Soten kaupankäynti alkoi eduskunnassa: keskustasta ja kokoomuksesta kysellään jo opposition tuen perään

Kristillisdemokraateista vahvistetaan, että tunnusteluja on tullut sekä keskustasta että kokoomuksesta.

sote-uudistus
miehelle laitetaan tippaa
AOP

Sitä mukaa, kun hallituspuolueiden kaikista eduskuntaryhmistä on alkanut kuulua soraääniä maakunta (siirryt toiseen palveluun)- ja soteuudistuksesta (siirryt toiseen palveluun), hallituspuolueiden johdolle on tullut hätä varmistaa, voisiko tukea löytyä aidan toiselta puolelta eli oppositiosta.

Hallituksen etumatka on niin ohut, että muutamankin oppositioedustajan tuki hankkeelle voi ratkaista lakien hyväksymisen.

Ylen tietojen mukaan hallitusryhmistä on tehty tunnusteluja soteen "maltillisesti suhtautuviin" eduskuntaryhmiin uudistuksen pelastamiseksi. Maltilliset voisi tarkoittaa tässä tapauksessa esimerkiksi RKP:tä ja kristillisdemokraatteja.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vahvistaa, että tunnusteluita on tullut kevään mittaan sekä keskustan että kokoomuksen eduskuntaryhmien johtoon kuuluvilta henkilöiltä.

– Kyllä varovaisia tunnusteluja on tullut hallituspuolueiden suunnalta. On tullut keskustasta ja kokoomuksesta, mutta ei sinisistä, Östman kertoo.

Kyselyt eivät Östmanin mukaan ajoitu Harry Harkimon lähtöön vaan alkoivat jo aikaisemmin.

Hallituksen tavoitteena on Ylen tietojen mukaan kartoittaa, voisivatko ryhmät sittenkin taipua tietyin ehdoin äänestämään soten puolesta, tai sallia yksittäisten kansanedustajiensa tekevän niin. Esimerkiksi kansalaisaloite RKP:lle tärkeän Vaasan keskussairaalan laajasta päivystyksestä on sekin nyt eduskunnassa.

Toinen tarjottu vaihtoehto on Ylen tietojen mukaan, että oppositiopoliitikot suostuisivat olemaan poissa äänestyksestä. Silloin ne eivät kasvattaisi EI-äänien pottia, mutta eivät näyttäytyisi yhtäkkiä hallituksen hankkeen tukijoina.

Oppositiopuolueet eivät ole tähän asti säästelleet sanojaan hanketta ryöpyttäessään. Voisiko KD:n pää kääntyä, se on Östmanin mukaan avoimena, kunnes lait ovat äänestyskunnossa.

Kysymyksiä KD:ssä herättää sote-alan palkkojen harmonisoinnin kustannukset, valinnanvapauden nopea etenemistahti sekä maakuntavaalien epämääräisyys.

– Ryhmän kantaa ei ole niitattu, Östman sanoo.

Äänestyksen takaraja häämöttää kesäkuussa, jos maakuntavaalit aiotaan järjestää sovitun mukaan tämän vuoden lokakuussa.

Katso myös:

Ymmärrätkö miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä