1. yle.fi
  2. Uutiset

Miten Euroviisut voitetaan? Musiikintutkija ja viisufani verovirkailija pohtivat biisien lisäksi valtavaksi paisunutta kisaa

Miljoonasateesta tuttu filosofian tohtori Olli Heikkinen ja euroviisuista jo 9 -vuotiaana innostunut Petri Tuunainen analysoivat muutamia tunnettuja Euroviisu-voittajia sekä tämän vuoden biisejä. Itse kisa on heidän mielestään paisunut liian suureksi.

Euroviisut
Lappilaista väriä Euroviisuihin ovat tuoneet Ylitornion kaksikko CatCat ja rovaniemeläinen Lordi.  CatCatin sijoitus vuonna 1994 oli 22. Lordi voitti 2006.
Lappilaista väriä Euroviisuihin ovat tuoneet Ylitornion kaksikko CatCat ja rovaniemeläinen Lordi. CatCatin sijoitus vuonna 1994 oli 22. Lordi voitti 2006.Mika Kanerva / Yle

Musiikintutkija Olli Heikkinen myöntää, ettei asetu enää seuraamaan Euroviisuja kuten 1970-luvulla. Samoilla linjoilla on verovirkailija Petri Tuunainen, joka on seurannut viisuja jo vuodesta 1976. Silloin voiton nappasi Iso-Britannian Brotherhood Of Man kappaleella Save Your Kisses For Me.

– Täytyy myöntää, että kisa on paisunut liian valtavaksi ja maita on liikaa. Tulee ähky eikä noin suurta kappalemäärä pysty sulattamaan. Nykyään kaveriporukalla kuunnellaan kaikki ehdokkaat yhden päivän aikana. Sen päivän jälkeen lauluista tulee fiilis, että ei jaksa enää, Tuunainen kertoo.

Heikkisellä tuli samoja fiiliksiä, kun hän radio-ohjelmaa varten kuunteli kaikki kappaleet. Urakassa vierähti kolme tuntia.

Miehet istahtivat Euroviisujen ennakkostudion nojatuoleihin sen kunniaksi, että Mister Euroviisuksi tituleerattu irlantilainen kolminkertainen viisuvoittaja saapui esiintymään Tuunaisen kotinurkille Laukaan Peurunkaan 20. huhtikuuta. Tuunainen tietysti järjesti tapaamisen Loganin kanssa.

Olli Heikkinen on tullut tutuksi myös Radio Suomen musiikkiohjelmasarjasta Hitin kaava. Ohjelmissa analysoitiin hittikappaleet perusteellisesti pala palalta.

Petri Tuunainen ja Olli Heikkinen ruotimassa Johnny Loganin menestystä ja tämän kevään viisusuosikkeja.
Petri Tuunainen ja Olli Heikkinen ruotimassa Johnny Loganin menestystä ja tämän kevään viisusuosikkeja.Jarkko Riikonen / Yle

Kaksimiehisen viisuraadin tehtäväksi määriteltiin mestari Loganin menestyksen arviointi. Rinnakaistehtäväksi lankesi arvioida tämän kevään Euroviisujen vedonlyöntitilastojen kärkikolmikko.

Johnny Logan, 63, voitti Eurovision laulukilpailut vuonna 1980 ja 1987. Vuonna 1992 hän sävelsi ja sanoitti Linda Martinille voittokappaleen Why Me. Jos ruotsalainen Herreys ei olisi voittanut viisuja vuonna 1984 Diggi-loo Diggi-lei –hitillä, olisi Logan nelinkertainen voittaja.

Loganin ensimmäinen sävellys Linda Martinille 1984 kisoissa toi kakkossijan ja Martin hävisi Herreysille vain kahdeksalla pisteellä. Suomen pisteistä Loganin sävellyksen voitto ei jäänyt kiinni, sillä Suomi antoi Ruotsille kahdeksan ja Irlannille seitsemän pistettä.

Irlanti on ensimmäinen maa, joka on voittanut viisut kolme kertaa peräkkäin. Tähän mennessä Irlannilla on jo seitsemän voittoa.

