Gazan protestit yltyivät taas – kolmessa viikossa yli 30 kuollut

Kuuden viikon mittaiseksi suunniteltu protesti on ollut kiivaimmillaan perjantaisin.

Gazan kaista
Palestiinalainen mielenosoittaja linkoaa kiveä, taustalla palavia autonrenkaita ja paksua savua.
Palestiinalainen mielenosoittaja linkosi kiveä Israelin rajan läheisyydessä Gazan kaupungin itäpuolella 20. huhtikuuta 2018.Mohammed Saber / EPA

Palestiinalaisten mielenosoitukset kiihtyivät jälleen perjantaina Gazassa. Mielenosoittajien joukon arvioidaan olleen hieman pienempi kuin aiempina perjantaipäivinä, mutta tuhannet palestiinalaiset kokoontuivat silti Israelin raja-aidan läheisyyteen.

Israelin armeijan tulituksessa kuoli perjantaina palestiinalaisviranomaisten mukaan ainakin neljä ihmistä. Kolme viikkoa sitten alkaneissa suurprotesteissa on kuollut yhteensä ainakin 35 ihmistä. Pelkästään perjantain aikana yli 150 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen.

Palestiinalaisten mukaan mielenosoittajia on ammuttu, vaikka he eivät ole uhanneet Israelin sotilaita. Israelin mukaan ihmisiä kohti on ammuttu vain silloin, kun se on ollut tarpeen rajan suojaamiseksi tai väkivallan ehkäisemiseksi.

Euroopan unioni ja YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ovat vaatineet kuolemista riippumatonta kansainvälistä tutkintaa, jota Israel on vastustanut.

Palavia leijoja Israelin puolelle

Perjantaina Israelin ilmavoimien kone pudotti Gazan puolelle lentolehtisiä, joissa luki muun muassa: "Pysy kaukana aidasta, äläkä yritä vahingoittaa sitä. Älä käytä aseita tai väkivaltaa Israelin turvallisuusjoukkoja tai Israelin kansalaisia vastaan."

Rajaa lähestyneet palestiinalaiset kuitenkin heittivät ja linkosivat rajan yli kiviä sekä polttivat autonrenkaita. Osa yritti leikata raja-aitaan aukkoja sivuleikkurien avulla. Osa taas otti käyttöön uuden keinon: Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan rajan yli lennätettiin leijoja, joihin oli kiinnitetty polttopulloja tai palavia riepuja, joiden oli tarkoitus sytyttää tulipaloja Israelin puolella.

Palestiinalaisten Suureksi paluumarssiksi nimetyn protestin on tarkoitus jatkua yhteensä kuusi viikkoa toukokuun puoliväliin, jolloin Israel juhlistaa valtion perustamisen 70-vuotispäivää. Mielenosoituksilla vaaditaan palestiinalaispakolaisille oikeutta palata entisille asuinpaikoilleen nykyisen Israelin alueelle.

Lue lisää:

Ajoneuvo räjähti Gazassa – palestiinalaisten mielenosoitukset jatkuvat 14.4.2018

Nuoret miehet liput tanassa Gazan ja Israelin rajalla, musta savu nousee – yrittääkö islamistijärjestö tulla väkisin rajan yli? 6.4.2018

Israel estää Gazan rajasurmien tutkinnan 1.4.2018