1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juha Sipilä

Sipilä Lahdessa: Sosiaaliturva on pakko remontoida, aktivointia jatkettava - "Me aiomme voittaa vaalit"

"Emme suostu siihen, että vaalien lopputulos käsikirjoitetaan meille etukäteen. Me aiomme voittaa seuraavat vaalit", Sipilä sparrasi valtuustoväkeään huonosta gallupkannatuksesta huolimatta.

Pääministeri Juha Sipilä tapaa ihmisiä keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksen yhteydessä Lanunaukiolla Lahdessa lauantaina 21. huhtikuuta. Kuva: Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Hämeen maakuntalaulun vaimennuttua Lahdessa Juha Sipilä kehui puoluevaltuustolle hallituksen saavutuksia: vaaliohjelman eli "tavoitekakkaran" moneen kohtaan, työllisyydestä talouskasvuun ja velanoton taittumiseen, voi Sipilän mukaan nyt laittaa tehty-rastin.

Sipilän mukaan ensi kevään vaaleihin lähdetään voittamaan, vaikka kannatusmittausten mukaan kansalaiset ovat keskustaan tyytymättömiä.

- Emme suostu siihen, että vaalien lopputulos käsikirjoitetaan meille etukäteen, että voittajia ovat vain joko kokoomus tai SDP. Me aiomme voittaa seuraavat vaalit, Sipilä julisti.

Sipilä viittasi vuoden 2015 vaaleja edeltävään kamppailuun, jossa oltiin vastaavassa tilanteessa: keskusta oli ensin alakynnessä, sitten tasoissa kokoomuksen kanssa, mutta onnistui nousemaan vaaleissa ykköspuolueeksi.

Sipilän vaaliteema: alkiolainen aktivointi jatkuu

Sipilän mukaan keskustan on uudistettava sosiaaliturva ensi vaalikaudella, sillä nykyinen malli ei ole tätä päivää.

Esimerkiksi sosiaalitukien vastikkeellisuus pitää Sipilän mukaan arvioida uudelleen. Samoin se, mitkä tuet ovat vastaisuudessa kaikkien saatavilla ja mitkä syyperusteisia. Myös samassa perheessä asuvien vaikutus yksilön saamaan tukeen pitäisi katsoa uudestaan.

Toinen vaalilupaus on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin.

- Työmarkkinauudistusten on jatkuttava ja paikallisen sopimisen mentävä aimo loikka eteenpäin, Sipilä kuvaili keinoja.

Keskustan perinneideologin Santeri Alkion nimissä Sipilä puolusti hallituksen aktiivimallia ja sanoi, että erityyppisiä aktivointitoimia tulee jatkaa, niin sosiaaliturvassa kuin työllistämisessä.

- Alkiolaisen itsensäauttamisen kautta ihmisille pitää antaa mahdollisuus kuntoutua ja saada elämänhallinnasta kiinni. Alkiokin olisi kannustanut aktivoimaan työttömiä.

- Jo lyhytaikaiset työsuhteet, osa-aikaiset ja määraikaiset työpaikat ovat tie syrjäytymisuhan pysäyttämiseksi.

Sipilä asettuu puoluevaltuustossa samalla ehdolle puheenjohtajavaaliin. Ehdokkaat esittäytyvät sunnuntaina.

Seuraava etappi on kesäkuun puoluekokous Sotkamossa, jossa keskustan johdon sekä puoluesihteerin valinnat tehdään.

LUE MYÖS: Sipilältä odotetaan tänään "Tulos tai ulos" -puhetta