Harkimon & Jungnerin irtiotto huvitti ja mietitytti SDP:ssä ja keskustassa – "Ehkä suomalaisten selkäytimessä on halu lytätä"

Keskustassa ei nähdä tarvetta korjata politiikkaan osallistumista . SDP:ssä suhtaudutaan Harkimon tavoitteisiin ja konsteihin varovaisen myönteisesti.

Hjallis Harkimo
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksessa Lahdessa lauantaina 21. huhtikuuta
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä keskustan puoluevaltuuston vuosikokouksessa Lahdessa lauantaina 21. huhtikuuta.Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Onko Harkimon ja Jungnerin käynnistämä liike uhka, toivoton yritys vai voisiko siitä olla jotain hyötyä politiikalle?

Vaikka Suomessa periaatteessa kaikki voivat osallistua yhteisistä asioita päättämiseen, niin ei tapahdu. Kaikki eivät äänestä. Ja vaikka äänestäisivät, he eivät koe saavansa ääntään kuuluviin.

- Tämän ei pitäisi uhata ketään vaan sparrata kaikkia, sanoo SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Toinen haaste on, että junnaavan hidas, muutaman vuoden välein tapahtuvaan äänestämiseen perustuva toiminta näyttää helposti auttamattoman vanhanaikaiselta.

- Kaikki me tiedetään, kuinka maailma on muuttunut 24 / 7 -yhteiskunnaksi.

- Nuorilla on vahvat arvot, heidän tapansa osallistua on nopeampi ja kevyempi. Tähän haetaan ratkaisuja ja yritetään yhteensovittaa politiikan kanssa. Mutta pelkällä platformilla ei synny peruskoulutyyppisiä instituutioita, Rönnholm arvelee.

Antton Rönnholm: Nuoret osallistuvat nopeasti, kevyesti mutta vahvoin arvoin

Rönnholm näkee esimerkiksi suorassa digiosallistumisessa sekä etuja että riskejä. Kehitystä, jota hän haluaisi välttää, voi nähdä esimerkiksi Euroopan populistisissa liikkeissä Italiassa ja Itävallassa.

Antton Rönnholm.
Pekka Tynell / Yle

- Platformit eli alustat näennäisesti ottavat ihmisiä mukaan, mutta perustuvat usein vain yhden henkilön aloitteisiin tai karismaan. Ovatko ihmiset silloin aidosti mukana vai vain ihastumassa johtajansa aloitteisiin?

Helppo osallistuminen voi lisätä vaikutusmahdollisuuksia tai vain pönkittää jo vaikuttavien asemaa.

- Jos netissä voi kertoa jotain Hjallikselle, se helpottaa niiden mahdollisuuksia osallistua, jotka jo osallistuvat.

Suora nettiosallistuminen voi laskea kynnystä osallistua. Mutta ne, jotka kokevat olevansa yhteiskunnan ulkopuolella, eivät todennäköisesti osallistu silti. Siksi digiosallistuminen ei ratkaise asiaa, vaan ensin ihmisille pitää luoda edellytyksiä ymmärtää, esimerkiksi koulutuksen kautta, Rönnholm esittää.

Tytti Tuppurainen: Light-versio

Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) pitää Liikettä tervetulleena.

- On tilausta tämäntyyppiselle politiikan tekemiselle, mutta tämä vaikuttaa vähän light-versiolta.

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa moni politiikassa toimiva lyttäsi Harkimon ja Jungnerin ideoita.

Tytti Tuppurainen
Tytti TuppurainenPekka Tynell / Yle

- Ehkä suomalaisten selkäytimessä on piilevä halu lytätä, mutta enemmän kyse on tämän aloitteen aitouden puutteesta. Tämä vaikuttaa enemmän henkilökohtaiselta näytönpaikalta.

Harkimolle Tuppurainen haluaa lähettää lyhyet terveiset:

- Kärsivällisyyttä, politiikka on pitkä marssi.

Antti Rinne: Jos ihmiset eivät kiinnostu, tässä käy huonosti

- Minusta on hyvä, että ravistellaan sitä, miten puolueet toimii suomalaisessa yhteiskunnassa. Digitalisaatio kohdistuu kaikkiin instituutiohin, myös puolueisiin, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa Helsingin Paasitornissa 21. huhtikuuta.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Rinne mainostaa puolueen tulevaisuustyötä, jota on tekemässä useita satoja ihmisiä. Puolueen sosiaaliturvamalli taas lähti liikkeelle muutamien ihmisten aloitteesta. Mutta tämä ei tarkoita, että ongelmia ei olisi.

- Viime presidentivaaleissa nuoret eivät lähteneet kovin aktiivisesti liikkeelle, viime kuntavaalit oli tässä mielessä katastrofi. Jos ihmiset ei itse ole kiinnostuneita heidän asioistaan päättämisestä, kyllä tässä huonosti käy.

Sipilä: Tervetuloa ottamaan meiltä oppia

Harkimo on arvostellut kokoomuksen johtamista itsevaltaiseksi. Mikael Jungnerin mukaan puolueet vaikeuttavat, eivätkä helpota ongelmien ratkaisua. Puolueita vasemmalta oikealle on arvosteltu sitä, että niitä ohjaillaan ulkopuolelta, kuten etujärjestöistä käsin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan samanlaista ongelmaa ei keskustassa ole, sillä puolueen toimintapa on päinvastoin malliesimerkki kansanliikkeestä. Keskustassa tulevaa vaaliohjelmaa on tekemässä vapaaehtoistyönä noin 400 ihmistä, Sipilä kertoo.

- Mitä uudessa kansanliikkessä haikaillaan, me ollaan 112 vuotta keskustassa tehty. Tänne saa tulla katsomaan miten kansanliike toimii, Sipilä hehkutti.

Toisaalta pääministeri Juha Sipilän mukaan Harkimon lähtö kokoomuksesta tarjoaa hyvän tilaisuuden keskustella puolueiden uudistumistarpeesta.

- Se on tietenkin kokoomuksen asia, mutta tässä on hyvä keskustella puolueiden luonteesta, Sipilä arvioi Lahdessa kansalaistapaamisessa.

Ovaska: Ei taida onnistua meillä

Keskustapuolueen puoluesihteeri Jouni Ovaska puoluetoimistolla.
Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska.Jani Saikko / Yle

Kyselykierros keskustan valtuustokokouksessa kertoo, ettei Harkimon ja Jungnerin Liikkeelle nähdä kovin kummoisia onnistumisen edellytyksiä. Epäilyä herättää se, miten porukka kykenisi toimimaan konkreettista organisaatiota.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ei näe Suomessa mahdollisuuksia vastaavaan "Emmanuel Macron-ilmiöön" kuin Ranskassa. Siellä Macron äänestettiin vuosi sitten presidentiksi oman En Marche -kansanliikkeen ehdokkaana.

- Meillä poliittinen tilanne on hyvin erilainen, Ovaska toppuutteli.

Juttua korjattu klo 20.10. Toisin kuin tekstissä alunperin luki, ei laiteversio vaan light-versio.