1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sotaharjoitukset

Nyt se varmistui: Vuonna 2021 Suomessa järjestetään Jussi Niinistön ajama suuri sotaharjoitus – Mukana jopa 20 000 sotilasta

Sotaharjoituksen pitämisestä päätettiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa.

Maavoimien vaikuttamisharjoitus Rovajärven ampuma-alueella Rovaniemellä marraskuussa 2016. Kuva: Jouni Porsanger / Lehtikuva

Pääsotaharjoituksen yhteydessä vuonna 2021 järjestetään laaja kansainvälinen harjoitus.

Asiasta linjattiin tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tänään, kertoo valtioneuvosto tiedotteessaan. (siirryt toiseen palveluun)

Harjoituksen tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustusta ja valmiutta sekä harjoitella kansainvälisen avun vastaanottamista ja yhteistoimintakykyä. Harjoituksen yksityiskohdat tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Sotaharjoituksen valmistelu aloitettiin jo viime syksynä. Siitä kertoi ensimmäisenä puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Niinistön ilmoitus harjoituksesta oli poikkeuksellinen, sillä hän kertoi siitä ensin julkisuudessa ja vasta sitten muille, esimerkiksi presidentille.

Suureen sotaharjoitukseen ottaisi osaa nykykäsityksen mukaan noin 20 000 sotilasta.

Puolustusministeriön ylijohtajan Janne Kuuselan mukaan harjoitukseen kutsutaan kumppanimaita Euroopasta ja Pohjois-Amerikasta.

– Se on kaikkien puolustushaarojen yhteisharjoitus, eli se koskee maa-, meri- ja ilmavoimia. Painopiste on maavoimien toiminnassa, Kuusela kertoo.

Ulkomaisten joukkojen osuutta Kuusela ei lähde arvioimaan. Kutsuja ei ole vielä lähetetty.

– Sen näkee sitten, kuinka paljon ulkomaat lopulta lähettävät joukkoja, Kuusela sanoo.

Ruotsin Aurora 17 -harjoituksessa oli mukana noin 19 000 sotilasta ja muita viranomaisia. Kansainvälisiä joukkoja oli Suomen lisäksi Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta, Virosta ja Yhdysvalloista.

Jussi Niinistön mukaan Ruotsi olisi jo kertonut olevansa mukana Suomen harjoituksessa.

Lue lisää:

Presidentti Niinistö varovaisen myönteinen suuren sotaharjoituksen järjestämiselle Suomessa

Puolustusministeri Niinistö pitää suursotaharjoituksen tarvetta Suomelle ilmeisenä – "Avun vastaanottamista syytä harjoitella"

Analyysi: Jussi Niinistö koukkasi yllätyssotaharjoituksellaan presidentin ohi

Suomalaiset mukana Ruotsin pääsotaharjoituksessa