Yhdysvaltojen demokraattinen puolue haastaa Venäjän, Trumpin kampanjan ja Wikileaksin oikeuteen

Demokraattien haasteessa syytetään presidentti Donald Trumpin vaalikampanjaa, Venäjää ja vuotosivusto Wikileaksia syksyn 2016 presidentinvaalien manipuloinnista.

USA:n presidentinvaalit 2016
Presidentinvaalituloksia jättinäytöllä Times Squarella New Yorkissa 8. marraskuuta 2016.
New Yorkin Times Square -aukion jättinäytöllä pyörinyt Fox News -kanavan lähetys näytti Donald Trumpin voittaneen Hillary Clintonin Floridassa vaalipäivänä 8. marraskuuta 2016.Jason Szenes / EPA

Yhdysvaltojen demokraattinen puolue on ryhtynyt omiin oikeustoimiin syksyn 2016 presidentinvaalien takia. Vaalit hävinnyt puolue haastaa oikeuteen Venäjän, presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan johtoa ja vuotosivusto Wikileaksin.

Demokraattipuolueen mukaan nämä kolme tahoa käänsivät yhteistoimin vaalit Trumpin eduksi muun muassa hakkeroimalla demokraattipuolueen tietokoneita ja levittämällä niistä haltuun saatua materiaalia.

Demokraattien mukaan kyse oli laittomasta salaliitosta, ja puolue vaatii miljoonien dollarien korvauksia kärsimästään vahingosta.

Yhdysvalloissa on meneillään parhaillaan erikoistutkija Robert Muellerin johtama tutkinta, joka selvittää Trumpin vaalikampanjan yhteyksiä Venäjälle.

Vieraan valtion haastaminen ei yleensä onnistu

Presidentti Trump on kiistänyt jyrkästi, että hänen vaalikampanjansa olisi tehnyt minkäänlaista salaista yhteistyötä Venäjän kanssa. Venäjä on kiistänyt sekaantuneensa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Demokraattipuolueen hankkeesta kertoo myös Washington Post -lehti (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan oikeusjuttu on heti vastatuulessa, sillä useimmissa tapauksissa Yhdysvalloissa ei voi haastaa vierasta valtiota oikeuteen.

Demokraattien mielestä tässä tapauksessa Venäjällä ei olisi koskemattomuutta, koska kyse oli puolueen yksityisomaisuuteen eli tietoliikennepalvelimiin kajoamisesta.

Wikileaks julkaisi demokraattijohdon sähköposteja heinäkuussa 2016 presidenttiehdokkaan nimittäneen puoluekokouksen alla. Yksittäinen hakkeri ilmoitti hankkineensa viestit, mutta Yhdysvalloissa on syytetty Venäjän olleen hakkeroinnin takana.

Lähteet: Reuters, AP