1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korea (hist.)

Kuuleeko Pjongjang? Koreoiden johtajien välille ensimmäinen suora puhelinyhteys

Etelä-Korean mukaan presidentti Moon Jae-in voi soittaa nyt suoraan virka-asunnostaan pohjoiseen Kim Jong-unille.

Etelä-Korean presidentinkanslian julkistamassa kuvassa virkamiehet kokeilevat uutta puhelinyhteyttä suoraan Pohjois-Korean hallintoon. Kuva: Etelä-Korean presidentin kanslia / EPA

Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien välille on asennettu ensimmäinen suora puhelinyhteys. Jännitteet maiden välillä ovat lientyneet viime kuukausina, ja johtajien on määrä tavata maiden rajalla sijaitsevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä ensi viikolla. Tapaaminen tällä tasolla on ensimmäinen 11 vuoteen.

Uutta linjaa testattiin perjantaina neljän minuutin ajan Etelä-Korean presidentin virka-asunnossa maan pääkaupungissa Soulissa. Etelä-Korean presidentin kanslian mukaan yhteys toimi loistavasti.

– Puhelun laatu oli oikein hyvä, ja tuntui kuin olisimme saaneet puhuneet aivan naapuriin, kertoi Etelä-Korean hallituksen tilannehuoneen päällikkö Youn Kun-young.

Koreat soittelivat pitkästä aikaa tammikuussa

Etelä-Korean mukaan maan presidentti voi nyt vain nostaa virka-asunnossaan kuulokkeen saadakseen yhteyden Pohjois-Korean johtajaan Kim Jong-uniin Pjongjangissa. Tarkalleen ottaen puhelu yhdistyy Pohjois-Korean ulkoasiainkomission toimistoon.

Tähän asti maiden väliset puhelinyhteydet on hoidettu Panmunjomin kylässä maiden välisellä rajavyöhykkeellä. Nuokin linjat olivat pitkään mykkinä, kunnes maiden edustajat puhuivat puhelimessa tammikuussa.

Etelä-Korean presidentin turvallisuusneuvonantaja ilmoitti uuden puhelinyhteyden avaamisesta tavattuaan Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin maaliskuussa.

Koreoiden tapaamisen jälkeen odotettavissa on Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaaminen, joka on tarkoitus järjestää touko–kesäkuussa.

Lue lisää:

KCNA: Pohjois-Korean keskuskomitea aikoo päättää "uuden vaiheen politiikasta"

Trump ja Abe päättivät neuvottelunsa – Pohjois-Korean tapaamisesta odotetaan maailmanlaajuista menestystä

CIA:n johtaja tapasi Kim Jong-unin Pohjois-Koreassa

Etelä-Korea soitti vihreästä puhelimesta, Pohjois-Korea vastasi punaisesta – kuuma linja aukeaa yleensä kriiseissä