Yön vesisateet pahentaneet tulvatilannetta Etelä-Pohjanmaalla – veden laskeminen pelloille yhä todennäköisempää

Vettä satoi yön aikana pahimmille tulvariskialueille eli Kyrönjoen latvoille ja Lapuanjoen alueille.

tulvat
Lapuanjoen tulvaluukut avataan, jos vedenpinta nousee tulvarajalle.
Lapuanjoen tulvaluukut avataan, jos vedenpinta nousee tulvarajalle.Antti Kettumäki/Yle

Yön vesisateet ovat pahentaneet tulvatilannetta Etelä-Pohjanmaalla.

Suomen ympäristökeskuksen johtavan hydrologin Bertel Vehviläisen mukaan tulvaluukkujen käyttöönotto näyttää aiempaa todennäköisemmältä Lapuanjoella ja Kyrönjoella.

– Säätutkakuvien perusteella näyttää siltä, että vettä on tullut juuri pahimmille paikoille eli Kyrönjoen latvoille ja Lapuanjoen alueille. Vesi on alkanut nousta, ja iltaan mennessä rupeaa näkymään, että miten korkealle vesi nousee viimeistään sunnuntaina, kertoo Vehviläinen.

Tulvaluukuilla on tarkoitus ohjata tulvavesi pengerrysalueille eli pelloille taajamien suojaamiseksi. Vehviläinen sanoo, että tulvaluukut avataan, jos vesi alkaa nousta liikaa Ilmajoen suunnassa Mikkolassa.

– Nyt se on siinä ja siinä. Sunnuntaina tähän saatetaan joutua. Lapuanjoella on samanlainen systeemi.

Lapuan taajaman tulvien pienentämiseksi tulvavesi johdetaan tarvittaessa Lapuan ja Kauhavan pengerrysalueille. Ilmajoen suojaksi sekä helpottamaan Kyrönjoen alaosan tulvia, luukut avataan Ilmajoen ja Seinäjoen pengerrysalueille.

Vehviläinen muistuttaa, että tulvapenkereiden käyttöönotto on sinänsä "ihan hallittu toimenpide".

– Niin tehdään aina, jotta tulva ei nousisi kriittisissä paikoissa liian korkealle.

Pelastuslaitos ja ELY-keskus ovat kehottaneet asukkaita suojaamaan rakennuksiaan etenkin Kyrönjoen tulva-alueilla. Suojauskehotus on annettu myös Kauhajoelle ja Jalasjärvelle.

Jalasjärven keskustassa tulvaveden on ennustettu katkaisevan valtatie 3:n, jolloin liikenne joudutaan ohjaamaan kiertotielle. Asukkaita on kehotettu varomaan kaikkia teitä, joiden yli virtaa tulvavesiä.

Vuoden 2013 kevättulva kasteli asuintaloja ja julkisia tiloja sekä katkoi teitä eri puolilla Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata. Kunnissa varauduttiin jopa järjestämään tulvan alta evakkoon lähteneille ihmisille hätämajoitusta.

Lue myös:

Yön sateet ratkaisevat tulvatuhojen laajuuden – Pohjanmaan joet voivat nousta jopa 2013 jättitulvan tasolle