Iran varoittaa Yhdysvaltoja vetäytymästä ydinsopimuksesta

Iranin mukaan seuraamukset USA:n mahdollisesta vetäytymisestä olisivat "epämiellyttäviä".

Iran
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif puhuu mikrofoneihin.
Iranin ulkoministeri Mohammad Javad ZarifShahzaib Akber / EPA

Iran varoittaa Yhdysvaltoja vetäytymästä kansainvälisestä ydinohjelmasopimuksesta tai seuraukset ovat ”epämiellyttäviä”, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

– Iranilla on useita vaihtoehtoja, jos Yhdysvallat jättää ydinohjelman. Teheranin reaktio Amerikan vetäytymiseen sopimuksesta on epämiellyttävä, sanoi Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif saavuttuaan New Yorkiin.

Kansainvälinen yhteisö ja Iran pääsivät historialliseen sopimukseen Iranin ydinohjelmasta kesällä 2015. Sopimuksen mukaan Iran ei saa rakentaa ydinasetta itselleen ja vastineeksi Iraniin kohdistuvat talouspakotteet lopetettiin.

Iran on jo aiemmin sanonut, että se pitää kiinni sopimuksesta niin kauan kuin muut osapuolet kunnioittavat sitä. Mutta vastaavasti Iran on ilmoittanut purkavansa sopimuksen, jos Washington vetäytyy siitä pois.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump arvosteli jo vaalikampanjansa aikana Iranin ydinsopimusta. Trump on syyttänyt Iranin viranomaisia muun muassa terrorismin tukemisesta. Trumpin mielestä Iraniin tulisi kohdistaa nykyistä tiukempaa valvontaa.

Lue myös:

Iranin presidentti: Emme ole uhka naapureillemme

Trump viivytti Iranin ydinsopimuksen kaatamista mutta vaatiiuutta järjestelyä – neuvottelematta Iranin kanssa

Iranin ydinohjelma pähkinänkuoressa: Näin sopu saatiin syntymään

Lähteet: Reuters