Hyppää sisältöön

Hyviä uutisia Venäjältä: Suomalaisturisti joutuu entistä harvemmin rikoksen uhriksi – näin toimit, jos jotain kuitenkin sattuu

Suomalaiset tekevät laiskasti rikosilmoituksia Venäjällä.

Verikirkko on yksi Pietarin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Kuva: Kari Kosonen / Yle

Suomalaiset turistit joutuvat rikosten uhreiksi Venäjällä harvemmin kuin ennen, arvioivat kaakkoissuomalaiset matkanjärjestäjät. Kaakkois-Suomesta tehdään paljon matkoja itärajan yli.

– Lieveilmiöt ovat aika pitkälle poistuneet. Toisin oli vielä kymmenen vuotta sitten, kun esimerkiksi Viipurissa taskuvarkaudet olivat yleisiä, sanoo haminalaisen JaPi–Matkojen toimitusjohtaja Jarmo Ahonen.

Samaa sanovat kouvolalaisen Matka-Majurin toimitusjohtaja Timo Ruokola, Kouvolan Matkatoimiston toimitusjohtaja Sinikka Laukas ja Puolakan Valmismatkojen toimitusjohtaja Veli-Matti Puolakka.

Tyypillisiä turisteihin kohdistuvia rikoksia ovat omaisuusrikokset, kuten lompakoita ja kännyköitä nappailevat taskuvarkaat sekä autoille tehtävä ilkivalta, kertoo poliisiasioista vastaava erityisasiantuntija Harri Alhainen Suomen Moskovan-suurlähetystöstä.

Tarkkaa määrää taskuvarkauksista ja muista rikoksista Venäjällä ei kuitenkaan tiedetä. Suomessa poliisi tilastoi vuosittain rikokset, joiden tekopaikka on muualla kuin Suomessa. Rikosilmoitukset tilastoidaan vain ulkomailla tehdyiksi, niitä ei eritellä maittain.

– Mutta kyllä suomalaiset tekevät rikosilmoituksia Venäjällä joka kuukausi, arvioi poliisiasioista vastaava erityisasiantuntija Harri Alhainen Suomen Moskovan-suurlähetystöstä.

Turisteille tulossa lisää ohjeita keväällä

Suomalaisturistien kohtaamat matkailun lieveilmiöt nousivat puheenaiheeksi viime viikolla, kun Yle kertoi suomalaismiehestä, jolta poliisi miehen kertoman mukaan vaati sakon maksamista käteisellä liikenneratsian yhteydessä Viipurissa. 800 euroa menettänyt mies aikoo tehdä tapauksesta rikosilmoituksen.

Suomen Moskovan-suurlähetystöstä suositellaan, että jos Venäjällä joutuu rikoksen uhriksi, on tapauksesta tehtävä rikosilmoitus jo matkan aikana paikalliselle poliisille. Lisäksi matkan jälkeen pitäisi tehdä ilmoitus myös kotimaassa oman paikkakunnan poliisille.

– Silloin Suomen poliisi voi tarvittaessa tehdä virka-apupyynnön Venäjälle, jos asian selvittäminen ei muuten etene, Harri Alhainen sanoo.

Ja-Pi-Matkojen Jarmo Ahosen mukaan poliisien tekemät valeratsiat ovat harvinaisia.

– Jos sellaiseen vielä nykyään törmää, niin kännykällä kuva virkamerkistä ja vaikka poliisiauton rekisterikilvestä. Niitä pystyy käyttämään todistamisen apuna, jos epäilyttäviä tilanteita joutuu selvittämään myöhemmin.

Suomen Venäjän-konsulaatit aikovat lisätä turisteille suunnattuja ohjeita keväällä. Tiedotuskampanjalla tavoitellaan muun muassa jalkapallon MM-kisoihin matkustavia suomalaisia.

Harri Alhaisen mukaan taskuvarkauksia ja muita vastaavia rikoksia tapahtuu eniten kesän turistikaudella vilkkailla paikoilla kuten Pietarin Nevski prospektilla, ja teot tietysti kohdistuvat myös muihin kuin suomalaisiin.

Rikosilmoituksia ei aina viitsitä tehdä

Matkanjärjestäjien mukaan suomalaisturistit eivät läheskään aina viitsi tehdä rikosilmoitusta, jos he joutuvat rikoksen uhriksi Venäjällä.

– Rikosilmoituksen tekeminen ja asioiminen Venäjän poliisin kanssa vie tuntikausia aikaa. Jos lompakko varastetaan, ja siellä ei ole esimerkiksi luottokortteja, eivät suomalaisturistit kokemukseni mukaan kovin herkästi lähde tekemään rikosilmoitusta, sanoo 20 vuotta matkoja itänaapuriin järjestänyt Matka-Majurin toimitusjohtaja Timo Ruokola.

Suomalainen matkaseurue joutui viime kesänä Viipurissa todistamaan erikoista tapahtumasarjaa, joka lopulta johti rikosilmoitukseen.

Kotiseutumatkalla olleen ryhmän jäsen tuli ryöstetyksi Viipurin kaupunginkirjaston läheisyydessä. Pitkäkyntinen sai saaliiksi turistin passin sekä hieman rahaa sisältäneen lompakon.

– Taskuvarkaasta saatiin onneksi heti havainto, kun hänen nähtiin livahtavan läheiseen baariin, kertoo linja-autoreissulla matkanjärjestäjänä toimineen kouvolalaisen Matka-Majurin toimitusjohtaja Timo Ruokola.

Matkalla olleet seurasivat taskuvarasta baariin, jossa he huomasivat miehen lukinneen itsensä kuppilan vessaan.

– Yritimme saada taskuvarkaan ulos, mutta puhe ei auttanut. Baarin henkilökuntaakaan mies ei totellut, kertoo Ruokola.

Seurue päätti kutsua paikalle poliisiin.

– Kun taskuvaras kuuli vessan oven läpi, että lopulta häntä komensikin paikalle tullut poliisipartio, mies tuli saman tien ulos, ja ryöstetyksi joutunut sai lompakkonsa ja passinsa takaisin.

Timo Ruokolan kertoman tapauksen suurin riesa oli päivämatkan venyminen useilla tunneilla.

.
.