Logan on ansainnut Mr. Eurovision -tittelin

Petri Tuunaisen mukaan Johnny Logan on ehdottomasti ansainnut Mister Eurovision -tittelin, jos joku täytyy nostaa esiin voittajista.

– Muistan kyllä Johnnyn ensimmäisen voiton What’s Another Year -biisillä. Tykkäsin siitä tosi paljon ja olin aivan varma, että se voittaa, Olli Heikkinen tunnustaa.

Suurin piirtein itkin, kun liian hidas kappale voitti.

Petri Tuunainen

Tuunaisella syntyi vuoden 1980 kisoista aivan päinvastainen reaktio.

– Olin silloin 11-vuotias poikanen ja silloin minuun vetosivat kepeemmät rallit. Suurin piirtein itkin, kun liian hidas kappale voitti. Mutta sittemmin aika on kullannut muiston ja tykkään kappaleesta nyt tosi paljon.

Johnny Loganin voittaessa Euroviisut vuonna 1980, Petri Tuunainen oli 11-vuotias.
Johnny Loganin voittaessa Euroviisut vuonna 1980, Petri Tuunainen oli 11-vuotias.Thomas Ståhl

Musiikintutkija Olli Heikkinen muistuttaa, että What’s Another Year on 32-tahtinen AABA-rakenteinen biisi.

– Samalla tavalla klassinen rakenne mitä esimerkiksi amerikkalaiset musikaalisäveltäjät käyttivät 20- ja 30-luvuilla todella paljon.

Suuri osa ikivihreistä iskelmistä, musikaali- ja elokuvasävelmistä on rakennettu AABA- eli sonaattimuotoon. Rakenteessa on kolme samanmuotoista A-säkeistöä. Säkeistö A1 aloittaa laulun tehokkaasti, A2 vie asiaa eteenpäin. Sen jälkeen seuraa muutos eli säkeistö B, jossa sävellaji, poljento tai molemmat muuttuvat. B-osaa seuraa jälleen laulun sanoman tiivistävä A-osa.

– Tällaisia kappaleita ei nykyisin enää tehdä enkä muista euroviisuissa kuulleeni AABA-rakenteista biisiä pitkään pitkään aikaan. Nämä ovat mennyttä maailmaa, vaikka vielä 1970-luvulla tehtiin paljon hittejä tällä kaavalla. Esimerkiksi Dannyn ja Armin Tahdon olla sinulle hellä, valaisee Heikkinen.

Portugalin 2017 voitto toi tuulahduksen menneiltä ajoilta

Petri Tuunainen arvioi, että ei ole mahdotonta voittaa AABA-kaavalla myös nykyisin.

– Tyylit voivat muuttua ja välillä voidaan palata vanhaan ja nostalgiseen, vaikka aika kaukaiselta ajatukselta se tuntuukin.

Heikkinen pohtii, että 70-luvun suosikkikaavalla ei enää menesty, mutta lieventää heti näkemystään.

– Viimevuotinen voittaja, Portugalin Salvador Sobralin (siirryt toiseen palveluun) esitys oli kyllä aika perinteinen fado-tyyppinen kappale.

– Sitä juuri ajoin takaa, välillä palataan kansalliseen tyyliin, Tuunainen komppaa.

Salvador Sobral on Euroviisujen voittaja 2017.
Portugalin Salvador Sobral hurmasi sangen portugalilaisella esityksellä 2017 Euroviisuissa.Eurovision Song Contest

Olli Heikkinen muistaa vielä Conchita Wurstin voittokappaleen Rise Like a Phoenix (siirryt toiseen palveluun), koska se oli myös aika perinteinen, vähän kuin Bond-tunnari.

Johnny Loganin voittaessa toisen kerran Hold Me Now -hitillä vuonna 1987 Tuunainen oli jo paremmin viisukartalla.

– Aloin ymmärtää Loganin arvon ja balladina tämä on helpompi kuin What’s Another Year. Tajuntaan iskevä ja aika itseoikeutettu voittaja.

