Kyrönjoen tulvaraja enää senttien päässä – tulvaluukkujen avaamiseen valmistaudutaan Pohjanmaalla

Sateiden ja sulamisen myötä Kyrönjoen pinta saavuttanee tulvarajan ehkä jo lauantaina puoliltapäivin.

tulvat
Tulviva Kyrönjoki
Kyrönjoen tulvaa 20.4.18.Nelli Rapo/Yle

Kovimmat sateet eivät sittenkään osuneet Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pahimmille tulva-alueille lauantaita vasten yöllä.

Silti, tulvatilanne on sen verran vakava, että tulvaluukut Kyrönjoella ja ehkä myös Lapuanjoella voidaan joutua avaamaan vielä tänään lauantaina.

– Jos vettä on tullut riittävästi ja lämpötila nousee nopeasti, vedenpinnan nousu voi olla pahimmillaan niin nopeaa, että Kyrönjoella tulvaluukut joudutaan avaamaan jo puoliltapäivin, sanoo vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

– Valmistaudutaan siihen, että jos näin on, se pystytään teknisesti suorittamaan.

Rautio pitää todennäköisenä, että vettä joudutaan tänä viikonloppuna päästämään pengerrysalueille. Esimerkiksi Kyrönjoen pinta oli aamuseitsemän aikaan enää parinkymmenen sentin päässä tulvarajasta.

Ongelmapaikkoja riittää

Kyrönjoella on edelleen teitä ja rakennuksia vaarassa jäädä tulvan alle. Mahdollisia uhkapaikkoja on myös Lapuanjoella.

– Kyrönjoen yläosa, Jalasjärvi, Kauhajoki, Seinäjoki, Ilmajoki, mahdollisesti myös Lapuanjoen yläosat. Mahdollisesti Närpiönjoki, Liisa Maria Rautio listaa mahdollisia ongelmapaikkoja.

Jos tulvaluukut joudutaan avaamaan, ongelmia tulee myös pengerrysalueilla.

Valtatie 3 oli ennusteiden mukaan vaarassa katketa liikenteeltä veden nousun vuoksi. Raution mukaan Jalasjärvellä on satanut vettä ainakin 15 milliä, joten riski on edelleen olemassa.

Keski-Pohjanmaalle ennustetaan viilenevää säätä, mikä hidastaisi sulamista. Parhaimmillaan se voisi tarkoittaa, että tulvahuippua ei tulisi, vaikka virtaamat olisivatkin korkeita pidemmän aikaa.