1. yle.fi
  2. Uutiset

Kännykkädatan hinta EU-alueella on oikea sillisalaatti, mutta paljon aiempaa halvempi

Elisan hinnoilla elokuvan katselu matkoilla maksoi ennen jopa yli satasen, nyt noin kympin.

talous
Nuoret tutkivat kännyköitään.
Tutkijat ovat listanneet kymmeniä erilaisia ajatusvirheitä. Tiina Jutila / Yle

Suomalaiset ovat oppineet pelkäämään kännykän käyttöä ulkomailla. Huolimatonta lomailijaa on saattanut odottaa jopa satojen eurojen kännykkälasku.

EU:sta kuului kuitenkin viime vuonna hyviä uutisia. Verkkovierailumaksut poistuisivat ja nettisurffailu hoituisi kotimaan hinnalla.

Aivan näin ei kuitenkaan tapahtunut. Suomalaisoperaattorit saivat luvan laskuttaa kuluttajilta lisähintaa, koska muutos olisi tuonut niille merkittävät tappiot.

DNA sai ensimmäisenä operaattorina poikkeusluvalleen jatkoaikaa tämän viikon maanantaina.

DNA:n liiketoimintajohtajan Pekka Väisäsen mukaan lupa lisälaskutukseen tarvitaan, koska suomalaisia liikkuu enemmän ulkomailla kuin ulkomaalaisia Suomessa.

Pekka Väisänen
Pekka VäisänenYle

– Me saamme ulkomaisilta operaattoreilta roaming-laskutusta, kun asiakkaamme käyttävät puhelimia ulkomailla. Tämän tappion kattamiseksi olemme hakeneet lupaa maksun perimiseen, Väisänen sanoo.

Myös Elisa on hakenut Viestintävirastolta jatkoaikaa oikeudelleen periä EU-lisämaksua asiakkailtaan. Telia ei suunnitelmiaan vielä kommentoi.

Siitä tuli sillisalaattia

Alla oleva kaavio kertoo, mitä maksavat kännykkäsurffailustaan EU-alueella ne, jotka eivät ole vaihtaneet liittymää viime kevään jälkeen.

Grafiikka eri operaattoreiden hinnoista.
Ilkka Kemppinen / Yle

Elisa perii kännykkädatan käytöstä EU-alueella saman tukkuhinnan, jota operaattorit maksavat toisilleen. Elisa on myös operaattoreista ainut, joka perii lisähintaa puheluista (0,04 €/min).

Virtuaalioperaattori Moi Mobiili taas on hinnoitellut oman EU-datansa aggressiivisesti 3,5 euroon.

DNA myy ensimmäiset gigatavut alennuksella, Telia taas toi liittymiinsä kotimaanhintaisen datapaketin. Alennetun hinnan ja EU-datapaketin koko vaihtelee kuitenkin liittymästä toiseen – yhtiöiden asiakkailla on käytössään kymmeniä eri liittymiä.

Lopputuloksena hinnasto on yhtä sillisalaattia – mutta onneksi paljon halvempaa sillisalaattia kuin aiemmin.

Kaikkien hinnat ovat pudonneet murto-osaan. Vuosi sitten yhden elokuvan katselu Elisan hinnoilla olisi maksanut kuvanlaadusta riippuen jopa yli sata euroa, tänään sama määrä dataa liikkuu reilulla kympillä.

Uudet liittymät tuovat turvaa

Helsinki-Vantaan lentokentällä harva tuntuu tietävän, mitä kännykän käyttö EU-alueella maksaa.

– No suunnilleen, mutta en ihan tarkasti, Barcelonaan suuntaavat Katja Aktan-Collan tunnustaa.

Lontooseen matkalla oleva Noora Valkonen on samoilla linjoilla.

– En tiedä mitä maksaa, enkä tiedä mitä liittymään kuuluu. Käytän hotellilla ollessani wifiä ja pyrin muutenkin siihen, että reissussa en käytä puhelinta niin paljon kuin arkena kotona, Valkonen sanoo.

EU-datan hinta on romahtanut. Jos sekava hinnasto kuitenkin huolettaa, operaattoreilla on tarjota ratkaisu. Ne myyvät uusia nopeita liittymiä ja isoja EU-datapaketteja. Esimerkiksi 15 gigatavun EU-dataliittymällä varustettu liittymä maksaa operaattorista riippuen noin 30-40 euroa kuussa.

Kuluttajan tehtävänä on laskea, kannattaako vaihtaa nykyinen liittymä yhden kesälomaviikon vuoksi.

Yleensä ei kannata. Suomalaiset käyttävät dataa keskimäärin yli 10 gigatavua kuukaudessa, mutta suurkäyttäjät vääristävät tilastoa. Suurin osa suomalaisista käyttää dataa alle kaksi gigatavua kuukaudessa (siirryt toiseen palveluun).

DNA:n Pekka Väisäsen mukaan EU-direktiivi ja uudet hinnat ovat kuitenkin sysänneet suomalaismatkaajien kännykän käytön voimakkaaseen kasvuun EU-alueella.

– Meidän asiakkaidemme dataliikennemäärät ovat EU-alueella kymmenkertaistuneet aikaisempaan verrattuna, DNA:n Pekka Väisänen sanoo.

Lue seuraavaksi