Pohjoisen lukion oppilaat tutustuvat maahanmuuttajien elämään tekemällä vapaaehtoistyötä Roomassa – "Ei kaikilla ole niin hyvät oltavat kuin minulla"

Oppilaat ovat jakaneet ruokaa maahanmuuttajille ja auttaneet siivouksessa, kuten astioiden pesussa ja roskien lajittelussa. Vapaaehtoistyön tavoitteena on tutustua maahanmuuttajien tilanteeseen Euroopassa.

vapaaehtoistyö
Ivalon lukiolaiset Roomassa
Noora Huhtamella, Laura Granath, Niilles Hirvasvuopio, Elina Mannermaa, Eeva Halonen, Lifu Torikka, Viivi Nikodemus ja Iisko Hirvasvuopio Roomassa.Ulla Keskitalo

Ivalon lukion toisen vuosiluokan opiskelijat ovat päässeet tutustumaan maahanmuuttajatilanteeseen käytännön kautta: He matkustivat Roomaan tekemään vapaaehtoistyötä maahanmuuttajien parissa.

Samalla opiskelijat ovat tavanneet sisilialaisen Palermon ystävyyskoulun opiskelijoita. Matka on osa heidän yhteistä Erasmus-projektiaan, jonka aiheena on maahanmuuttajat Euroopassa.

Lukiolaisten matka starttasi sunnuntaina. He ovat parina päivänä työskennelleet hyväntekeväisyysorganisaatio Caritaksen tiloissa, joissa maahanmuuttajille tarjotaan lämmin ruoka joka päivä. Siellä opiskelijoiden tehtävänä on tarjoilla ruokaa ja auttaa siivoamisessa. Astioiden pesu ja roskien lajittelu kuuluvat työtehtäviin.

Opettaja ja Ivalon lukion vararehtori Ulla Keskitalo kertoo, että tarkoitus on myös seurustella maahanmuuttajien kanssa.

Lifu Torikka eaktodáhtolas barggus2.jpg
Vasemmalla palermolaisen Regina Margherita -koulun oppilaat Sharon ja Federica ja oikealla reunassa Lifu Torikka. He ovat jakamassa ruokaa maahanmuuttajille.Lidia Mule

Oppilaille on kerrottu, kuinka tulee käyttäytyä

Jo hyvissä ajoin ennen vapaaehtoistyön aloittamista oppilaiden kanssa käytiin tarkasti läpi, kuinka työtehtävissä käyttäydytään.

– Emme esimerkiksi saa kertoa koko nimeä tai sitä, mistä olemme kotoisin. Meitä on hyvin ohjeistettu, kertoo Inarista kotoisin oleva Lifu Torikka.

Lifu Torikan mielestä on ollut mielenkiintoista nähdä Roomaa ja samalla tutustua maahanmuuttajien tilanteeseen.

Vaikka omaa taustaansa ei saa avata, tämä ei ole estänyt opiskelijoita keskustelemasta autettavien kanssa.

– Jotkut alkoivat juttelemaan, mutta suurin osa istuskeli rauhassa tai he juttelivat keskenään, kertoo Vuotsosta kotoisin oleva Iisko Hirvasvuopio.

"Onhan se mukava antaa jotain takaisin"

Iisko Hirvasvuopio ei ole ennen käynyt Helsinkiä etelämpänä. Hän kertoo, että Roomassa on lämmintä ja paljon nähtävää. Juuri lämpöä ja auringonpaistetta hän jää kaipaamaan.

Siitä hän ei tosin pidä, että Roomasta ei saa ruisleipää; tarjolla on vain pitsaa ja pastaa.

– Mutta kyllä italialaiset ruoat ovat ihan hyviä.

Iisko Hirvasvuopio ja Lifu Torikka ovat mielenkiinnolla tutustuneet Roomaan.
Iisko Hirvasvuopio ja Lifu Torikka ovat mielenkiinnolla tutustuneet Roomaan.Ulla Keskitalo

Vapaaehtoistyö maahanmuuttajien kanssa ei Hirvasvuopion mielestä poikkea muusta työstä. Siinä näkee monenlaisia kulttuureja ja tapoja.

– Onhan se mukava antaa jotain takaisin, kun itsellä on niin hyvät oltavat, toteaa Hirvasvuopio.

Ohjelmassa myös hauskanpitoa

Matka ei ole pelkkää työtä. Ivalon ja Palermon koulun opiskelijat ovat käyneet yhdessä katsomassa Rooman nähtävyyksiä, kuten Colosseumia ja espanjalaisia portaita. Keskiviikkoiltana he kävivät katsomassa jalkapallo-ottelua.

– Stadionilla oli varmaan ainakin 10 000 tai 20 000 ihmistä, mutta ei se ihan täynnä ollut. Vastakkain olivat Rooma ja Genova. Kotijoukkuettahan siellä hurrattiin melkoisesti, kertoo Iisko Hirvasvuopio.

"Ei kaikilla ole niin hyvä tilanne kuin minulla"

Matkasta vastaava opettaja UIla Keskitalo toivoo, että tämänkaltaisilla projekteilla pystyttäisiin vaikuttamaan ennakkoluuloihin ulkomaalaisia kohtaan. Erityisesti vihaa ja pelkoa olisi syytä kitkeä.

Vapaaehtoistyö on opettanut kiitollisuutta oppilaille omista lähtökohdistaan.

– Tässä on huomannut, ettei pidä ottaa kaikkea itsestäänselvyytenä, kuten ruokaa ja kotia. Ei kaikilla ole niin hyvä tilanne kuin minulla ja muilla Suomessa, toteaa Lifu Torikka.