– Tämä on mahtiballadi, kuten edellinenkin. Iso liveorkesteri taustalla tekee tietysti paljon. Ja kapellimestari omasta maasta, Heikkinen arvioi.

Orkesteri katosi viisulavalta 20 vuotta sitten

Elävä orkesteri säesti laulajia viimeisen kerran 20 vuotta sitten eli 1998. Sen käyttö tuli hankalaksi osallistujamaiden määrän kasvaessa.

– En usko, että liveorkestereihin on palaamista, sillä se on kustannuskysymyskin. Tosin kisat maksavat varmaan tolkuttomasti nykyisinkin, Heikkinen pohtii.

Pitäisi sallia artistille mahdollisuus käyttää orkesteria tai taustanauhaa tai vaikka miksaten molempia.

Johnny Logan

Euroviisukonkari Johnny Logan kaipaa edelleen mahdollisuutta käyttää myös liveorkesteria Euroviisuissa.

– Kun lavalla on elävät muusikot soittamassa, niin adrenaliini virtaa sekä soittajilla että artistilla. Hyvä orkesteri voi nostaa artistin uudelle tasolle. Pitäisi sallia artistille mahdollisuus käyttää orkesteria tai taustanauhaa tai vaikka miksaten molempia. Euroviisuista tulisi entistä tärkeämpi myös muusikoille eikä vain shown katsojille, Logan ehdottaa punaisella sohvalla Laukaan Peurungassa.

Johnny Logan esitti Laukaan Peurungan keikalla runsaasti euroviisuhittejään reippaampia kappaleita.
Johnny Logan esitti Laukaan Peurungan keikalla runsaasti euroviisuhittejään reippaampia kappaleita.Arvo Vuorela / Yle

Logan itse ei aio enää pukeutua valkoiseen pukuun ja osallistua Euroviisuihin neljännen voiton toivossa. Viisukokemusta on kertynyt riittävästi ja se on antanut pohjan artistin pitkälle uralle. Ensi vuonna häneltä ilmestyy vahvasti irlantilainen levy, jossa häntä säestää satahenkinen sinfoniaorkesteri.

Nyt kilpaillaan esityksillä, ei lauluilla

Olli Heikkinen ja Petri Tuunainen kiteyttävät, että Loganin voittokaavaan kuului iso orkesteri, voimallinen balladi ja tunnepitoinen esitys, jota lähikuvat televisiossa tehostivat.

– Mielenkiintoista Euroviisujen kehityksessä on se, että kun kisaaminen alkoi vuonna 1956, niin silloin laulut kilpailivat. Linda Martinin esityksessä 1992 on vielä pönötystä, pistettiin parhaat päälle, laulettiin hieno laulu ja katsottiin mihin se riittää. Taustalla oli viisi taustalaulajaa. Nyt taustalaulajat ovat vaihtuneet aikalailla taustatanssijoihin ja kilpaillaan enemmän esityksillä kuin varsinaisilla lauluilla, Heikkinen havainnoi.

Petri Tuunainen muistuttaa, että perinteisiä balladeja kuulee toki edelleen viisukisoissa. Heikkinen muistaa samalla Serbian Molitva-balladin voiton vuonna 2007.

– Kyllä, Molitva oli hyvin perinteinen ja se voitti heti Lordin jälkeen varsin erilaisena kappaleena, kuin Hard Rock Hallelujah. Usein jäljitellään edellisen vuoden voittajaa, mutta eipä tule mieleen, että sillä konstilla olisi voitettu, Tuunainen toteaa.

Serbian Marija Šerifović ja voimaballadi Molitva voittivat Euroviisut Helsingissä vuonna 2007.
Serbian Marija Šerifović ja voimaballadi Molitva voittivat Euroviisut Helsingissä vuonna 2007.Jyrki Valkama / Yle

Johnny Loganin mielestä Euroviisu-kappaleiden kansallisia elementtejä ei kannata kuitenkaan ryhtyä viisusäännöillä määräämään. Kansakunnilla pitää olla voimaa uskoa omaan kulttuuriin ja kykyä sisällyttää kappaleisiin musiikillisia erityispiirteitä.

