Tätä lähempänä Helsingin keskustaa on vaikea erakoitua – luontokuvaaja muutti jäiselle minisaarelle kuvaamaan saaren luontoa

Pasi Markkanen käy kerran viikossa maissa hakemassa vettä ja ruokaa ja käsittelemässä tietokoneella ottamansa kuvat. Muuten hän sanoo viihtyvänsä niin hyvin, että voisi jäädä Katajanokan vierellä sijaitsevalle saarelle pysyvästi.

luontokuvaus
Luontokuva merestä
Pasi Markkanen: Tyyntä ja jäätä.Pasi Markkanen

Pasi Markkanen näki lehdestä, että Katajanokanluoto on myynnissä miljoonalla eurolla. Siltä istumalta hän sai ajatuksen, että mitä jos pääsisikin asumaan saareen myynnin ajaksi tarjoamalla vastineeksi saaren omistajalle hieman parempia kuvia saaresta.

Sulka.
Sulka.Pasi Markkanen

Sopimus syntyi ja Markkanen sai avaimet pieneen mökkiin. Ongelmana oli vain saareen pääsy. Meri oli maaliskuussa vielä jäässä, mutta saaren ympärillä kulkevat laivaväylät estivät kävelemisen.

Lopulta ensimmäinen kuljetus hoitui ilmatyynyaluksella.

Ilmatyynyalus.
Ilmatyynyalus.Pasi Markkanen

Markkanen on saaressa aina kuusi päivää kerrallaan ja käy sitten maissa. Toisella kerralla hän otti mukaan jo trangian, koska ensimmäisen viikon ruoanlaitto märillä puilla avotakassa osoittautui melko turhauttavaksi.

Joutsenet jäissä.
Joutsenet jäissä.Pasi Markkanen

Saaressa on puucee ja sähköä saa tarvittaessa aggregaatilla, mutta makeaa vettä ei ole. Sitä Markkanen arvioi kuluttavansa noin kaksi litraa vuorokaudessa. Viikon satsi on kymmenen litraa, jotka hän kantaa rinkassa tullessaan. Astiat ja itsensä hän pesee meressä.

Jäätä.
Jäätä.Pasi Markkanen.

Sisällä mökissä on huonosti lämmittävä avotakka ja petroolilämmitin, mutta kumpaakaan Markkanen ei käytä lämmittämiseen, koska tykkää nukkua makuupussissa viileässä. Jopa silloin kun ulkona oli toistakymmentä astetta pakkasta.

Valokuvaus määrittää Markkasen päivärytmiä. Hän herää aina ennen auringonnousua, jolloin saa usein parhaat kuvat kun luonto herää. Päivällä hän hääräilee ja nukkuu päiväunet ja valmistautuu taas iltaruskon aikaan ottamaan lisää kuvia.

Valokuvaaja Pasi Markkanen
Pasi Markkanen asuu ja valokuvaa pienessä saaressa erakkona.Paavo Häikiö / Yle

Kamera hänellä on kuitenkin koko ajan mukanaan, jotta olisi valmiina jos jotain yllättävää kuvattavaa ilmenisi, kuten eräänä päivänä lähellä käynyt hylje.

Suomenlinna.
Suomenlinna.Pasi Markkanen

Sää Katajanokan, Suomenlinnan ja Kaivopuiston välissä olevalla saarella on usein kaunis, vaikka mantereella sataisikin.

Mökki lumimyrskyssä.
Mökki lumimyrskyssä.Pasi Markkanen

Kerran Markkanen kertoi ottaneensa videolle kolmen ja puolen minuutin lumimyrskyn, jolloin lunta satoi kovan tuulen myötä vaakatasossa. Ennen ja jälkeen myräkän paistoi aurinko, eikä kukaan kuulemma usko miten nopeasti myrsky meni ohi, jollei hän näytä videota.

Auringonnousu.
Auringonnousu.Pasi Markkanen

Ero mantereella asumiseen on Markkasen mukaan suuri. Saaressa uutiset eivät kiinnosta, aika hidastuu ja tuntuu siltä, ettei ole mihinkään kiire. Markkanen kertoo viihtyvänsä niin hyvin että haluaisi viettää saarella vaikka useamman vuoden, jolloin pääsisi todistamaan luonnon vuodenkierron kunnolla.

Hanhet laskeutuvat.
Hanhet laskeutuvat.Pasi Markkanen

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus