Sumupilvi voi peittää lämpöisen hönkäyksen – tuurilla lähennellään perjantaina 20 asteen lukemia

Jo lauantaina palataan normaaliin kevätsäähän ja pitkä ennuste kertoo lännestä tulevista vaihtelevista virtauksista. Helteitä ei ole ennusteissa.

sää
sääkartta
Yle

Tänään perjantaina voi olla hyvin lämmintä Etelä-Suomen sisäosissa. Rannikolla jäätäneen sisämaan lukemista, koska lännestä tuleva meren ylittävä lämmin hönkäys saattaa peittyä sumupilven taakse.

Sumu tai sumupilvi syntyy, kun lämmin virtaus tulee meren yli ja kylmä meri jäähdyttää sen alaosan kastepisteeseen asti. Siitä sitten muodostuu sumupilvi peittämään auringon vaikutuksen.

– Se on keväinen ilmiö rannikoilla, kertoo Ylen meteorologi Seija Paasonen.

Jos pilveä ei muodostu, voi lämpötila nousta maan sisäosissa aurinkoisilla alueilla yli 15 asteeseen, jopa lähelle 20 astetta.

– Kesällä tällaisessa tilanteessa meillä olisi hellepäivä, Paasonen jatkaa.

Ennusteen mukaan sumupilvi tulisi etelän päälle päivän aikana ja sen vaikutus riippuu siitä, kuinka pitkälle pilvi yltää sisämaan puolelle.

Samaan aikaan pohjoisessa sataa. Lapissa sade tulee lumena ja itärajan tuntumassa monin paikoin räntänä tai vetenä. Rintama liikkuu vähitellen Suomen yli itään.

Lämpötilat jäävät tänään idässä ja pohjoisessa nollan tietämille tai muutamaan lämpöasteeseen.

Lauantaina viilenee, sunnuntaina poutaa

Jos perjantaina saadaan etelässä kokea kunnon lämpöasteita, niin jo lauantaina palataan normaaliin kevääseen. Yön aikana maan etelä- ja keskiosan yli kulkee saderintama ja sen jälkeen ilma viilenee selvästi. Etelässä jäädään huomenna monin paikoin kymmenen asteen tietämille.

Idässä ja Keski-Suomessa tulee vielä lauantaina paikoin vettä ja lämpötila jää muutamaan asteeseen plussan puolelle.

Sunnuntaina ei enää ennusteen mukaan sada, mutta lämpötilat jäävät etelässä kymmenen asteen alapuolelle. Lapissa ei ylletä edes viiteen lämpöasteeseen.

Lumitilanne kartta
Yle

Sateiden myötä vielä maassa oleva lumipeite saa kyytiä. Etelässä lunta on enää paikoin ja lumiraja kulkee nyt Raahesta Tampereen pohjoispuolelta Mikkelin kautta itärajalle.

Eniten on lunta Kittilässä, noin metrin verran. Etelämpänä Puolangan Paljakassa lunta on noin 70 senttimetriä.

Pitkä ennuste ei anna erityisen lämmintä

Pitkän ajan ennusteen mukaan Suomi jää lännestä pukkaavien useiden matalapainerintamien viileämmälle puolelle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sää on hyvin vaihtelevaa ja ajoittain sataa.

Kevät ei kuitenkaan näillä näkymin ota takapakkia, vaikka lämpötilat jäävät pitkän ajan keskiarvoista ehkä asteen tai pari.

Pohjoisessa on vielä öisin monin paikoin pakkasta.