– Esimerkiksi irlantilainen bändi The Corrs on menestynyt modernilla soundilla, jossa on vahva irlantilainen lataus. Ja irlantilainen tinapilli soi Titanic-elokuvan megahitissä My Heart Will Go on.

Hard Rock Yllätys

Jotain perikansallista, mutta samalla yleiseurooppalaista yhdistelmää tarjosi Suomen voittokappale Hard Rock Hallelujah Lordin esittämänä vuonna 2006.

Olli Heikkinen ei uskonut Lordin menestykseen eikä edes katsonut viisuja, vaan naapurikanavalta elokuvaa.

– Käänsin välillä viisuille ja katsoin että, ei oo totta! Suomi johtaa euroviisuja! Kahtatoista pistettä rupesi tulemaan enemmänkin. Silloin tein jotain, mitä en yleensä koskaan tee eli tilasin taksin pihaan ja ajelin juhlimaan kaupungille. Oli se sen arvoista.

– Minä olin hillitymmin kotivastaanottimen äärellä, enkä millään uskonut Lordin voittoon. Kyllähän siinä tunnelma kohosi kattoon enkä voinut nukkua koko yönä, Petri Tuunainen muistelee.

Eurovision laulukilpailu (siirryt toiseen palveluun) on jokakeväinen ilmiö ja samalla maailman suurin suorana lähetettävä musiikkishow. Tänä vuonna kisaan osallistuu yhteensä 43 maata. Viisukisa on katsojamäärältään suurin ei urheilua sisältävä tv-ohjelma. Esimerkiksi Tukholman viisukisoja vuonna 2016 seurasi BBC:n mukaan 240 miljoonaa katsojaa Euroopassa ja myös muualla maailmassa.

Israel, Tsekki ja Bulgaria vedonlyönnin kärjessä

Kansainvälinen Eurovision Song Contest (siirryt toiseen palveluun) on suuri spektaakkeli, kun mukaan lasketaan kaikkien maiden esikarsinnat, tv-, radio- ja nettikanavien ennakkoesitykset sekä varsinainen finaalirumba – tänä keväänä tuo rumba on 8.–12.5. Lissabonissa, Portugalissa. Ja aina kun kisaillaan, niin vedonlyönti kukoistaa. Kymmenet vedonlyöntitoimistot järjestävät verkossa lukuisia viisuvetoja.

Kaikkien voittajavedonlyöntien koostelistalla (siirryt toiseen palveluun) kärkikolmikossa ovat pari viikkoa ennen kisaa Tsekki, Bulgaria ja selvänä ykkösenä Israelin Netta Barzilain räväkkä esitys Toy.

Bulgarian Equinox-yhtyeen moderni ja melodinen Bones-kappale sai vahvan kannatuksen Olli Heikkiseltä ja Petri Tuunaiselta.
Bulgarian Equinox-yhtyeen moderni ja melodinen Bones-kappale sai vahvan kannatuksen Olli Heikkiseltä ja Petri Tuunaiselta.Eurovision.tv - courtesy of EBU

Petri Tuunainen ei nostaisi kärkolmikkoon Tsekkien Mikolas Josefin kappaletta Lie To Me (siirryt toiseen palveluun), mutta lisää, että euroviisut voivat aina yllättää.

– En tunnista tsekkiläisiä tai itäeurooppalaisia soundeja tuosta lainkaan. Energinen nuori poika on ja svengaava kappale. En missään vaiheessa huomannut milloin kertosäe tuli.

Musiikintutkija Olli Heikkinen pohtii, että vedonlyönnin kärkikolmikon biiseissä kuulee hyvin voimakkaana tänä päivänä suosittujen rythm’n’bluesin ja räpin vaikutuksen.

