Konesaliviat pitävät pörssin väen toisella tavalla kiireisinä – koneita vaihdetaan yli viikonlopun

Osakekauppoja on tehty poikkeustilasta huolimatta lähes kuin tavallisena päivänä.

Helsingin pörssi
Helsingin pörssin sisäänkäynti.
Ismo Pekkarinen / AOP

Helsingin pörssin poikkeustila on jatkunut myös perjantaina.

Pörssi toimii näillä näkymin poikkeustilassa, kunnes viat saadaan korjattua. Alun perin pörssistä viestitettiin, että poikkeustila jatkuu maanantaihin asti.

Pohjoismaiden ja Baltian pörssejä pyörittävä Nasdaqin arvion mukaan Ruotsin Upplands-Väsbyssä sijaitseva pääkonesali saadaan korjattu maanantaihin mennessä.

Kaupankäynti on konesalivikojen takia sujunut melko normaalisti. Torstaina ja arvioiden mukaan myös tänään osakevaihto on ollut lähellä normaalia Nasdaqin pörsseissä.

Konesalin yhteydessä oli myös osa osakekauppaa käyvien pankkien palvelimista. Ne tuhoutuivat samojen sammutusjärjestelmänä toimineiden kaasupatruunoiden laukeamisten yhteydessä. Muun muassa OP:n asiakkaiden kaupankäyntiä on pitänyt hoitaa manuaalisesti esimerkiksi puhelimella.

Nasdaq ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä siitä, palataanko maanantaina normaaliin päiväjärjestykseen. Vahingoittuneiden koneiden tilalle on saatu tilattua uudet koneet ja asennustöitä tehdään kiireellä viikonlopun aikana.

Helsingin pörssin toimitusjohtaja Henrik Husmanin mukaan kaupankäynti on varmistettu varsinaisella varakonesalilla ja sitä tukevalla pääsalin toimivilla koneilla. Järjestelmä on Husmannin mukaan toiminut, joten he eivät halua ottaa riskiä siirtyä normaaliin arkeen liian hätäisesti.

– Haluamme tehdä siirron hallitusti ja niin vähäriskisesti kuin mahdollista, Husmann perustelee eikä halua povata uutta odottamatonta.

Klo 17.04 Päivitetty jutun alkuun tietoa pörssin poikkeustilan jatkumisen ajankohdasta.