Lähes puolet valitsisi julkisen terveyskeskuksen, jos terveyspalvelujen valinnanvapaus toteutuu

Etenkin Uudellamaalla asuvat, kokoomuslaiset ja hyvätuloiset valitsisivat yksityisen terveyskeskuksen.

Sote-palvelujen valinnanvapaus
Asiakkaat jonottavat terveyskeskuksen käytävällä.
Mårten Lampén / Yle

Jos terveyspalveluidensa tarjoajan saisi vapaasti valita, 43 prosenttia suomalaisista valitsisi julkisen terveyskeskuksen, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (siirryt toiseen palveluun) teettämästä kyselystä. Noin kolmannes vastaajista valitsisi yksityisen terveyskeskuksen, ja 23 prosentilla ei ole asiasta mielipidettä.

Kunnallisten terveyspalveluiden käyttäjistä hieman yli puolet eli 57 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) uskoo valitsevansa julkisen terveysaseman, jos terveyspalvelujen valinnanvapaus toteutuu. Vastaavasti 64 prosenttia yksityisiä terveyspalveluita nykyisin käyttävistä haluaa pysytellä yksityisellä puolella hoidettavana.

Eläkeläiset ja opiskelijat suosivat julkisia palveluita

Puolueiden kannattajista kokoomuslaiset painottavat selkeimmin yksityisiä terveyspalveluita. Kokoomuslaisista 60 prosenttia valitsisi yksityisen terveyskeskuksen, kun vasemmistoliiton kannattajilla vastaava luku on 17 prosenttia. SDP:n, vasemmistoliiton ja keskustan tukijoista hieman yli puolet valitsisi julkisen terveysaseman.

Selkeästi vahvimmin julkisiin terveyskeskuksiin luottavat eläkeläiset ja opiskelijat. Hyvätuloiset taas valitsisivat keskimääräistä useammin yksityisen terveysaseman.

Julkisten tai yksityisten palvelujen suosio vaihtelee myös alueittain. Yksityisten terveyspalveluiden suosio on suurimmillaan pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan asukkaiden keskuudessa. Sitä vastoin enemmistö maaseudulla asuvista uskoo valitsevansa julkisen terveyskeskuksen.

Kysely tehtiin 23.–28. maaliskuuta, ja siihen vastasi 1 028 ihmistä. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyn teki tutkimusyhtiö Kantar TNS.