Kuningatar Elisabet toivoo poikansa jatkavan tulevaisuudessa kansainyhteisön johtajana

Hieman yli 50 maan johtajasta ainakin Kanadan ja Maltan pääministerit tukevat ajatusta.

Kansainyhteisö
Kansainyhteisö piti kokouksen Lontoossa Buckinghamin palatsissa.
Kansainyhteisö piti kokouksen Lontoossa Buckinghamin palatsissa.Lukas Coch / EPA

Britannian kuningatar Elizabet II toivoo, että prinssi Charles seuraa häntä aikanaan kansainyhteisön johtajana. Symbolinen asema ei periydy automaattisesti.

Kansainyhteisö on Britannian ja sen useiden entisten alusmaiden liitto. Kansainyhteisön jäsenet kokoontuivat Lontoossa Buckinhamin palatsissa torstaina.

Kuningatar muisteli puheessaan johtajataivaltaan "erityisenä matkana", jonka hän aloitti ollessaan 21-vuotias.

– Toivon vilpittömästi, että kansainyhteisö tarjoaa vakautta ja jatkuvuutta tuleville sukupolville sekä päättää, että jonain päivänä Walesin prinssi jatkaa tärkeän työn tekemistä, sanoi kuningatar puheessaan.

Tukensa Charlesin valinnalle ovat osoittaneet torstaina Kanadan pääministeri Justin Trudeau sekä Maltan pääministeri Joseph Muscat.

Trudeaun mukaan hän on samaa mieltä kuningattaren toiveen kanssa, että prinssi Charlesista tulisi seuraava kansainyhteisön johtaja.

Jo 69-vuotias Charles vakuutti torstaina, että kansainyhteisö on ollut "osa hänen elämäänsä niin kauan kuin hän muistaa". Hän toivoo sen olevan yhtä tärkeä tuleville sukupolville kuin se on ollut hänelle.

Ajatus prinssi Charlesin johtopestistä on saanut arvostelua osakseen, sillä muun muassa Daily Mailin kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) kansainyhteisön toivotaan voivan siirtyä uuteen aikaan luopumalla kuninkaallisesta johtajasta.

53 maan johtajat päättävät asiasta perjantaina.

Lähteet: AFP, AP, Reuters