1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muurahaiset

Räjähtävä muurahainen – Borneon viidakossa elää itsemurhaiskuilla pesäänsä puolustavia muurahaisia

Uhrautuvimmat muurahaiset ovat pienikokoisia naaraita, jotka eivät kykene lisääntymään.

muurahaiset
räjähtävä muurahainen
Kuvakappaus .livescience.com -verkkosivultawww.livescience.com

Borneon viidakossa liikkunut tutkijaryhmä on löytänyt uuden muurahaislajin, joka puolustautuu räjäyttämällä itsensä.

Viidakon suurissa puissa elävä pienikokoinen Colobopsis explodens elää yhdyskunnissa, joissa osa yksilöistä uhraa itsensä, jos vihollinen lähestyy pesää.

Jos peto uhkaa Colobopsis explodens -yhdyskuntaa, sitä puolustava yksilö ei peräänny, vaan tarrautuu kiinni hyökkääjään, kääntää peräpäänsä vihollisen suuntaan ja jännittää ruumistaan niin voimakkaasti, että se repeää hajalle.

Kun muurahaisen keho hajoaa, vihollisen suuntaan purskahtaa kellertävää, tahmeaa ja myrkyllistä mönjää, joka voi jopa surmata hyökkääjän.

Ensimmäinen tutkimus yli 80 vuoteen

Räjähtävien muurahaisten olemassaolo on ollut tiedossa jo 1900-luvun alkupuolelta lähtien, jolloin niitä löydettiin toistakymmentä lajia. Jostain syystä luonnonoikkua ei ole tutkittu kymmeniin vuosiin. Edellisen kerran uudesta lajilöydöstä raportoitiin vuonna 1935.

Monikansallinen tutkijaryhmä on tehnyt uusia tutkimuksia Borneon, Thaimaan ja Malesian metsissä. He onnistuivat löytämään 15 räjähtävien muurahaisten lajia, joista yksi, Colobopsis explodens, oli tieteelle entuudestaan tuntematon.

Tutkimustuloksista kerrotaan ZooKeys-tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Colobopsis explodens valittiin esimerkkilajiksi, koska sillä taipumus uhrata itsensä yhteiskunnan puolesta oli poikkeuksellisen vahva. Muurahaiset uhkailivat jopa tutkijoita.

Lajin kasteista kaikkein useimmin uhrautuivat pienikokoiset työläisnaaraat, jotka eivät kyenneet jatkamaan sukua.

Sopeuma kuin sähköpistoke

Kamikaze-tyyppinen hyökkäys ei ole ainoa _Colobopsis cylindrica _-muurahaisten puolustautumiskeino.

räjähtävä muurahainen
Kuvakappaus gizmodo.com -verkkosivulta.www.gizmodo.com

Isokokoisilla työläisillä pää on kasvanut suureksi tulpanmuotoiseksi patiksi. Vihollisen uhatessa pesää muurahaistyöläinen työntää päänsä suuaukkoon tukkien sen tehokkaasti. Myös nämä työläiset ovat steriilejä naaraita.

Tutkimusretkillä biologit onnistuivat myös havaitsemaan lennossa parittelevan muurahaisparin, mitä ei aikaisemmin ole havaittu.

Colobopsis explodens-lajin ruokavalion todettiin olevan laaja. Se kattoi sieniä, sammalta, leviä ja hedelmiä sekä kuolleita hyönteisiä ja kaloja.

Tutkimusryhmässä oli mukana mm. Wienin luonnontieteellisen museon ja Wienin teknisen yliopiston tutkijoita.

Lähteet: The Guardian, Live Science, National Geographic

Lue seuraavaksi