Hyppää sisältöön

Hyvä arki ei vaadi sisustusblogi-elämää, mutta viisikymppiä hillopurkissa helpottaa kummasti

Harva on niin varoissaan, että pystyy suhtautumaan rahaan täysin huolettomasti. Kun tekee tiukkaa, suunnittele, säästä ja nuku yön yli, neuvovat tietokirjailijat.

Kuva: Laura Koivunen | Yle Uutisgrafiikka

Kun elämme arkea ja ruuhkavuosia, pitkälle tähtäävä henkilökohtainen taloussuunnittelu helposti jää.

– Jos et koskaan katso viiden tai kolmenkymmenen vuoden päähän, niin siellä voi odottaa ohraleipä esimerkiksi avioeron tai eläköitymisen takia. Pitää jollain tavalla pystyä varautumaan toimeentulon heikkenemiseen, sanoo kirjailija ja toimittaja Saara Henriksson.

Hän on kirjoittanut yhdessä Aino-Maija Leinosen kanssa Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti. Kirja on suunnattu erityisesti naisille.

Sun, mun ja meidän rahat

Saara Henriksson muistuttaa, että naiset tienaavat vähemmän kuin miehet, mutta tekevät suurimman osan perheen ostopäätöksistä.

Jos elää yhteistaloudessa kumppanin kanssa, on pelisäännöistä sopiminen viisasta.

– Rahakeskustelut eivät ole helppoja. Silti kannustan ehdottomasti käymään niitä. On hyvä sopia puolisonsa kanssa jo ennakkoon, onko yhteiset vai omat rahat.

Kotona naisen kontolle voi huomaamatta koitua tietyt hankinnat.

Usein perheessä nainen hankkii lasten vaatteet, sukulaisten, ystävien ja kummilasten lahjat, siivoustarvikkeet, kodin tekstiilit ja sisustusesineet.

Ensin säästetään, sitten hankitaan

"Erääntyneeseen laskuun paukahtavat päälle korot ja kulut, jotka saattavat kaataa koko korttitalon, jos sellainen vielä on pystyssä."

Saara Henriksson kehottaa ensin säästämään ja sitten vasta ostamaan. Hankintoja tulisi harkita, ettei sorru pikaisiin hätäratkaisuihin.

Joskus on myös hyvä nukkua yön yli.

– Jokainen päättää itse, missä summassa raja menee. Minulle 90 euroa maksavat farkut on sellainen. En osta niitä, kun olen sovittamassa, vaan nukun yön yli ja mietin uudestaan.

Suunnittelemalla säästää aikaa ja rahaa.

– Jos pystyy siirtämään säästötilille pienenkin summan kuukaudessa, se auttaa. Lisäksi on erilaisia rahastoja, joihin kannattaa tutustua rauhassa.

– Jos on varaa säästää satoja tai tuhansia euroja, niin sitten laittaa osakkeisiin.

Rikastumisoppaat kehottavat perustamaan kasvuyrityksiä tai ryhtymään sijoittajaksi, mutta suurimman osan on tultava toimeen omalla työllä.

– Osa ihmisistä elää taloudellisesti todella tiukoilla. Heille viisikymppiä tai satanen hillopurkissa on iso apu, kun jotain täytyy hankkia.

Henrikssonin ohje on ottaa käyttöön oma kirjanpito ja kirjoittaa muistiin kaikki menot ja tulot. Näin selviää, mihin rahat ovat todellisuudessa menneet. Se taas helpottaa oman kuukausibudjetin laatimista.

– Talouden suunnittelusta olisi hyvä tehdä tavallista ja arkista. Se on numeroita, lyijykynäpiirtoja paperilla.

Kuva: Laura Koivunen | Yle Uutisgrafiikka

Asuminen on kaikkien kulujen ykkönen

"Marssi Kelaan, diakoniaan tai leipäjonoon ennemmin kuin annat vuokrarästien kerääntyä."

Talousvinkeistä voi hyötyä kuka tahansa, mutta varsinkin jos on pienituloinen tai velkaantunut. Kun rahat ovat tiukoilla, Railakas rahakirja neuvoo: Maksa vuokra aina ensin.

– Ainoa poikkeus on, jos lapsille ei ole suuhunpantavaa, niin ensin pitää ostaa ruokaa.

– Kaikissa muissa tapauksissa asunto on tärkein asia, mikä ihmisellä täytyy olla reilassa. Työttömyys tai mikään muukaan ei ole mitään siihen verrattuna, miten viheliäistä asunnottomuus on.

Jos omistusasuntoon ei ole varaa, sitä ei myöskään kannata hankkia.

Elämäsi on hyvä ilman skumppaakin

"Älä osta kapineita, tyyliä tai ajatuksia fantasiaelämää varten. Ne eivät muuta sinua tai elämääsi muuksi. "

– Usein kun ensimmäinen lapsi on syntymässä, tulee paniikki, että täytyy aikuistua ja muuttaa omakotitaloon, jossa on oma piha. Ei ole kuitenkaan mitään syytä, miksei perheellinen ihminen voisi asua kerrostalossa.

Saara Henrikssonia huvittaa aikakausilehdissä meille myyty malli elämästä. Hyvä arki ei vaadi sisustusblogien näköistä elämää eikä tanskalaisia design-huonekaluja.

– Kun on perhe, meidän ei täydy heittää pois opiskeluaikana roskalavalta ja kierrätyskeskuksesta hankittuja huonekaluja. Aikuisuutta ei voi ostaa uusilla huonekaluilla tai vaatteilla.

Niitä voi edelleen hankkia kirpputoreilta, Tori.fi:n kautta tai Facebookin myydään-ostetaan-vaihdetaan -ryhmistä.

Hyvä elämä ei ole vain skumppalasillisia, Berliinin matkoja, laskettelureissuja tai merkkilaukkuja.

– Se koostuu merkityksellisistä ihmissuhteista, terveydestä, siitä, että on katto pään päällä. Ja jos on jotain mielekästä tekemistä, sekin on hyvä.

Turha hävetä

"Pienituloinen kutistuu kokoon kahvipöydässä, kun kaverit alkavat puhua lomamatkoista perheen kanssa."

Taloudellista tilannetta ei helpota häpeä, jota moni vähävarainen kokee. Kavereiden elämä tuntuu hohdokkaalta, oma hävettää ja saa tuntemaan ulkopuoliseksi.

– Jos ehdotan kavereilleni, että mennään viettämään ravintolailtaa, siihen sisältyy oletus, että kaikilla on siihen varaa. Jos ei ole, eihän se hyvältä tunnu, Saara Henriksson sanoo.

Vain hyvin harva voi kuitenkaan suhtautua rahan käyttöön täysin huolettomasti. Useimmille "pennin venytys" on arkipäivää, vaikka siitä ei ääneen puhuisikaan.

Sitaatit ovat maaliskuussa ilmestyneestä kirjasta Railakas rahakirja - Näin hoidat taloutesi viisaasti.

.
.