Ylen pilkkibattle: Katso, onko perinteisellä pilkkimiehellä mitään jakoa hi-tech-kalastajaa vastaan

Kuinka paljon tekniikka auttaa pilkkijää? Ylen toimittaja haastoi kalastusalan ammattilaisen leikkimieliseen pilkkikisaan Rokualla.

pilkintä
Avanto ja pilkkivapa.
Ylen toimittaja haastoi kalastusalan ammattilaisen leikkimieliseen pilkkikisaan Rokualla.

VaalaHuhtikuun päivästä povattiin kaunista, mutta vettä sataa tihuuttaa. Keli on siis mitä parhain kalastukseen.

Pelin henki on seuraava: vastakkain ovat kalastusmatkailuyrittäjä Juha Aitta ja harrastajapilkkijä, toimittaja Timo Nykyri. Eniten kaloja tunnin aikana saanut pilkkijä voittaa.

Kalaopas Aitta pukee päälleen pelastautumisasun, Nykyri vastaa haasteeseen virttyneellä anorakilla ja itse tekemillään naskaleilla.

Aitta kairaa reiän akkukairalla, toimittaja perinteisellä mallilla. Aitta saa jo vähän etumatkaa, sillä reikä syntyy muutamassa sekunnissa toimittajan hikoillessa vanhan kairansa varressa.

Jännittävimmillään luotaimella kalastaminen on kuin videopeliä.

Juha Aitta

Juha Aitta pudottaa pilkkireikään luotaimen anturin. Pian luotaimen näytöllä näkyy kalojen liikkeitä kuvaavia kalakaaria, vaikkakin tänään niitä on harvassa.

Pohjoispohjalainen Kirvesjärvi ei osoita hetkeen minkäänlaisia elonmerkkejä. Reilun vartin pilkkimisen jälkeen perinnemiehen pilkkiin tarttuu ensimmäinen kala, kelvollinen ahven. Pajuvapa, toimittajan itse tekemä pystypilkki ja venäläinen ruosteinen mormyskakoukku olivat tänään hyvä yhdistelmä.

Kun kuvausryhmä kiirehtii haastatteluiden tekoon, on hyvä lopettaa lyhyt kisa. Vaikka kisan tuloksesta ei voi vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä, perinne voitti tänään teknologian 1-0.

Teknologia rynni myös pilkkijäille

Teknologia on tullut niinkin perinteiseen lajiin kuin pilkkimiseen.

Muutama vuosi sitten akkuporakoneisiin kehiteltiin adapteri, jolla kone kytkettiin pilkkikairaan. Reikien tekeminen helpottui huomattavasti. Vahvemmat akut ja vahvemmat koneet aiheuttivat varomattomille kalamiehille tapaturmia (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat), ja sormivammoja korjattiin sairaaloissa ensimmäisenä akkukairatalvena usein.

Kaikuluotaimet ovat olleet veneilijöiden perusvarusteita jo pitkään. Viime vuosina tunnetut luotainvalmistajat ovat huomanneet myös pilkkijöiden tarpeet. Reppuun mahtuvat, kannettavat luotaimet paljastavat pilkkiavannon kautta, onko jään alla kaloja ja mitä ne tekevät.

Paikoitellen luotaimen avulla on saatu parempia saaliita kuin pelkällä kalastajan tuntumalla, Juha Aitta kertoo.

– Varsinkin merellä ison ahvenen pyynnissä luotain on aika hyvä apuväline.

Luotaimella näkee millä syvyydellä kalat ovat: ovatko ne heti jään alla, syvällä vai välivedessä. Varsinkin syvemmällä se helpottaa kalan tartuttamista.

– Jännittävimmillään luotaimella kalastaminen on kuin videopeliä. Ruudulta näet kun kala liikkuu ja nappaa syöttiin. Se koukuttaa, Aitta vannoo