Hyppää sisältöön

Analyysi: Avicii oli nuorten ääni, vaikka viina ei sovi Instagram-aikaan

28-vuotiaana kuollut ruotslais-dj teki useita kansainvälisiä jättihittejä.

Kuva: Jose Sena Goulad / EPA

Nuoren ihmisen kuolema tulee aina yllätyksenä. Ruotsalainen huippu-dj ja tuottaja Avicii, Tim Bergling, kuoli vain 28-vuotiaana.

Hänet löydettiin kuolleena perjantaina Omanista.

Kuolinsyytä ei vielä tiedetä tai siitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Sen verran tiedetään, että vuonna 2016 Avicii ilmoitti lopettavansa esiintymisen terveyssyistä. Jo muutama vuosi sitten hän oli sairastunut alkoholin käytöstä johtuvaan haimatulehdukseen. Tuolloin häneltä poistettiin sappirakko ja umpilisäke.

Avicii oli tämän vuosikymmenen EDM- eli elektronisen tanssimusiikin aallon menestyneimpiä tähtiä. Levels, Wake Me Up! ja Hey Brother ovat viime vuosien soitetuimpia kappaleita eri puolilla maailmaa. Bergling yhdisti kappaleissaan muun muassa kantria elektroniseen musiikkiin menestyksekkäästi.

Avicii edusti ruotsalaisen pop-tehtaan jatkumoa tämän päivän ilmaisukeinoin. Hän loi tarttuvia hittejä, jotka tanssittivat ja tanssittavat edelleen, ihmisiä ympäri maailmaa.

Mutta viina vei – erikoista, sillä yleensä elektroninen musiikki liitetään huumeisiin. Tämän päivän nuoret ylipäätään juovat vähemmän, sillä Instagram-kuvissa pitää näyttää hyvältä eikä pöhöttyneeltä. Harvemmin myöskään kuulee ruotsalaisista artisteista, jotka kamppailevat päihdeongelmiensa kanssa.

EDM on nostanut dj:t samalle suosion tasolle pop-tähtien kanssa. He tienaavat tänä päivänä jopa enemmän kuin perinteiset poppistarat. Erona on se, että dj:t esiintyvät omien miksauspöytiensä takana. He eivät ole samalla tavalla esillä kuin pop-tähdet. Heiltä ei myöskään odoteta samanlaista avautumista haastatteluissa kuin laulavilta artisteilta.

Henkilö jää varjoon.

Tämän takia ruotsalaisen dj:n kuolema voi vaikuttaa kummallisen isolta uutiselta. Hän oli kuitenkin nuorten ääni samalla tavalla kuin esimerkiksi Nirvanan Kurt Cobain, joka kuoli vain 27-vuotiaana.

Lopuksi ote Aviciin tunnetuimmasta kappaleesta Wake Me Up!:

So wake me up when it's all over

When I'm wiser and I'm older

All this time I was finding myself, and I

Didn't know I was lost

(vapaasti suomennettuna)

Herätä minut, kun kaikki on ohi

Silloin kun olen vanhempi ja viisaampi

Kaiken tämän aikaa yritin löytää itseni

En tiennyt, kuinka hukassa olinkaan