Vanhuksellakin on oikeus värikkäisiin vaatteisiin – katso palvelutalon asukkaiden catwalk

Kauniit ja hyvin istuvat vaatteet ovat osa ihmisarvoista vanhuutta.

muoti
Mirjami Vironen ja Eine Löytty.
Muotinäytöksen leppoisa tunnelma sai hymyn Mirjami Virosen ja Eine Löytyn huulille.

Ikääntyneet valitsevat innokkaina vaatteita palvelutaloon tuodusta rekistä. Muotinäytökseen valmistautuminen alkoi Artjärven palvelutalossa Orimattilassa hyvissä ajoin aamupäivällä.

Seniorimuoti suosii joustavia ja mukavia vaatteita. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän fysioterapeutti Ulla Välimäki kertoo, että esimerkiksi housujen kuminauhavyötärö helpottaa ikäihmisen pukeutumista.

– Aamutoimia ajatellen vaatteiden olisi oltava helppoja pukea. Visuaalinen kauneus on tärkeää, vaikka ikää tulee. Ihminen saa näyttää hyvältä, sanoo pukeutumisneuvojankin ammattitaidon omaava Välimäki.

Jalo Ahonen ja Olli Peltonen.
Jalo Ahonen ja Olli Peltonen valitsivat värikästä ylleen.Markku Lähdetluoma / Yle

Nuorena esitteli helleasuja, nyt taas muotinäytöksessä

Artjärven palvelutalon asukkaista muutama oli lupautunut näytökseen malleiksi. Koulutuskeskus Salpauksen parturi-kampaajaopiskelijat auttoivat daameja kampausten teossa.

Kirsti Peltolalla oli mallikokemusta jo entuudestaan, sillä hän oli ollut nuoruudessaan esittelemässä naisten kesämuotia Oululaisen kahvilassa pidetyssä näytöksessä.

– Olin silloin ompeluoppilaana esittelemässä helleasuja.

Palvelutalon näytöksessä Peltola hehkui kukkapaidassa ja kukka hiuksissaan.

Kirsti Peltola.
Kirsti Peltola nauttii vaatteiden kauniista kuoseista ja mukavuudesta.Markku Lähdetluoma / Yle

Kansainvälinen vaateyritys Senior Shop on erikoistunut ikäihmisten vaatteisiin. Senioripukeutumisessa on otettava huomioon vanhuksen liikeratojen rajallisuus ja toisaalta esimerkiksi väljyysvaatimukset lantiolla.

Yrittäjä Anneli Taskinen-Lintula sanoo, että käyttömukavuuden ja hyvän pesunkestävyyden lisäksi nykyvanhukset arvostavat kauneutta.

– Vaatteen halutaan istuvan kunnolla. Miehetkin haluavat värikkyyttä.

Kalle-kissa.
Muotinäytöksen valopilkkuna oli palvelutalon seniori-ikäinen Kalle-kissa, joka testasi catwalkin etukäteen. Kallella on lyhyt häntä, koska se jäi vuosia sitten suihkutuolin alle. Häntä jouduttiin amputoimaan.Artjärven palvelutalo