Hyppää sisältöön

Kokoomuskonkari Zyskowicz huolissaan Harkimon lähdöstä – Tutkija: Uudelle poliittiselle liikkeelle tilausta

Ben Zyskowiczin mukaan Harkimon uusi poliittinen liike voisi estää kokoomuksen nousemisen pääministeripuolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Ben Zyskowicz. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kokoomuksen pitkäaikaisen kansanedustajan, puolueen eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtajan Ben Zyskowiczin mukaan Harry ”Hjallis” Harkimon mahdollisesti perustama uusi poliittinen liike voi nakertaa kokoomuksen kannatusta ratkaisevalla tavalla seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Perjantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa haastatellun Zyskowiczin mukaan jos liike perustetaan ja se asettaa eduskuntavaaleihin ehdokkaita, se voi viedä kokoomukselta pääministerin paikan. Tuoreimpien kannatusmittauskyselyjen mukaan kokoomus ja SDP kamppailevat tasaväkisesti suurimman puolueen paikasta.

– Jos tilanne säilyy täpäränä kuten nyt, ja se että syntyy uusi poliittinen liike lähinnä Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireissä joka voisi saada jonkin verran kannatusta, se voi olla juuri se ratkaiseva kannatus pois kokoomukselta ja johtaa siihen, että SDP tulee johtavaksi hallituspuolueeksi ja syntyy sen mukainen hallituspohja, Zyskowicz sanoi.

– Otamme vakavasti tämän tilanteen ja tässä mielessä olemme huolissamme.

Kansanedustaja Harry Harkimo ilmoitti torstaina jättävänsä kokoomuksen, ja hänen mahdollisesti luotsaamansa uuden liikkeen kerrotaan valmistelevan jo ehdokasasettelua ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Vihreiden Niinistö: Johtamiskulttuurissa jotain todella pahasti vikana

Harkimon mukaan johtamistyyli kokoomuksessa on ollut autoritaarista. Zyskowicz kuitenkin kiistää tämän. Hän huomauttaa, että kokoomuksen eduskuntaryhmässä on parikymmentä työryhmää, joissa on mahdollista vaikuttaa hallituksen keskeneräisiin asioihin. Zyskowiczin mukaan Harkimo ei ole osallistunut keskusteluihin.

– Luulen, että hän ei ole oikein löytänyt paikkaa ja foorumia millä tavoin tämän päivän eduskuntatyössä ja hallituspuolueen sisällä asioihin pitäisi vaikuttaa.

Tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta arvioi, että uudelle poliittiselle liikkeelle olisi tilausta. Karimäki muistuttaa, että äänestysprosentti ja puolueiden jäsenmäärät ovat olleet jo pidemmän aikaa laskussa.

– On mahdollista, että pystyt tuomaan uusia ajatuksia ja näkemyksiä huomattavasti helpommin poliittisessa liikkeessä kuin siten, että lähdetään ruohonjuuritasosta rakentamaan puolue, Karimäki totesi.

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö myöntää, että Harkimon esiintuomat ongelmat poliittisessa järjestelmässä ovat todellisia. Hänen mielestään politiikan johtamiskulttuurissa on "jotain todella pahasti vikana" ja nykyinen hallitus on tietynlainen huipentuma sille.

Esimerkiksi Niinistö ottaa taannoisen parlamentaarisen yritystukityöryhmän työn, jossa asioita valmisteltiin hänen mielestään sulkeutuneesti.

– Tietyt edunsaajaryhmät voivat päästä ovien sisään mutta kansalaiset, asiantuntijat ja tutkijat pidetään sen ulkopuolella. Sitten sieltä tullaan julistamaan ratkaisuja, joita kehutaan hyviksi mutta joita asiantuntijat eivät välttämättä pidä järkevinä, Niinistö arvosteli.

Jos Harkimo päättää perustaa uuden poliittisen liikkeen, Niinistö toivottaa sen tervetulleeksi. Hänen mukaansa politiikan toimintatapojen uudistaminen on tärkeää.

– Politiikka on luonteeltaan konservatiivista siinä mielessä, että puolueet ovat aina vähän hitaampia muutokseen kuin ihmiset. Tämä dynamiikka on syytä muuttaa kaikissa puolueissa, Niinistö totesi.

Lue myös: