Hyppää sisältöön

Pohjanmaalla on pyydetty jo armeijaa mukaan tulvan torjuntaan – jääpadot valmistaudutaan räjäyttämään

Vesien maksimikorkeuksia ei ole vielä saavutettu. Useita teitä on jouduttu sulkemaan tulvavesien takia.

Kyrönjoen tulvia kuvattuna pelastuslaitoksen helikopterista Kolkin kylän paikkeilla Vähässäkyrössä Vaasassa torstaina 19. huhtikuuta. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva

Jokilaakson pelastuslaitos Pohjanmaalla on pyytänyt virka-apua puolustusvoimilta yhä pahenevan tulvan torjumiseksi.

Pelastuslaitoksen mukaan tarkoitus on olosuhteiden salliessa varautua jääpatojen purkamiseen räjäyttämällä.

Virtaamien ja vesien maksimikorkeuksia ei kaikilta osin ole vielä pelastuslaitoksen mukaan saavutettu.

– Jäitä on liikkunut ja niitä on myös paikoillaan riskeiksi saakka. Tähän mennessä pelastuslaitos on suojannut alueella 11 rakennusta. Määrällisesti tapahtumia on ollut eniten Alavieskassa ja Pyhäjoella, Jokilaakson pelastuslaitoksen päivystävä päällikö Petteri Jokelainen kertoo pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Tiedotteessa todetaan myös, että edelleen poikki menneiden teiden huomioiminen on aiheuttanut toimenpiteitä.

Valtatie 3 suljettu Kurikassa

Liikennevirasto kertoo, että valtatie 3 on suljettu Kurikan Jalasjärven kohdalla Etelä-Pohjanmaalla. Tulvavesi on noussut tielle noin sadan metrin matkalla. Liikenne ohjataan kiertotielle.

– Hyvää tässä tilanteessa on se, että juuri ennen tulvakohtaa ja sen jälkeen tiessä on rampit. Näin liikennehaittaa ei synny kovin paljon, kertoo päivystävä liikennekeskuspäällikkö Mika Jaatinen.

Tulvan arvioidaan kääntyvän Etelä-Pohjanmaalla laskuun viimeistään ensi yönä. Jaatisen mukaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan vielä voi arvioida, milloin Kolmostiellä päästään jälleen ajamaan normaalisti.

Kolmostien lisäksi viisi pienempää tietä Etelä-Pohjanmaalla on suljettuna tulvavesien vuoksi. Ne sijaitsevat lähinnä Seinäjoen seudulla.

– Nämä ovat siis valtion tieverkon teitä. Niiden lisäksi varmasti myös kuntien ja yksityisteitä on suljettuina, tarkentaa Jaatinen.

Kelirikko aiheuttaa ongelmia

Tulvien lisäksi myös kelirikko on tuonut teille hankaluuksia. Illalla kello 19 paikkeilla oli lähes 300 soratielle eri puolilla Suomea määrätty painorajoituksia.

– Se on todella paljon, tämä on pahin tilanne moneen vuoteen. Kelirikkotiet on kuitenkin pystytty pitämään auki, kertoo Jaatinen.

Kyrönjoella avattiin tulvaluukkuja Etelä-Pohjanmaalla viime yön ja aamun vesisateet ovat nostaneet ainakin Kyrönjoen ja Lapuanjoen vedenkorkeutta.

Kyrönjoen tulvaluukkuja on ryhdytty avaamaan ja vettä päästämään pelloille Seinäjoella ja Ilmajoella. Kyrönjoen tulvahuippuja pyritään pienentämään myös johtamalla vettä alueen tekojärviin.

Edellisen kerran vettä johdettiin pengerretyille alueille Kyrönjoella viitisen vuotta sitten, huhtikuussa 2013.

Sen sijaan Lapuanjoella sade on nostanut vedenpintaa lähinnä joen latvoilla. Lapuanjoen varrella tulvaluukkujen avaaminen ei siis ole ollut tarpeen ainakaan tähän mennessä.

Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla tulvaveden ennakoidaan nousevan teille ensi viikolla, kertoo Jaatinen.

.
.