1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

Työ on tärkee, palkka on törkee! Lastentarhanopettajat vaativat lisää liksaa – seuraavaksi he marssivat työnantajan puheille

#Eileikkirahaa-kansanliike taistelee lastentarhanopettajien palkankorotusten puolesta.

päivähoito
Ei leikkirahaa -mielenosoitus keräsi lähes 2000 ihmistä Helsingin keskustaan
Ei leikkirahaa -mielenosoitus keräsi lähes 2000 ihmistä Helsingin keskustaan

– Liksa ei oo mikään leikin asia.

– Työ on tärkee, palkka on törkee.

– Missä näkyy arvostus? Palkassa.

Iskulauseet kaikuivat pitkin Helsingin keskustaa, kun vajaat 2 000 lastentarhanopettajaa ja heidän tukijaansa osoittavat mieltään jo toista kertaa lyhyen ajan sisään parempien palkkojen puolesta. Edellisen kerran parempaa palkkaa lastentarhanopettajille vaadittiin kuukausi sitten.

Ensi viikon perjantaina on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Lastentarhanopettajat toimittavat tuolloin yhdessä rintamassa työnantajalleen palkankorotusesityksen. Kaikki Ylen mielenilmauksessa haastattelemat lastentarhanopettajat aikoivat osallistua tähän valtakunnalliseen kampanjaan.

Kampanjan ja lauantaisen mielenilmauksen takana on #Eileikkirahaa-kansanliike. Liikkeen mukaan siihen kuuluu noin 16 000 ihmistä.

Kansanliike: Vähintään 700 euron palkankorotus

Lastentarhanopettajien työ- ja virkaehtosopimusten mukainen minimipalkka on noin 2 300 euroa. Yksityiset maksavat kuukausipalkkaa usein tätäkin vähemmän.

#Eileikkirahaa-kansanliike vaatii kuukausipalkan nostamista vähintään 3 000 euroon. Liikkeen mukaan palkat ovat pysyneet lähes muuttumattomina 30 vuoden ajan samaan aikaan kun lastentarhanopettajien työmäärä ja vastuu ovat lisääntyneet.

Liike sai alkunsa, kun Yle uutisoi maaliskuussa pääkaupunkiseudun kuntien epävirallisesta sopimuksesta olla kilpailematta lastentarhanopettajien palkoilla. Kuntien henkilöstöjohtajat kiistivät väitteen myöhemmin.

Katso lauantain mielenilmaukseen osallistuneiden ajatuksia videolta.

Lue seuraavaksi