1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lento-onnettomuudet

Yhdysvaltain turmakoneen matkustajat saavat 5 000 dollaria – moottorit syyniin myös Euroopassa

Vastaavia suihkumoottoreita tarkastetaan lähes 700 Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

lento-onnettomuudet
Southwest Airlinesin turmakone Philadelpian kentällä hätälaskunsa jälkeen 17. huhtikuuta.
Southwest Airlinesin turmakone Philadelpian kentällä hätälaskunsa jälkeen 17. huhtikuuta.Dominick Reuter / AFP

Yhdysvaltalainen lentoyhtiö Southwest Airlines antaa tiistaina hätälaskun tehneen onnettomuuskoneen matkustajille 5 000 dollaria eli noin 4 070 euroa.

Asiasta kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Lentokoneen vasen moottori tuhoutui kesken lennon New Yorkista Dallasiin. Pirstaleet rikkoivat ikkunan, josta naismatkustaja imeytyi osittain ulkopuolelle paineen seurauksena.

Kone teki hätälaskun Philadelphian kentälle. Matkustaja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Lentoyhtiö pyytää anteeksi

Matkustajille lähettämässään kirjeessä Southwest Airlines pyytää "vilpittömästi anteeksi" onnettomuutta. "Arvostamme sinua asiakkaanamme ja toivomme, että sallit meille mahdollisuuden palauttaa luottamuksesi Southwestiin lentoyhtiönä", kirjeessä lukee.

"Tässä hengessä lähetämme sinulle 5 000 dollarin sekin välittömiin rahoitustarpeisiisi." Lisäksi matkustajat saavat tuhannen dollarin lahjakortin yhtiöön.

CNN on vahvistanut tiedon kolmelta eri matkustajalta, mutta ei tavoittanut lentoyhtiötä. Kanavan mukaan ei ole poikkeuksellista, että yhtiö tarjoaa rahaa tämänkaltaisissa tilanteissa.

Moottorit tarkastetaan laajalti

Onnettomuustutkijoiden mukaan moottorin puhaltimesta murtui lapa. Alustavat tiedot viittaavat metallin väsymiseen.

Lentoviranomaiset ovat määränneet hätätarkastukset vastaaville suihkumoottoreille Yhdysvalloissa ja Euroopassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tarkastukset koskevat lähes 700 moottoria koneissa, joiden tyyppi on Boeing 737. Pidempään käytössä olleet testataan ultraäänen avulla.

Turmakoneessa oli yhteensä 149 matkustajaa. Hätälaskun tehneestä naiskapteenista Tammie Jo Shultsista on tullut Yhdysvalloissa sankari. Entinen laivaston lentäjä pysytteli hätätilanteessa erityisen tyynenä.

Uutista on korjattu klo 17.33: Alaotsikossa luki aiemmin, että tarkastukseen joutuisi lähes 700 konetta.

Lue seuraavaksi