1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Intia

Intia ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen lapsen raiskaamisesta

Myös vankeustuomioita pidennetään ja oikeudenkäyntejä nopeutetaan. Maan hallitus päätti asiasta koko Intiaa järkyttäneiden tapausten jälkeen.

Intia
Kuolemanrangaistusta vaativa juliste mielenosoituksessa Intiassa, tekstinä "hirttäkää syylliset".
Mielenosoittaja piteli kuolemanrangaistusta vaativaa julistetta Srinagarissa Kashmirin osavaltiossa 16. huhtikuuta 2018. Julisteessa lukee "hirttäkää syylliset".Farooq Khan / EPA

Intian hallitus on hyväksynyt lapsen raiskaamisesta annettavan tuomion koventamisen. Mikäli maan presidentti ja parlamentti hyväksyvät hallituksen määräyksen, Intiassa saa jatkossa kuolemantuomion alle 12-vuotiaan raiskaamisesta. Myös vankeustuomioita pidennettiin.

Lisäksi päätöksessä vaaditaan, että lapsiuhreja koskevat oikeudenkäynnit on saatava päätökseen kahdessa kuukaudessa epäillyn pidätyksestä.

Parlamentilla on puoli vuotta aikaa hyväksyä hallituksen määräys, mutta epäiltyjä vastaan voidaan nostaa syytteitä jo hallituksen päätöksen perusteella.

Aiemmin Intiassa kuolemantuomio on voitu langettaa raaimmista murhista ja terroriteoista. Uutistoimisto AFP:n mukaan tuomioita pannaan kuitenkin täytäntöön harvoin. Viimeksi Intiassa on hirtetty kuolemaantuomittu vuonna 2015.

Viime aikoina useita tyrmistyttäviä tapauksia

Hallitus päätti asiasta Intiaa viime aikoina laajalti järkyttäneiden raiskaustapausten jälkeen. Yhdessä törkeimmistä tapauksista 8-vuotias tyttö raiskattiin ja surmattiin Jammu-Kashmirin osavaltiossa Pohjois-Intiassa.

Eri puolilla maata on järjestetty suuria mielenosoituksia, joissa on vaadittu rangaistusten koventamista. Protesteihin ovat kietoutuneet myös Intian etniset jännitteet, sillä Jammu-Kashmirin tapauksessa uhri oli muslimi ja syytetyt hinduja. Monet protestoijat syyttivät Intiaa hallitsevan hindunationalistisen puolueen olevan syytettyjen puolella.

Intiassa kovennettiin rangaistuksia naisiin kohdistuvista väkivaltarikoksista vuonna 2013, mutta rikosten määrä on silti ollut kasvussa. Tuolloin lakien tiukennukseen johtivat nuoren naisen joukkoraiskaus bussissa Intian pääkaupungissa Delhissä ja sitä seuranneet laajat mielenosoitukset.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Intiassa ilmoitettiin viranomaisille 40 000 raiskausta vuonna 2016, ja 40 prosentissa tapauksista uhri oli lapsi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi