1. yle.fi
  2. Uutiset

Ay-johtaja: Lakkoja luvassa, jos irtisanomista helpotetaan

Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin sanoi, että poliittisen lakon mahdollisuus on olemassa siinä vaiheessa, jos ja kun hallitus aikoo muuttaa työsopimuslakia irtisanomisen helpottamiseksi alle 20 hengen yrityksissä.

työtaistelut
Sameli Sivonen ja Ann Selin
A-Talkissa vieraili torstaina Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen ja Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin.Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAM vastustaa jyrkästi hallituksen kehysriihen linjauksia, jotka liittyvät irtisanomissuojaan ja alle 30-vuotiaiden työllistämiseen. Viime viikon kehysriihessä hallitus linjasi, että se alkaa valmistelemaan lakimuutoksia, joiden myötä yksilöllisen irtisanomisen kriteerejä kevennettäisiin alle 20 hengen yrityksissä ja alle 30-vuotiaiden työttömien määräaikaisuuksia ei jatkossa tarvitsisi perustella.

PAM pitää linjauksia vakavana työntekijöiden tilanteen heikennyksenä, eikä usko niiden parantavan työllisyyttä. A-studio: Talkissa vieraillut PAM:n puheenjohtaja Ann Selin sanoi, että liitto kampanjoi nyt sen puolesta, etteivät linjaukset päätyisi lakiesityksiksi. Jos lakeja aletaan sorvata, on poliittisen lakon mahdollisuus olemassa, Selin sanoi.

– Mikäli näin käy, olen aika varma, että siitä seuraa poliittisia lakkoja tai ainakin mielenilmaisuja, Selin sanoi.

"Montako hyvää asiaa on saatu Suomeen lakolla?"

A-studio: Talkissa vieraillut Seinäjoen yrittäjien puheenjohtaja Ossi Viljanen ihmetteli Selinin puheita ja kysyi, onko kukaan koskaan hyötynyt lakoista. Viljanen kertoi omassa rakennusalan yrityksessä työntekijöiden ilmoittaneen taannoin, etteivät he halua lakkoilla, koska siitä on vain haittaa asiakkaille.

– Montako hyvää asiaa on saatu Suomeen lakolla ja koska viimeksi? Viljanen kysyi.

PAM:n Selin vastasi, että ihmisillä on oikeus demokratiassa osoittaa mieltä, jos he eivät ole tyytyväisiä harjoitettuun politiikkaan.

Sinisten kansanedustaja Kaj Turunen sanoi, että hänen mielestään ay-liikkeellä on nykyisessä ja edeltävissäkin hallituksissa ollut iso äänivalta sen suhteen mitä saa ja ei saa tehdä. Turusen mukaan hallituksen linjauksilla pyritään helpottamaan työllisyyttä.

– Jos teet määräaikaisena itsesi korvaamattomaksi, sinut vakinaistetaan, Turunen sanoi.

Vihreiden nuorisojärjestön toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen kritisoi linjauksia ja sanoi olevansa valmis nousemaan barrikadeille, jos nuorten työmarkkinatilannetta heikennettäisiin. Sivosen mielestä alle 30-vuotiaiden 3 kuukautta työttömänä olleiden määräaikaisuuksien perustelemattomuus olisi tällainen heikennys.

Lue seuraavaksi