– Kuulostaako tsekkiläiseltä? No ei kuulosta, mutta eiväthän tekijätkään enää yleensä ole siitä maasta mistä kappaleen esittäjä on. Herääkin kysymys, että mitä ja ketä nämä sitten edustavat. Suomenkin euroviisun tekijät ovat nyt ruotsalaisia.

Ollin ja Petrin suosikkina Bulgaria

Vedonlyöntikakkosena olevan Bulgarian kappaleen Bones (siirryt toiseen palveluun) esittää ryhmä Equinox. Olli Heikkinen ja Petri Tuunainen nostavat kumpikin peukkua kappaleelle. Livevideon nähnyt Heikkinen pitää yhtyettä taitavana.

– Tämä on hieno biisi ja toivon, että tämä voittaa. Tässä on saatu aikaan kaunis melodia, mikä nykyisin ei ole itsestäänselvyys. Taustat kuulostavat hyvin simppeleiltä, mutta itse asiassa siellä on paljon kamaa. Rytmisiä elementtejä ja efektejä. Jouset eivät enää yleensä vedä pitkää linjaa, Heikkinen analysoi ja lisää, että kärkikolmikon ero Johnny Loganin viisuhitteihin on erittäin suuri.

– Minun korvissa tämä kuulostaa isosti tuotetulta. Bulgarian kappaleessa on jopa mieleen jäävää perinteisempää euroviisuainesta. Muutaman kuuntelun jälkeen kuulostaa ihan miellyttävältä ja tämä voi sijoittua hyvin korkealle, Tuunainen kiteyttää.

Israelin värikäs ja äänekäs Netta Barzilai on johtanut pitkään vedonlyöntitilastoja Toy-kappaleellaan.
Israelin värikäs ja äänekäs Netta Barzilai on johtanut pitkään vedonlyöntitilastoja Toy-kappaleellaan.Eurovision.tv — courtesy of EBU

Tämän hetken vedonlyöntiykkönen, Israelin Netan äänekäs Toy (siirryt toiseen palveluun) puolestaan hämmentää molempia nojatuoliviisuilijoita.

– Nykyisin pyritään hittibiiseissä saamaan joku koukku aikaiseksi ja tässä ne olivat kummalliset äänet. Siinä on se vaara, että menee överiksi ja rupea ärsyttämään. Tämä ei ilmeisesti ärsytä, kun killuu vedonlyöntitilastoissa ylivoimaisessa kärjessä, Heikkinen tuumii.

– Siinä tuli kotkotusta koko rahalla. Onkohan minusta aika mennyt pahasti ohi, kun minulle tämä ei avaudu ollenkaan. Tämä erottuu vahvalla outoudellaan ja mukana on myös ajankohtainen #metoo –efekti, joka on voinut ennakkohypetystä nostaa, Tuunainen aprikoi.

Saara Aalto edustaa uutta valintatapaa

Olli Heikkisen ja Petri Tuunaisen viisu-urakka on viimeistä viisua vaille valmis. Jäljellä on Suomen edustuskappale Monsters Saara Aallon esittämänä. Pari viikkoa ennen Euroviisuja Monsters roikkuu vedonlyöntien yhteislistalla sijalla 13. Saaran Euroviisumatkaa UMK-finaalista Lissabonin kisaan seurataan tarkasti Ylen kanavilla.

Suomen viisuedustaja valittiin tänä keväänä täysin uudella tavalla. Ensin kutsuttiin solistiksi Saara Aalto ja sitten hänelle tehtailtiin kansainvälisellä tuella kolme ehdokasbiisiä. Niistä voiton vei kansainvälisen raadin ja yleisön äänillä Monsters.

– Valintatapa oli minusta hyvin pirteä uudistus, sillä UMK oli polkenut paikallaan jo pidempään. Sieltä ei ole mitään menestystä noussut, joten uudistusta kaivattiin, Tuunainen toteaa.

