Lasten ja nuorten tekemissä elokuvissa yksi aihe on ylitse muiden – koulukiusaaminen toistuu vuodesta toiseen

Lasten ja nuorten elokuvakilpailu Kaikki kuvaa kannustaa nuoria opiskelemaan elokuvantekoa. Kuudetta kertaa järjestetyn kilpailun finalistit julkistettiin tänään.

Aamu-tv
Animaatio
Tähtihetkessä puhuttiin lasten ja nuorten elokuvaharrastamisesta.

Lapsille ja nuorille suunnattu Kaikki kuvaa -elokuvakilpailu innostaa lapsia ja nuoria elokuvan pariin. Voittajia valitsemassa on tänä vuonna esimerkiksi näyttelijä Krista Kosonen.

13-vuotias Myrsky Kareinen osallistui kilpailuun toista kertaa ja sai finaalipaikan animaatiosarjassa. Kareisen elokuva on ystävyyttä eri elämänvaiheissa kuvaava vaha-animaatio. Kareisen mielestä elokuvanteko on helppoa.

– Olen tehnyt niin kauan animaatioita. Olen harrastanut viisi vuotta animaatioiden tekemistä, kertoo Kareinen Ylen aamu-tv:ssä.

Kaikki kuvaa on tuotantoyhtiö Amazementin järjestämä kilpailu, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013.

– Meillä on viisi eri kilpailusarjaa lapsille ja nuorille, fiktion lisäksi voi tehdä esimerkiksi animaatiota. Kilpailuun osallistuu vuosittain 200–250 elokuvaa, kertoo kilpailun tuottaja Arttu Haglund.

Improvisaatiosta animaatioksi

Kareinen on opiskellut elokuvaa ja animaatiota eri kursseilla, mutta elokuvainnostus lähti liikkeelle YouTubesta.

– Olen aloittanut legoista ja YouTubesta. Näin legoanimaation ja ajattelin, että vau, legoja pystyy liikuttamaan noin. Aloin tekemään omia animaatioita tabletilla.

Myrsky Kareinen
13-vuotias Myrsky Kareinen on tehnyt elokuvia jo viisi vuotta.Yle

Kareisen elokuvaideat tulevat improvisoinnin kautta.

– Olen aika luova ihminen, rakentelen legoilla ja keksin siitä jonkun idean. Improivisoin siitä sitten videon.

Elokuvantekoa voi opetella netissä

Elokuvaharrastaminen on lasten ja nuorten parissa suosittu harrastus. Valtakunnallisesti kurssit ja opetus painottuvat kuitenkin astutuskeskuksiin.

– Muuten riippuu kuvaamataidon opettajista ja esimerkiksi nuorisotyöntekijöistä, miten paljon elokuvajuttuja tehdään. Tämän takia me on haluttu tehdä Kaikki kuvaa -elokuvakasvatussivusto, josta löytyy lapselle helposti lähestyttäviä videotutoriaaleja, sanoo Haglund.

Tänä vuonna kilpailun teemaksi valittiin ystävyys, viime vuonna yhdenvertaisuus. Teemat ohjaavat elokuvien aiheita jonkin verran, mutta vuodesta toiseen toistuu yksi aihe.

– Valitettavasti kiusaaminen ja koulukiusaaminen ovat aina esillä. Nuoret ja vanhemmatkin elokuvantekijät tekevät tietysti omasta kokemusmaailmastaan elokuvia. Tänä vuonna ystävyyttä on käsitelty sitä kautta, että miten jätetään ystäväporukan ulkopuolelle ja kiusataan koulussa. Jos kilpailuun tulee 250 elokuvaa, niistä 100 käsittelee kiusaamista. Se on aika paljon.

Juttua korjattu 20.4. 2018 klo 13.50: Amazement-kilpailu ei ole Opetushallituksen rahoittama, kuten jutussa alun perin luki.