Kuningas päätti muuttaa valtionsa nimen – "Sekoitetaan liian helposti Sveitsiin"

Swasimaan kuningas on maailman ainoa hallitsija, joka voi omin päin muuttaa maansa nimen.

Swazimaa
eSwatinin kuningas Mswati III leikkaa maansa 50-vuotisen itsenäisyyden ja oman 50-vuotispäivänsä kunniaksi leivottua kakkua. Juhlassa on mukana myös Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen.
eSwatinin kuningas Mswati III leikkaa maansa 50-vuotisen itsenäisyyden ja oman 50-vuotispäivänsä kunniaksi leivottua kakkua. Juhlassa on mukana myös Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen.Taiwan Presidential office / EPA

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Swasimaan kuningas Mswati III on ilmoittanut, että maan nimi muuttuu. Uusi nimi on eSwatini.

Mswati ilmoitti asiasta eilen torstaina maan 50. itsenäisyysjuhlassa. Kuningas puhui maan toiseksi suurimman kaupungin Manzinin stadionilla järjestetyssä juhlassa, joka oli myös kuninkaan 50-vuotisjuhla.

– Haluan ilmoittaa, että tästä päivästä lähtien maamme nimi on eSwatinin kuningaskunta, hän sanoi.

eSwatini tarkoittaa "swasien maata" paikallisella swatin kielellä.

Kuningas Mswati on aikaisemminkin puhunut maan nimenvaihdoksen tarpeellisuudesta. Hän avasi maan parlamentin istunnon vuonna 2014 viitaten eSwatini-nimeen. Samasta asiasta hän puhui myös viime vuonna YK:n yleiskokouksessa.

Kuninkaan mielestä eSwatinin asukkaiden pitää voida tuntea maan nimi omakseen. Lisäksi Swasimaalla (engl. Swaziland) on ollut erikoinen ongelma, kuningas kertoi.

– Aina kun matkustamme ulkomaille, ihmiset sekoittavat meidät Sveitsiin (engl. Switzerland).

Afrikan viimeinen itsevaltias

eSwatini sijaitsee lähes kokonaan Etelä-Afrikan valtion sisäpuolella.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Maa on hyvin köyhä. Suurin osa väestä elää maataloudella ja tärkein vientituote on sokeri.

BBC:n mukaan eräät asukkaat ärtyivät kuninkaan ilmoituksesta. Heidän mielestään kuninkaan pitäisi keskittyä tärkeämpiin kysymyksiin, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun).

Köyhyyden ohella eSwatinin suuri ongelman on väestön terveystilanne. HIV:n ja AIDS:n levinneisyys eSwatinissa on väestömäärään nähden maailman suurin.

Naisten eliniänodote on 60 vuotta, miesten vain 54 vuotta.

eSwatinin hallintomalli on absoluuttinen monarkia, jossa kuninkaalla on päätösvalta.

Kuningas Mswati tunnetaan suuresta perheestään. Hänellä on 15 vaimoa. Hän peri valtansa isältään Sobhuza II:lta, joka hallitsi Swasimaata 82 vuotta. Sobhuzalla oli 125 vaimoa.

Lähteet: Reuters