Tulvaluukut avattiin Kyrönjoella Etelä-Pohjanmaalla – tulva katkaisi myös valtatien

Valtatie 3 suljettiin liikenteeltä Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla lauantaina. Kyrönjoen pengerrysalueet on otettu käyttöön Ilmajoella asutuksen suojaamiseksi.

tulvat
Kyrönjoen tulvaa Mustasaaressa 21.4.2018
Kyrönjoen tulvaa Tuovilassa Kyrönjoen ja Laihianjoen tulva-alueella 21.4.2018Anna Wikman/Yle

Vedenpinta Kyrönjoella ylitti tänään lauantaina tulvarajan Ilmajoella. Tulvaluukut on avattu ja vettä juoksutetaan pengerrysalueille.

Myös Valtatie 3 suljettiin Jalasjärvellä liikenteeltä iltapäivällä tulvaveden noustua tielle. Liikenne ohjataan kiertotielle.

Tulvaluukuista juoksutetaan vettä pengerrysalueille sen verran kuin on välttämätöntä.

– On vaikea sanoa kuinka kauan ja kuinka isoja määriä. Ainakin osittain pengerrysalueita tullaan täyttämään vedellä, sanoo vesistöpäällikkö Liisa Maria Rautio.

Pengerrysalueiden käyttöönotto sulkee pienempiä teitä ilmajoella Tieksin ja Rintalan alueella. Muille Kyrönjoen yläosan pengerrysalueille vesi virtaa tulvakynnysten yli.

Päästämällä vettä pengerrysalueille suojataan asutusta Ilmajoella. Sillä myös pienennetään Kyrönjoen alaosan virtaamia ja tulvariskejä. Vettä johdetaan myös Kyrönjoen varren tekojärviin.

Viimeksi pengerrysalueet olivat käytössä viisi vuotta sitten. Tuolloin keväällä 2013 tulvajärvien pinta-ala oli suurimmillaan lähes 3000 hehtaaria ja veden kokonaismäärä noin 25 miljoonaa m3. Syystulvissa 2012 veden alle jäi noin pengerrysalueilla noin 2000 hehtaaria peltoa.

Tulvavesiä ihmettelemässä

Pohjalaiset muistavat Kyrönjoen tulvan vuodelta 1984. SIlloin tulvajärvi ulottui laajimmillaan Ilmajoen keskustasta Ylistaroon. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan veden peitossa oli yli 7000 hentaaria.

Vaikka tämänkin kevään tulva katkoo teitä, ihmisten mielissä on vertailukohtana juuri 1984 suurtulva.

– Nuorena miehenä päästeltiin jäitä tuolla yläjuoksulla. Se oli aika vaarallistakin, muistelee polkupyörällä Jalasjärven Komsin kylälle tulvia katselemaan tullut Jorma Kuoppamäki.

Komsin kylällä tulvavesiä ihmettelemässä olevat Aune ja Kauko Koskimäki sekä kylällä asuva Esko Haapamäki muistavat myös 1984 tulvan. Sen jälkeen tulvasuojaamista on tehty Jalasjärvelläkin.

– Ei nyt ole rakennuksia vaarassa. Vielä reilun metrin saa nousta – siihen asti on ollut tie veden alla, kun oli se pahin tulva, Esko Haapamäki muistelee kotikylänsä tulvakeväitä..

Aune Koskimäki, Jorma Kuoppamäki, Kauko Koskimäki ja Esko Haapamäki kohtasivat Mäntykoskentien tienhaarassa Jalasjärvellä. Tulvavesi lainehti niin, että tie oli jouduttu sulkemaan liikenteeltä.
Aune Koskimäki, Jorma Kuoppamäki, Kauko Koskimäki ja Esko Haapamäki kohtasivat Mäntykoskentien tienhaarassa Jalasjärvellä. Tulvavesi lainehti niin, että tie oli jouduttu sulkemaan liikenteeltä.Päivi Rautanen/Yle

Keväistä tulvaa tavataan tulla katsomaan. Koskimäet tietävät kertoa Jalasjärven Kannonkylän tiestä, jossa vettä on ehkä noin 80 senttiä parin sadan metrin matkalla. Tulviville teille ei uskalla pyörällä mennä.

Esko Haapamäki toteaa ilman vähän viilentyneen. Ehkä se hillitsee vedennousua, jos ei sada.

– Voi [tulva] tänään vaikka vähän laskeakin, mutta kyllä sieltä vielä vettä tulemassa on, hän miettii.

Tulva on katkaissut tien Tuovilassa Mustasaaressa.
Tulva on katkaissut tien Tuovilassa Mustasaaressa.Anna Wikman/Yle

Virtaamat yhä kasvussa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen vesistöpäällikkö Liisa Maria Raution mukaan Kyrönjoen virtaamat Ilmajoki-Seinäjoki -välillä ja sen yläpuolella ovat yhä kasvussa.

Kyrönjoen pinta on noussut lauantaina kolmisenkymmentä senttiä. Yöllinen sade ja lämmin sää ovat kasvattaneet virtaamia. Kyrönjoen yläosalla on vielä luntakin sulamatta.

Raution mukaan lähiajan sääennuste näyttää kohtuulliselta. Keski-Pohjanmaalla on viileää, mikä on tulvien kehittymisen kannalta hyvä asia.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla saattaa olla luvassa jopa yöpakkasia eikä suuria sateita ole odotettavissa. Liisa Maria Rautio arvelee, että suurin jännitysmomentti liittyy maanantain ja tiistain väliseen yöhön, jolloin jo tulvivalle alueelle on ennustettu sadetta ja ehkä ukkostakin.

Kyrönjoen tulvaa Merikaarrossa 21.4.2018
Kyrönjoen tulvaa Merikaarrossa 21.4.2018Elina Niemistö/Yle

Asutusta yhä vaarassa kastua

Lapuanjoen vedenpinta on yhä nousussa, mutta tulvaluukkujen avaaminen ei Liisa Maria Raution mukaan ole vielä ajankohtaista. Myös Karvianjoella nousu jatkuu.

Vesi uhkaa asutusta erityisesti Kyrönjoen ja Laihianjoen yhteisellä tulva-alueella Mustasaaren ja Vaasan rajalla. Asuinrakennuksia on kastunut ja suojattu Laihianjoella ja Kyrönjoella. Myös Jalasjärvellä, Kauhajoella, Ilmajoella ja osin Seinäjoella, Lapuanjoen alajuoksulla ja Maalahdenjoella voi olla asuinrakennuksia kastumisvaarassa, kun vesi yhä nousee.

Pyhäjoella vesi on noussut teille ja Kalajoella pelloille. Kalajoella ja Pyhäjoella pelastuslaitos on aloittanut kastumisvaarassa olevien talojen suojaukset jääpatotilanteen vuoksi.