

jäähallit
Mutkakatu Lappeenranta
Toinen jäähallin sijoitusvaihtoehdoista on Lappeenkadun, Snellmaninkadun ja Mutkakadun alue.Jari Tanskanen / Yle

Monitoimijäähallia pohtiva työryhmä jatkaa Lappeenrannan uuden jäähallin sijoituspaikan etsimistä kolmen eri vaihtoehdon pohjalta.

Työryhmä on keskustellut eniten Tykki-Kiviharjun alueesta, jossa jäähalli tulisi keskustaa lähinnä sijaitsevalle tontilla Kivenkadulle ja yleisurheilijoille tarkoitettu sisähalli Opintielle, Kesämäen yhtenäisperuskoulun viereen alueelle, jossa toimii kaupungin varikko.

Vaihtoehtoisena paikkana tutkitaan kaupungin ydinkeskustassa sijaitsevaa Lappeenkadun, Snellmaninkadun ja Mutkakadun aluetta. Käytännössä jäähalli rakennettaisiin osittain Lappeenkadun päälle.

Ehdolla olevista vaihtoehdoista tontti on ahtain, mutta alueella on runsaasti pysäköintitilaa läheisissä kauppakeskuksissa, ja moni katsojista tulisi paikalle kävellen tai bussilla. Jäähallin tulo vauhdittaisi todennäköisesti myös pysäköintitilojen rakentamista muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan torin alle.

Työryhmällä kolmantena vaihtoehtona on jäähallin rakentaminen nykyisen jäähallin tuntumaan Kisapuistossa.

– Tällöin jäähalli rakennettaisiin kokonaan kaupungin maalle. Tämä on varteenotettava vaihtoehto, jos keskustan alueen vaihtoehdoissa ei päästä ratkaisuun maanomistuksesta, sanoo ohjaustyöryhmän puheenjohtaja Markus Iitiä (kok.).

Jäähalli ei mahdu Armilaan

Työryhmä on pudottanut pois vaihtoehdoista Armilan, jossa sijaitsee nykyisin Eksoten terveysasema.

– Armilan terveysasema toimii ainakin vuoteen 2022 asti, mikä on liian pitkään jäähallia ajatellen. Siellä ei myöskään ole tarpeeksi pysäköintipaikkoja, ja alue on kaavoitettu pääosin asuinrakentamiseen, sanoo Iitiä.

Alue soveltuisi kuitenkin yleisurheilijoille tarkoitettun hallin sijaintipaikaksi. Käytännössä tässä vaihtoehdossa hallin rakentaminen lykkääntyisi vuosilla.

Muita vaihtoehtoja yleisurheiluhallin sijoituspaikoiksi ovat Opintie, Kivenkatu ja Kisapuisto.

Jäähallille ei ole vielä hintaa

Ohjausryhmän puheenjohtajan mukaan jäähallin ja yleisurheilijoille tarkoitetun sisähallin rakentaminen erikseen tulee halvemmaksi, kuin yhden monitoimihallin rakentaminen.

– Hintalappua ei vaihtoehdoille ole kuitenkaan vielä olemassa. Uskomme, että laskelmat saadaan toukokuun aikana, sanoo Markus Iitiä.

Lappeenrannan kaupunki on aiemmin arvioinut monitoimijäähallin hinnaksi noin 30 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto päättää uuden hallin rakentamista lokakuussa ja tavoitteena on, että liigaotteluita voitaisiin pelata uudessa hallissa vuonna 2021.