Entisen FBI-johtajan muistiinpanot julki: Trump oli huolissaan Venäjä-yhteyksistä ja tietovuodoista

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan muistiot todistavat, ettei hän ole syyllistynyt oikeudenkulun estämiseen Venäjä-tutkinnassa.

203 senttimetriä pitkä James Comey kohoaa lähes päätä pitemmäksi kuin presidentti Donald Trump, jonka pituus on 192 senttimetriä. Kuva: AOP

Entisen FBI-johtajan James Comeyn muistiot paljastavat (siirryt toiseen palveluun), että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli viime vuoden alkupuolella huolissaan turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä.

Presidentti oli myös ärsyyntynyt siitä, että hänen luottamukselliset puhelunsa Meksikon ja Australian johtajille olivat päätyneet julkisuuteen. Comeyn muistioiden mukaan Trump vaatikin FBI:n johtajaa käymään tiukemmin tietovuotajien ja toimittajien kimppuun.

Comeyn muistiot tulivat julkisiksi sen jälkeen, kun oikeusministeriö luovutti ne torstaina kongressille. Muistiinpanot kattavat seitsemän keskustelua, jotka Comey kävi Trumpin kanssa alkuvuonna 2017.

Trump erotti Comeyn viime vuoden toukokuussa. Syynä potkuihin oli Trumpin mukaan huonosti hoidettu Hillary Clintonin sähköpostitutkinta. Comey taas katsoo, että hänet erotettiin Venäjä-tutkinnan vuoksi.

Trumpin mukaan muistiinpanot todistavat, ettei hänen väkensä ole sotkeutunut Venäjään, eikä hän itse ole yrittänyt estää Venäjä-tutkintaa. Tviitissään Trump toistaa jälleen kerran, että Comey itse on tietovuotaja.

Valkoinen talo oli kiinostunut Flynnin tarkkailusta

Nyt julkisuuteen tulleet muistiinpanot FBI:n johtajan ja presidentti Trumpin välisistä keskusteluista sisältävät vain vähän uutta tietoa. Ne kuitenkin tarkentavat kuvaa Trumpin alkukaudesta.

Tammikuussa 2017 käydyissä keskusteluissa Trump ilmaisi huolensa turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnin luotettavuudesta. "Tällä kaverilla on vakavia ongelmia arvostelukyvyssä", Comey kirjoittaa Trumpin sanoneen.

Flynn erotettiin, ja hän on sittemmin myöntänyt antaneensa FBI:lle väärää tietoa venäläisten viranomaisten kanssa käymistään keskusteluista.

Muistiinpanot sisältävät jo aikaisemmin julkisuuteen tulleen kiistellyn sananvaihdon, jossa presidentti Trump väitetysti kehuu Flynniä hyväksi kaveriksi ja pyytää Comeytä luopumaan häneen kohdistuvasta tutkinnasta.

”Hän on hyvä tyyppi. Toivon, että voit antaa tämän olla", Comey kirjoittaa Trumpin sanoneen Flynnistä.

Helmikuulle 2017 päivätyssä muistiinpanossa Comey kirjoittaa Valkoisen talon silloisen henkilöstöpäällikön Reince Priebusin tiedustelleen häneltä, onko oikeusistuin hyväksynyt Flynniin kohdistuvan tiedusteluluvan.

Comeyn mukaan hän vastasi kysymykseen, joskin kertoi ensin, että tällaiset tiedustelut tulisi esittää virallisten kanavien kautta.

Huolissaan vaimostaan

15-sivuisista muistiinpanoista piirtyy kuva julkisuuskuvastaan tarkasta presidentistä. Comeyn mukaan Trump esimerkiksi nosti useaan otteeseen esiin "kultaisen suihkuasian", joka on liitetty julkisuudessa hänen vuonna 2013 tekemäänsä Moskovan-matkaan.

Comey kirjoittaa, että presidentti oli huolissaan mahdollisuudesta, että hänen vaimonsa voisi uskoa väitteet todeksi.

"Siellä ei ollut prostituoituja, siellä ei koskaan ollut prostituoituja", Comey kirjoittaa Trumpin kiistäneen.

Muistion mukaan presidentti sanoi Vladimir Putinin kertoneen hänelle, että "Meillä on maailman kauneimmat prostituoidut". Trump ei Comeyn mukaan täsmentänyt, milloin Putin olisi näin sanonut.

Artikkelia korjattu 20.4. 2018 kello 12:12. Tarkennettu Trumpin Flynniä koskevan sitaatin käännöstä. "Päätöksenteko-ongelmia" korjattu muotoon "ongelmia arvostelukyvyssä".

Lue lisää: