1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Psykiatrian hoito halutaan keskittää Kuopiossa uuteen psykiatriataloon

Kuopion yliopistollisen sairaalan Puijon sairaalan tontille suunnitellaan uutta psykiatriataloa. Julkulan sairaalan ja Kuopion psykiatrian keskuksen sisäilmaongelmat vauhdittavat hanketta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin psykiatrian erikoissairaanhoito- ja avohoito aiotaan keskittää Kuopiossa Puijon sairaalan yhteyteen rakennettavaan psykiatriataloon.

Hankesuunnitelman mukaan saman katon alle sijoittuisivat Kuopion yliopistollisen sairaalan aikuisten ja nuorten psykiatriset vuodeosastot Julkulan sairaalasta sekä psykiatrian avohoito.

Aikuispsykiatrian polikliininen ja päiväyksikkötoiminta on tällä hetkellä hajautettu neljään eri toimipisteeseen Puijon sairaalaan, Kuopion psykiatriseen keskukseen sekä Siilinjärvelle, missä toimii psykiatrian poliklinikka ja tehostetun avohoidon työryhmä. Nuorisopsykiatrian poliklinikat sijaitsevat Alavan sairaalassa ja Siilinjärvellä aikuispsykiatrian poliklinikan yhteydessä.

Kiireelliseksi luokitellun hankkeen taustalla ovat erityisesti Kuopion psykiatrian keskuksen sekä Julkulan sairaalan vakavat sisäilmaongelmat.

Kotkankallionkadun päässä sijaitseva Kuopion psykiatrian keskus on asetettu käyttökieltoon maaliskuun alusta alkaen. Osa sen toiminnoista on jo siirretty väistötiloihin Viestikadulla sijaitsevaan Technopolikseen. Loput toiminnasta siirretään Technopolikseen 21. toukokuuta.

Myös vuonna 1959 käyttöön otetun Julkulan sairaalan sisäilmaongelmat ovat vakavat ja ovat aiheuttaneet oireita isolle osalle henkilöstöä ja myös osalle potilaita. Lisäksi vanhat sairaalatilat ovat toiminnallisesti hyvin epäkäytännölliset. Vuonna 2009 tehty Julkulan sairaalan peruskorjaus ei tuonut apua tiloihin tai sisäilmaongelmaan.

Sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettusen mukaan psykiatriatalohankkeen suunnittelun aloittamista on tästä syystä kiirehdittävä.

– Olemme vastuussa potilaiden ja henkilöstön turvallisuudesta, joten tämä suunnitelma täytyy saada pikaisesti liikkeelle, Miettunen painottaa.

Miettunen korostaa, että sairaanhoitopiirin yhtymän hallitus käsittelee nyt vain sisäilmaongelman ratkaisua ja Puijon tontille sijoittuvan psykiatriatalon suunnittelun käynnistämistä. Siihen eivät kuulu Varkauden ja Iisalmen psykiatrian yksiköt. Maakuntavalmistelun yhteydessä on asetettu ohjausryhmä valmistelemaan suunnitelmaa niiden osalta.

Monessa muussa Suomen sairaalassa on jo siirrytty yhdistämään psykiatrinen hoito yleissairaalan yhteyteen.

– Nähdään, että psykiatristen hoitojen yhdistäminen muun sairaalatoiminnan yhteyteen on etu potilaan hoidon kannalta, sillä usein potilaat tarvitsevat psykiatrisen hoidon ohella myös muuta hoitoa. Julkulan sairaala on jäänne historiallisen perinteen mukaisesta psykiatrisen hoidon eristyneisyydestä, Miettunen perustelee uuden psykiatriatalon merkitystä.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallitus hyväksyi psykiatriatalon hankesuunnitelman kiireellisen käynnistämisen kokouksessaan maanantaina. Kyse on niin isosta investoinnista, että sen käynnistämiseen tarvitaan vielä lupa sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Uutista päivitetty kello 12.02: Lisätty tieto, että hankesuunnitelman käynnistäminen hyväksyttiin kuntayhtymän hallituksessa maanantaina.