Hyppää sisältöön

Lastentarhanopettajia ja hoitajia marssii ulos työpaikoiltaan keskiviikkona pääkaupunkiseudulla – Vantaalla varauduttava hakemaan lapset kotiin kesken päivän

Yksityisten päiväkotien etuja ajavan Hyvinvointialan liiton mukaan päiväkodeilla ei ole mahdollisuuksia järjestää korvaavia ratkaisuja mielenilmauksen ajaksi.

Pääkaupunkiseudun varhaiskasvattajat marssivat ulos työpaikoiltaan ensi keskiviikkona vastalauseena uudelle varhaiskasvatuslaille.

Mielenilmaukseen osallistuvat JHL:n, Jytyn (siirryt toiseen palveluun), Tehyn (siirryt toiseen palveluun), Superin ja Talentian jäsenet. JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan ulosmarssi koskee lastentarhanopettajia ja lastenhoitajia sekä yksityisissä että julkisen puolen päiväkodeissa. OAJ ei ole mielenilmauksessa mukana.

Niemi-Laineen mukaan on mahdollista, että päiväkodit joutuvat sulkemaan oviaan keskiviikkona ulosmarssin vuoksi. Niemi-Laine ei pysty kertomaan tarkkaa mielenilmaisijoiden määrää.

– Väkimäärä on aika merkittävä, sen voi sanoa, Niemi-Laine kuvaa.

Helsingin ruotsinkielisen kasvatus- ja koulutustoimialan johtaja Niclas Grönholm sanoo STT:n haastattelussa uskovansa, että ainakin Helsingin ruotsinkieliset päiväkodit pysyvät auki ulosmarssista huolimatta.

Lakiesityksen suurimmat ongelmakohdat liittyvät henkilöstörakenteeseen, kelpoisuusehtoihin ja lakiesityksen takana oleviin henkilöstölaskelmiin, kerrotaan tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola korostaa, että lakiesityksestä kärsivät eniten lapset.

Superin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lapsiryhmät tulevat suurenemaan, jos lakiesityksen mukaiset toimenpiteet henkilöstörakenteessa tehdään. Lakiesityksen mukaan jopa 9 000 lastenhoitajan työpaikkaa ollaan muuttamassa lastentarhanopettajien työpaikoiksi. Tällä hetkellä lastentarhanopettajaksi voi kouluttautua yliopistosta tai ammattikorkeakoulusta.

Lakiesityksessä lastentarhanopettajan kelpoisuutta rajoitettaisiin siten, että tulevaisuudessa ainoastaan yliopistokoulutetut lastentarhanopettajat olisivat kelpoisia tehtävään.

Hyvinvointialan liitto ihmettelee ulosmarssia

Yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen etuja ajava Hyvinvointialan liitto ihmettelee varhaiskasvatuksen poliittista mielenilmausta. Liitto kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että sen mukaan ilmoitus mielenilmauksesta tulee liian lyhyellä varoitusajalla. Liiton mukaan sijaiskärsijöiksi joutuvat lapset ja perheet.

Liiton mukaan päiväkotiyrittäjillä ei ole mahdollisuuksia järjestää korvaavia ratkaisuja lasten hoitoa varten mielenilmauksen ajaksi.

Hyvinvointialan liitto ei ole tyytyväinen lakiesitykseen. Liitto on huolissaan ammattitaitoisen henkilöstön riittävyydestä, jos kelpoisuusehtoja kiristetään lakiluonnoksessa nyt esitetyllä tavalla vuoteen 2030 mennessä.

Varhaiskasvatusjohtajat: Emme vielä tiedä millaisia vaikutuksia ulosmarssilla on

Työnantajille tieto varhaiskasvattajien ulosmarssista tuli yllätyksenä.

Helsingin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas sanoi perjantaina iltapäivällä, että ulosmarssin vaikutuksia aletaan selvittää heti maanantaiaamuna.

Järvenkallas ei vielä osannut ottaa kantaa siihen, saadaanko lapset hoidettua päiväkodeissa vai onko vaarana, että joitakin päiväkoteja joudutaan sulkemaan.

– Se täytyy katsoa vasta maanantaina. Me teemme kaikki mitä voimme tehdä, mutta kommentointi menee maanantaille, koska ilmoitus ulosmarssista on vain julkinen netistä löydettävissä oleva viesti, sanoo Järvenkallas.

Myös Espoossa tieto varhaiskasvattajien ulosmarssista saatiin perjantai-iltapäivällä julkisuuden kautta.

– Tämä on todella poikkeuksellinen tilanne, Espoon varhaiskasvatusjohtaja Virpi Mattila kommentoi.

Mattila oli saanut tiedon ulosmarssista vasta puoli tuntia ennen kuin Yle soitti hänelle.

– Tämä on aivan uusi asia meille, emme tiedä vielä millaisia vaikutuksia ulosmarssilla on.

Espoossa aletaan niin ikään maanantaina miettiä millaisia vaikutuksia ulosmarssilla on ja kuinka lastenhoito järjestetään. Heti maanantaiaamusta Mattila ei vielä lupaa tietoa, mutta hän lupaa, että vanhemmille tiedotetaan heti asiasta, kun tietoa saadaan ja päätöksiä on tehty.

– Asiakkaat saavat tiedotteen heti, kun olemme saaneet selvitettyä miten hoito järjestetään. Espoossa tarvitaan konsernijaoston päätös siitä miten tulee menetellä tässä tilanteessa.

Espoossa varhaiskasvatuksen henkilökunnasta 40 prosenttia on lastentarhanopettajia ja 60 prosentta hoitajia. Espoossa varhaiskasvatuksen asiakkaita on noin 20 000.

Vanhempien täytyy varautua hakemaan lapsensa pois kesken päivän

Vantaalla aiempien poliittisten mielenilmausten takia ei ole jouduttu sulkemaan kokonaisia toimintayksiköitä, mutta siellä varaudutaan hoitoajan muutoksiin keskiviikkona.

Vantaan varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen varoittaa, että jos henkilökuntaa ei ole riittävästi, niin vanhempien täytyy varautua hakemaan lapsensa kesken päivän pois päivähoidosta.

– Tiedotteen mukaan ulosmarssi alkaa kello 12. Tuolloin yleensä päiväkodeissa on syöty lounas ja lapset ovat käymässä päivälevolle. Jos henkilökuntaa ei ole, lapset täytyy hakea siinä vaiheessa pois, Askola-Vehviläinen toteaa.

Varhaiskasvatusjohtaja ei vielä tiedä kuinka suuri osa henkilökunnasta osallistuu ulosmarssiin, koska kaikki hoitajat ja opettajat eivät kuulu ulosmarssin järjestäviin liittoihin. Hän toivoo, että ulosmarssiin osallistujen määrästä olisi enemmän tietoa viimeistään tiistaina.

– Voi olla, että se selviää kuitenkin vasta keskiviikkona, Askola-Vehviläinen toteaa.

.
.