Soiten lastenpäivystys saa vanhemmilta hyvää palautetta: rauhallista ja turvallista

Vanhemmat toivovat odotustilaan terveellisiä välipaloja, lapset pelejä ja leluja.

Soite
Lastenpäivystys Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa
Lastenpäivystys vakinaistettiin Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.Juha Kemppainen / Yle

Soiten asiakaskyselyyn vastanneet vanhemmat kehuvat erityisesti keskussairaalassa Kokkolassa sijaitsevan lastenpäivystyksen turvallisuutta ja rauhallisuutta. Myös lyhyt odotusaika sekä ympärivuorokautinen puhelinohjaus saavat kiitosta.

Parannusta toivotaan muun muassa odotustilojen välipalatarjontaan: vahemmat kaipasivat suklaa-automaattien tilalle terveellisempiä vaihtoehtoja. Toivelistalla on myös mikroaaltouuni siltä varalta, että sairaalassa joutuu viipymään suunniteltua pidempään.

Vanhemmat arvostelevat vastauksissaan sitä, että lasten verinäytteet otetaan aulassa. Kysely poiki jo tähän muutoksen. Myös muita epäkohtia ollaan kyselyn pohjalta korjaamassa.

Odotustiloista muutostoivetta

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite kysyi lastenpäivystyksestä mielipiteitä myös lapsilta ja nuorilta, muun muassa Kokkolan ja Vetelin nuorisovaltuutetuilta. Heidän toivelistallaan oli ilmainen nettiyhteys. Odotustiloihin he kaipasivat lisää tauluja, raikkaita värejä, leluja ja pelejä.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lastenpäivystys aloitettiin kokeiluna viime vuoden lokakuussa valtion rahan turvin. Lastenpäivystys jatkuu ainakin kesäkuuhun, jolloin Soiten valtuusto ratkaisee sen kohtalon.

Soiten lastenpäivystyskyselyyn vastasi netissä 350 asiakasta eri puolelta maakuntaa. Kysely oli laatuaan ensimmäinen sosiaali- ja terveyspuolella. Kyselyn tuloksia on tarkoitus hyödyntää myös muualla Suomessa.