1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Italian politiikka

Italian hallituskuviot yhä tiukemmassa solmussa – liittolaisen mafiatuomio vie Berlusconia sivuraiteelle

Parlamentin suurin puolue Viiden tähden liike kieltäytyy yhä pontevammin yhteistyöstä Silvio Berlusconin kanssa. Berlusconin liittouman suurin puolue Lega tekee pesäeroa ex-pääministeriin.

Italian politiikka
Vasemmalla Italian Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini, oikealla Forza Italia -puolueen johtaja Silvio Berlusconi tiedotustilaisuudessa Roomassa.
Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini (vas.) ja Forza Italia -puolueen johtaja Silvio Berlusconi pitivät tiedotustilaisuuden Roomassa 19. huhtikuuta 2018.Ettore Ferrari / EPA

Italian vaaleja seurannut poliittinen solmu ei ota auetakseen. Viiden tähden liike ja keskusta-oikeistolainen liittouma ovat tunnustelleet tietä yhteishallitukseen tällä viikolla jo kolmatta kertaa.

Viiden tähden liike nousi maaliskuun vaaleissa parlamentin suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi. Pohjoisen liittona ennen tunnetun Legan ja entisen pääministerin Silvio Berlusconin vetämä liittouma puolestaan sai yhteenlaskettuna eniten ääniä.

Perjantaina alkoi käydä selväksi, ettei Italiaan näytä syntyvän nyt ainakaan entisen pääministerin Silvio Berlusconin ja hänen Forza Italia -puolueensa sisältävää hallitusta. Yksi syy voi olla Berlusconin lähipiiriin ulottuva tuomio, jonka sisilialainen tuomioistuin antoi perjantaina Italian hallituksen ja Sisilian mafian suhteista 1990-luvulla.

Berlusconin liittolaiselle pitkä tuomio mafiayhteyksistä

Berlusconin kanssa Forza Italiaa perustamassa ollut, myöhemmin senaattorinakin toiminut Marcello dell' Utri sai 12 vuoden vankeustuomion salaisesta yhteistyöstä mafian kanssa. Oikeuden päätöksen mukaan dell' Utri kätilöi salassa sopimuksen mafian ja hallituksen välillä.

Dell'Utri on tuomittu mafiayhteyksistä aiemminkin, ja oikeutta häntä vastaan on käyty jo 1990-luvun lopulta lähtien.

Berlusconi itse ei ollut tapauksessa epäilyjen kohteena. Hän kiisti myös antamassaan lausunnossa olleensa koskaan yhteyksissä mafiaan ja sanoi hallitustensa taistelleen järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Viisi vuotta kestäneessä oikeudenkäynnissä tuomion saivat myös yksi mafiapomo ja kolme poliisia. Pisimmän tuomion, 28 vuotta, sai sisilialainen mafiapomo Leoluca Bagarella. Toiselle mafiosolle, Antonio Cinalle tuli 12 vuoden tuomio. Molemmat istuvat jo vankilassa.

Kaksi pääsyytettyä, mafiapomot Bernardo Provenzano ja Toto Riina ehtivät kuolla vankilassa oikeudenkäynnin aikana. Poliiseista kaksi sai 12 vuotta vankeutta ja kolmas kahdeksan vuotta.

Murhia, pommi-iskuja ja salaisia neuvotteluja

Oikeusjuttu juontaa 1990-luvun alkuun, jolloin kaksi mafiaoikeudenkäyntejä johtanutta tuomaria salamurhattiin, ja Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehtiin pommi-iskuja. Yhteensä 23 ihmistä kuoli.

Syyttäjien mukaan korkeat virkamiehet kävivät salaisia neuvotteluja mafian kanssa saadakseen pommi-iskut loppumaan.

– Valtion edustajat toimivat mafian välittäjinä samaan aikaan, kun tuomareita ja muita kansalaisia räjäytettiin kappaleiksi, syyttäjä Nino di Matteo sanoi.

Berlusconi suomi Viiden tähden liikettä

Viiden tähden liikkeen johtaja Luigi di Maio ilmaisi perjantai-iltana, ettei suostu yhteistyöhön Berlusconin kanssa.

– Kuinka voisin tulla tänne, jos olisin tehnyt sopimuksen Silvio Berlusconin kanssa? Kuinka voisin sanoa, ettemme ole samanlaisia kuin edeltäjämme?, di Maio sanoi kannattajilleen.

Yksi populistipuolueisiin luetun Viiden tähden liikkeen lupauksista on ollut taistelu korruptiota vastaan. Yhteishallitusta tuskin edistävät myöskään Berlusconin antamat kommentit. Hän sanoi perjantaina, että "italialaiset äänestivät huonosti" .

– Viiden tähden liike on vaarallinen tälle maalle. Omassa yhtiössäni palkkaisin heidät siivoamaan vessoja, Berlusconi tokaisi.

Keskustaoikeiston liittouma rakoilee

Viiden tähden liikkeen sijaan Berlusconin mielestä keskustaoikeistolaisen liittouman pitäisi hakeutua yhteistyöhön Demokraattisen puolueen ja keskustavasemmistolaisen liittouman kanssa.

Oikeistopopulistisen Lega- eli Liitto-puolueen johtaja Matteo Salvini ei vaikuttunut liittolaisensa Berlusconin kannoista. Hänen mielestään Berlusconi "loukkaa miljoonia italialaisia".

– Kärsivällisyyteni on lopussa. En todellakaan pyydä tukea Demokraattiselta puolueelta. Olen pahoillani, että jopa keskustaoikeistossa on niitä, jotka haluavat tuhota eivätkä rakentaa, Salvini sanoi toimittajille Milanossa.

Salvini on aiemmin torjunut ajatuksen siitä, että Lega lähtisi Viiden tähden liikkeen kanssa hallitukseen ilman liittolaisiaan.

Italian poliittisessa pattitilanteessa ratkaisevassa asemassa on presidentti Sergio Mattarella, joka on aikonut pohtia asiaa viikonlopun yli.

Lue lisää:

Italian hallitusneuvottelut nytkähtivät eteenpäin – populistien ja oikeiston liittoa vaikeuttaa erimielisyys henkilöistä ja politiikasta 25.3.2018

EU-kirjeenvaihtajamme analyysi vaalien jälkeen: Italian protestivaalit olivat herätys myös EU:lle – Eurooppalainen populismi sai toistaiseksi suurimman voittonsa 5.3.2018

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi