Presidentti Martti Ahtisaari nuhtelee Venäjää ja Yhdysvaltoja Syyrian sodasta Guardian-lehdessä

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten on syytä katsoa peiliin, Ahtisaari kirjoittaa.

Martti Ahtisaari
Martti Ahtisaari
Martti AhtisaariRoger Askew / Rex Features

Presidentti Martti Ahtisaari nuhtelee YK:ta ja erityisesti suurvaltoja toimien puutteesta Syyrian sodan ratkaisemiseksi sanomalehti The Guardianissa julkaistussa kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Ahtisaari toteaa, että YK:lla on vastuu rauhan suojelemisesta, mutta seitsemän vuotta kestäneen sodan Syyrian kohdalla se on epäonnistunut tässä tehtävässä. Hän huomauttaa YK:n heijastelevan kansainvälisön yhteisön tahtotilaa.

– Uskon vahvasti YK:hon. Siksi tiedän, että me pystymme parempaan itsemme ja Syyrian vuoksi, Ahtisaari kirjoittaa.

Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008 palkittu Ahtisaaren mielestä ulkovallat ovat ruokkineet konfliktia sen sijaan, että niillä olisi ollut poliittista tahtoa kriisin ratkaisemiseksi.

Hän vaatii YK:n turvallisuusneuvoston viittä pysyvää jäsentä katsomaan peiliin pitkään ja kunnolla. Ahtisaari huomauttaa, ettei turvallisuusneuvosto ole kyennyt toimimaan Syyrian sodan aikana.

Ahtisaaren mielestä turvallisuusneuvoston jäsenet ovat käyttäneet veto-oikeutta vastuuttomasti ja keskittyneet poliittisten irtopisteiden keräilyyn sen sijaan, että ne olisivat pyrkineet löytämään yhteisymmärrystä.

Hän vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa ottamaan Syyrian sodan ratkaisemisen tärkeimmäksi tavoitteekseen.

Turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä ovat Yhdysvallat, Venäjä, Britannia, Kiina ja Ranska.

Venäjä ei voi paeta vastuutaan, eivätkä Yhdysvaltain käyttämät sotatoimet tuo kestävää rauhaa

Ahtisaaren kirjoituksessa erityisiä nuhteita saavat Venäjä ja Yhdysvallat. Venäjä aloitti vuonna 2015 sotilasoperaation liittolaisensa Syyrian hallinnon pelastamiseksi.

Ahtisaaren mukaan monet kuolemat ja tuho ovat suoraa seurasta tästä. Hän toteaa myös, ettei Venäjä voi paeta vastuuta Syyrian hallinnon tekemisistä.

Yhdysvaltoja Ahtisaari arvostelee puolestaan viime viikon ilmaiskuista Syyriaan. Yhdysvallat teki viikko sitten rajattuja iskuja Syyriaan, sillä Syyrian hallinnon epäillään jälleen käyttäneen kemiallisia aseita.

Ahtisaaren mielestä sotilaalliset toimet eivät ole koskaan johtaneet kestävään rauhaan. Hän kertoo pohtivansa, millaisia toimia Yhdysvalloilla on mielessään rauhanprosessin elvyttämiseksi.

Ahtisaari vaatii Yhdysvaltoja, Venäjää ja muita sotaan sekaantuneita ulkovaltoja ponnistelemaan tosissaan sovun löytämiseksi konfliktiin.

Syyrian sitkeä sota on usean konfliktin vyyhti – Syntyykö uusi Somalia?

Analyysi: Mitä seuraavaksi, Syyria? Sotatoimet kääntyvät uusille rintamille

Analyysi: Trump parjaa Obamaa, mutta kaksikolla on sama ongelma – Syyriasta ei pääse eroon millään