1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Yön sateet ratkaisevat tulvatuhojen laajuuden – Pohjanmaan joet voivat nousta jopa 2013 jättitulvan tasolle

Uusin ennuste lupaa kovia sateita koko tulva-alueelle. Jos ennuste toteutuu, kaikkia vahinkoja ei pystytä torjumaan.

Tulvasta voi ottaa myös ilon irti. Kuva Lapuanjoelta 20.4.18. Kuva: Antti Kettumäki/Yle

Jos perjantain ja lauantain väliseksi yöksi ennustetut sateet toteutuvat ennusteen mukaisina, ollaan Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla taas uuden tulvatilanteen edessä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksessa oli jo torstaina huokaistu helpotuksesta: tulvavedet ohjattiin tekojärviin ja jääpatojenkin kanssa selvittiin. Ehkä tulvaluukkuja ei tarvitsisi avata ollenkaan.

Perjantain sääennuste huuhtoi pohjan toiveikkuudelta.

– Jos vettä tulee esimerkiksi 10 tai 20 milliä koko Kyrönjoen ja Lapuanjoen valuma-alueelle, ei pystytä millään estämään kaikkia tulvavahinkoja, kommentoi sääennustetta vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Kyrönjoki on noussut tielle Mustasaaressa Pohjanmaalla. Kuva: Anna Wikman/Yle

Valtatie 3 ja asutusta vaarassa

Ensimmäisenä tulva uhkaa sulkea valtatien 3 Jalasjärvellä. Myös iso joukko pienempiä teitä, rakennuksia ja toimintoja Jalasjärvellä ja Kauhajoella on uhattuna.

– Valitettavasti tässä on mahdollisuus samantyyppiseen tulvaan kuin 2013. Kauhajoen suunnalla on lunta vähemmän kuin silloin, mutta Jalasjoen puolella kohtuullisesti ja samoin Lapuanjoen latvoilla. Jos sadetta tulee pahimmillaan useita kymmeniä millejä, tulee vahinkoja, Rautio sanoo.

Jos sadetta tulee pahimmillaan useita kymmeniä millejä, tulee vahinkoja.

Liisa Maria Rautio

Vuoden 2013 kevättulva kasteli asuintaloja ja julkisia tiloja sekä katkoi teitä eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata. Kunnissa varauduttiin jopa järjestämään tulvan alta evakkoon lähteneille ihmisille hätämajoitusta.

– Viimeistään nyt niillä alueilla, joilla vuoden 2013 suuri kevättulva aiheutti ongelmia, on suojattava omaisuus kiinteistönomistajan omin toimin, Rautio kehottaa.

Kyrönjoen kuohuja 20.4.2018 Kuva: Nelli Rapo/Yle

Jos sateet toteutuvat, myös Ilmajoella ja osin Seinäjoella sekä Lapuanjoen alajuoksulla ja Maalahdenjoella on asuinrakennuksia kastumisvaarassa.

ELY-keskus ja pelastuslaitos muistuttavat tulvaveden valtavasta voimasta, joka sopivasti virratessaan voi viedä ihmisen tai jopa auton mukanaan.

– Toivoisin, että vanhemmat puhuisivat lastensa kanssa tulvaveden vaaroista, sanoo pelastusjohtaja Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta. Setälän mukaan vaarallisia ovat sekä isot tulvivat joet että täynnä vettä olevat pienemmät purot ja luomatkin.

Lapuanjoen tulvaluukut avataan, jos vedenpinta nousee tulvarajalle. Kuva: Antti Kettumäki/Yle

Tulvaluukuista päätös lauantaina

Jos tulvarat ylittyvät, avataan tulvaluukut joen pengerrysalueille. Päätökset luukkujen avaamisesta tehdään lauantaina.

Lapuan taajaman tulvien pienentämiseksi tulvavesi johdetaan tarvittaessa Lapuan ja Kauhavan pengerrysalueille. Ilmajoen suojaksi sekä helpottamaan Kyrönjoen alaosan tulvia, luukut avataan Ilmajoen ja Seinäjoen pengerrysalueille.

Tekojärvet on jo otettu käyttöön. Niihin juoksutetaan sulamisvesiä. Liisa Maria Raution mukaan niitä hyödynnetään niin paljon kuin voidaan. Hirvijärveen ja Varpulaan vettä voidaan vielä päästää.

Jäätä Kyrönjoella Kuva: Jarmo Panula/Yle

Jääpatoriski helpottanut

Liisa Maria Rautio on tyytyväinen siitä, miten jääpadot saatiin hoidettua. Kyrönjoella ne muodostivat merkittävän tulvariskin.

Jäiden liikkuessa jääpatoriski siirtyi kohti Vassorinlahden ja Kyrönjoen jokisuistoa. Tilanne kuitenkin helpottui, kun Rajavartiolaitoksen ilmatyynyalus rikkoi jäitä samassa paikassa, missä aiemmin tehtiin jäänsahauksia.

Kyrönjoen alaosalla teitä on kuitenkin edelleen poikki ja taloja tulvaveden saartamina sekä vaarassa kastua. Laihianjoella asuinrakennuksia on kastunut ja niitä on myös suojattu.

Joko nyt on saavutettu tulvahuippu?

– Jos olisit kysynyt eilen, olisin vastannut että kyllä. Mutta nyt, kun sade on tulossa pohjoisemmaksi kuin mitä eilen ennustettiin, se tulee ehkä vasta sunnuntaina, Liisa Maria Rautio sanoo.

Kyrönjoki tulvii tielle Merikaarrossa keväällä 2018. Kuva: Anna Wikman/Yle

Vedennousu jatkuu

ELY-keskuksen ennusteen mukaan vedenkorkeuksien nousu jatkuu lähipäivät ainakin Kyrönjoen, Lapuanjoen ja Maalahdenjoen vesistöissä sekä Karvianjoella.

Myös Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla vedet ovat lähteneet nousuun. Jääpatoja on muodostunut ainakin Kalajoella ja pelastuslaitos suojaa rakennuksia Alavieskassa. Pyhäjoella vesi on noussut osalle teistä.

Kuortaneenjärvellä Etelä-Pohjanmaalla tulvahuippua odotetaan vasta viikon kuluttua.

Katso Ylen filmejä ja uutisia Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan tulvista 1950-luvulta tähän päivään Elävän Arkiston koosteesta täältä.

Tulvan takia teitä on edelleen poikki mm. Kyrönjoella. Jos yöllä sataa, vesi voi nousta Valtatie 3:lle ja useille pienemmille teille. Kuva: Anna Wikman/Yle