Enemmistö luottaa painettuun sanomalehteen – Medioiden verkkopalveluja pitää luotettavina alle puolet

Sosiaalisen median luotettavuus on edelleen alhainen.

Kotimaa
Sanomalehtiä.
Ismo Pekkarinen / AOP

Painettua sanomalehteä pidetään yhä hyvin luotettavana. Sanomalehtien Liiton teettämässä selvityksessä 75 prosenttia vastaajista pitää painettua sanomalehteä luotettavana mediana.

Yleisradion televisiokanavien luotettavuusprosentti on vain hieman heikompi eli 73. Kolmanneksi luotetuimpana pidetään Ylen radiokanavia.

Eri medioiden verkkopalvelut saavat jo selvästi heikompia arvioita luottavuudessa. Niiden luotettavuusprosentti liikkuu neljänkymmenen molemmin puolin.

– Yllättävää on, kuinka merkittävä mielikuvallinen etulyöntiasema painetulla sanomalehdellä ja myös Ylen televisiokanavilla on uutisten vahvasti digitalisoituneen kuluttamisen maailmassa, sanoo liiton markkinointi- ja tutkimusjohtaja Sirpa Kirjonen tiedotteessa.

Sosiaalisen median luotettavuus on edelleen alhainen. Nuorista aikuisistakin vain murto-osa, 4–13 prosenttia, luottaa esimerkiksi Facebookin, Youtuben tai Instagramin välittämiin tietoihin.

IROResearchin toteuttamassa tutkimuksessa kysyttiin myös vastaajien mielipidettä asiantuntevimpiin, hyödyllisimpiin ja läheisimpiin uutislähteisiin. Näitä olivat painetut sanomalehdet ja Ylen tv-kanavat.

Tutkimushaastatteluita tehtiin maaliskuussa tuhat.