Brittien X-Factorin jälkeen Saara Aalto toteuttaa unelmaansa Lissabonin Euroviisuissa. Saaran kisa alkaa 8. toukokuuta.
Brittien X-Factorin jälkeen Saara Aalto toteuttaa unelmaansa Lissabonin Euroviisuissa. Saaran kisa alkaa 8. toukokuuta.Eurovision.tv - courtesy of EBU

Olli Heikkinen hehkuttaa Saara Aaltoa loistavaksi esiintyjäksi, joten siitä ei ainakaan menestys jää kiinni.

– Kappaleesta tulee mieleen Ruotsin euroviisuvoittaja Loreen ja Euphoria (siirryt toiseen palveluun) –biisi.

– Ei riitä muistikuvat taaksepäin, että milloin olisin ollut näin ylpeä Suomen edustajasta. Saara on tosi monipuolinen ja loistava laulaja. UMK:n finaaliesitykseen verrattuna toivon, että viisuesitys paranisi, koska UMK-veto oli enemmän taaksepäin menoa, Tuunainen kommentoi.

Saaran lavashow uusiksi Lissabonissa

Petri Tuunaisen toiveeseen on jo vastattu, sillä UMK-finaalin jälkeisen ryöpytyksen johdosta Saara Aallon lavashow on päätetty uudistaa täysin. Uudesta esityksestä ei ole kerrottu ennakkoon muuta kuin, että se nähdään ensi kertaa Lissabonin semifinaalissa 8. toukokuuta.

Tuunainen olisi valmis lähettämään Saaran Lissaboniin tuoreimman promootiovideon kikalla. Videolla Saara esittää Monstersin itseään pianolla säestäen ja vaihtaen laulun edetessä esityskieltä yli 30 kertaa.

– Sehän on aivan huikea versio, kun Saara laulaa jokaisella euroviisukielellä. Tämä tuo hänelle paljon lisää pisteitä.

Eurovision Song Contest 2018
Portugalin Euroviisujen teemana on merellisyys ja sloganina All aboard! eli kaikki mukaan.Eurovision Song Contest

Johnny Logan muistuttaa, että Euroviisuissa on aina ollut oleellista näyttävä show, jossa käytetään tuoreinta teknologiaa ja hyödynnetään monia keinoja esityksen toteutuksessa. Kisan luonteen muuttumisesta Logan on huolissaan.

– Kuuluisuuden tavoittelu ei ollut minun päämääränä kisoissa, vaan enemmänkin Irlannin edustaminen hienolla kappaleella. Nyt esityksiin tungetaan liikaa elementtejä ja biisit jäävät usein pahasti varjoon. Se on melko surullista, koska sen pitäisi olla olla laulukilpailu, ei tietokonekilpailu.

Helmet erottuvat isosta massasta

Petri Tuunainen myöntää, että kehitys on ollut Johnny Loganin arvion suuntaista ja viisuhelmet ovat osallistujamaiden kasvusta huolimatta vähenemässä.

– Mutta taas puolustaakseni: onhan siellä ollut tosi huippujakin kappaleita, kuten Conchita Wurstin Rise Like a Phoenix (siirryt toiseen palveluun), jossa on todella voimaa. Ja Portugalin viime vuoden voitto ja sitä edellinen Ukrainan voitto toivat takaisin alkuperäistä ideaa luottaa kansallisiin aineksiin. Olisi todella hieno suuntaus, jos uskallettaisiin yhä enemmän laulaa omilla kielillä.

Nythän Rybak on kisassa mukana taas.

Olli Heikkinen

Olli Heikkinen nostaa kansallista aineksista vielä esimerkiksi yhdeksän vuoden takaisen norjalaisen Alexander Rybakin voiton Fairytale (siirryt toiseen palveluun) –kappaleella.

– Kyllä sitä kansallisillakin kaavoilla voitetaan. Ja nythän Rybak on kisassa mukana taas, Heikkinen muistuttaa.

Lisää aiheesta:

Seuraa myös Suomen sivua Eurovision virallisella verkkosivustolla (siirryt toiseen palveluun)

Hitin kaava selvittää euroviisuvoittoainekset

Kaikkien aikojen alkuperäiset Suomen Euroviisu-hitit

Lue seuraavaksi