1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tilapäismajoitus

Pakolaisille suunnitellut hätämajoituskalusteet herättävät huomiota Milanossa – "Vastaanotto on ollut jopa tunteikasta"

Pakolaiskysymyksen käsitteleminen muotoilun keinoin on herättänyt keskustelua kansainvälisillä muotoilumessuilla Italiassa.

Tilapäismajoitus
Pahvisia hätämajoituskalusteita
Antti Turunen / Rehome

Lahden ammattikorkeakoulun muotoilijaryhmän nopeasti koottavat, hätämajoitukseen sopivat kalusteet keräävät huomiota kansainvälisillä messuilla. Pahvista ja vanerista valmistetut kalusteet ovat esillä tällä viikolla Milanossa, Salone Internazionale del Mobile -messujen satelliittitapahtumassa.

Lahden Muotoiluinstituutin lehtorin, projektipäällikkö Vesa Damskin mukaan kyseessä on kotimaisen Slushin tapainen tapahtuma, joka esittelee kaluste- ja muotoilualan uusia keksintöjä sekä start-up-yrityksiä. Päämessuille tulee vuosittain noin 300 000 ihmistä yli 160 eri maasta.

Damskin mukaan osasto on melko iso ja sijainti keskeinen.

– Olemme pystyneet esittelemään konseptiamme aika hyvältä paikalta. Tämän tulee näkemään noin 100 000 ihmistä, hän kuvailee puhelimitse.

Idea ja kalusteet ovat saaneet messuilta sijansa ja herättäneet huomiota etenkin siksi, että pakolaiskysymykset koskettavat ympäri maailmaa. Hätämajoitukseen liittyvät ratkaisut kiinnostavat myös isäntämaa Italiassa, jonne on tulvinut viime vuosina pakolaisia Välimeren kautta.

Muotoilu on muutakin kuin luksusta

Rehome-tuotteet ja idea pyritään saamaan messuilla etenkin suuriin muotoilu- ja kalustealan lehtiin. Damski uskoo näkyvyyden helpottavan ostajien tai muiden yhteistyökumppaneiden löytämistä.

– Yritämme löytää kansainvälisiä ratkaisuja, millä tavalla tämä konsepti saadaan maaliin, eli käyttökohteisiin kuten kriisimajoitukseen, pakolaisleireille ja vastaanottokeskuksiin, projektipäällikkö selittää.

Vesa Damskin mukaan messuvieraat ovat reagoineet näkemäänsä voimakkaastikin.

– Vastaanotto on ollut tosi hyvää, jopa aika tunteikasta. Tämä on tietyllä tavalla raivannut tietä sellaiselle ajattelulle, että muotoilu voi olla muutakin kuin luksusta ja elintason esittelemistä. Ideamme on tuonut keskusteluun uuden vaihtoehdon ja näkemyksen siitä, että muotoilua voi käyttää isojen globaalien kysymysten ratkaisemiseen.

Näytön paikka Jordaniassa

Toukokuun alussa Rehome-kalusteet matkaavat Jordaniaan, jossa esitellään suomalaisia avustusalan innovaatioita. Yleisönä on muun muassa avustusjärjestöjä.

– Tietyllä tavalla Rehome-konseptia tarkastellaan ensimmäistä kertaa todellisen käytön näkökulmasta ja siltä kantilta, voiko näillä ratkaisuilla olla niissä olosuhteissa jokin osuus ja mahdollisuus, Damski kertoo.

Hankkeen kalusteet valmistavat Stora Enso, Isku, Korvenranta Oy ja Koskisen Oy.