Syyttäjä tutkii Saksassa maahanmuuttoviranomaisen toimintaa – Epäillään hyväksyneen turvapaikkahakemuksia väärin perustein

Syyttäjä pitää todennäköisenä, että noin 1 200 ihmiselle on myönnetty turvapaikka ilman asianmukaista syytä.

Maahanmuuttajat jonottivat Itävallan ja Saksan välisellä rajalla Hangingissa marraskuussa 2015. Kuva: Armin Weigel / EPA

Saksassa syyttäjä on aloittanut tutkimuksen maahanmuutto- ja pakolaisviraston entisen aluejohtajan toiminnasta. Päällikön epäillään myöntäneen turvapaikkoja ihmisille, jotka eivät olleet niihin oikeutettuja, uutistoimisto Reuters raportoi.

Bremenin kaupungin syyttäjän Claudia Kückin mukaan noin 1 200 ihmistä on todennäköisesti saanut turvapaikan väärin perustein. Suurin osa heistä on taustaltaan jesidejä. Jesidit ovat Irakissa ja kurdialueille elävä etninen vähemmistö, jolla on oma uskontonsa.

Syyttäjä tutkii myös kolmen juristin, tulkin ja välittäjänä toimineen henkilön osuutta tapahtumiin. Kückin mukaan ihmisiä ympäri Saksan oli tarkoituksella kuljetettu Bremenin osavaltioon jättämään sisään turvapaikkahakemuksensa.

Tapaukseen epäillään liittyvän korruptiota. Syyttäjän mukaan kahdeksan kiinteistöä Bremenissä ja sen lähiseudulla on tutkittu, mukaan lukien kaksi lakitoimistoa.

Yli miljoona maahanmuuttajaa saapui Saksaan vuoden 2015 kevään jälkeen. Huolet tulijoiden sopeutumisesta ja turvallisuudesta ovat nostaneet Vaihtoehto Saksalle puolueen kannatusta. Syksyn parlamenttivaaleissa puolue sai 13 prosenttia äänistä ja se on nyt Saksan suurin oppositiopuolue.

Saksan maahanmuutto- ja pakolaisvirasto ei ole toistaiseksi vastannut uutistoimisto Reutersin yhteydenottopyyntöön.

Lue lisää: