Mitä tapahtuu Saudi-Arabiassa? Hallitsijan palatsilta kuului voimakasta ampumista, somessa epäillään vallankaappausta – Viranomaiset: "drone väärässä paikassa"

Kuningas Salmanin kerrotaan olleen tapahtuman aikaan muualla.

Saudi-Arabia
Kaksi dronea lentää iltaruskossa.
AOP

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa lähellä kuninkaallisia palatseja on kuultu voimakasta ampumista lauantaina hieman ennen iltakahdeksaa. Valtiollisen uutistoimiston mukaan maan turvallisuusjoukot ampuivat tilanteessa alas harrastekäyttöön tarkoitetun drone-kopterin.

Uutistoimistojen lähteiden mukaan paikalta kuului voimakasta ampumista ainakin puolen minuutin ajan. Sosiaalisessa mediassa tilanteesta levinneet videot johtivat spekulaatioihin vallankaappausyrityksestä, mikä sai maan viranomaiset reagoimaan ja tiedottamaan tapahtumista.

– Turvallisuusviranomaiset reagoivat (droneen) ohjeiden mukaisesti. Se ammuttiin alas ja viranomaiset tutkivat asiaa, maan valtiollisesta tietotoimistosta kerrotaan.

Maan hallitsijan kuningas Salmanin kerrotaan tapahtuman aikaan olleen toisaalla pääkaupungissa.

Twitteristä on löydettävissä muun muassa Snapchat-sovelluksella Riadin Al Khuzaman kaupunginosaan tai sen lähistölle geotagattu video, jossa ampumista kuuluu.

Kapinallisten ase?

Drone-koptereihin liittyvät huolet eivät ole maassa ennenkuulumattomia. Saudi-Arabia on taistellut yli kolme vuotta Jemenissä, jossa shiiakapinalliset ovat käyttäneet Saudi-Arabian ja sen liittolaisten joukkoja vastaan pommeja kuljettavia minikoptereita.

Droneilla on yritetty iskeä myös Saudi-Arabian Patriot-ohjuspattereihin.

Maa on syyttänyt Irania kapinallisten tukemisesta minikopterein. Iran on kiistänyt syytökset.

Jännitteet maassa ovat lisäntyneet myös sen jälkeen kun viime kesäkuussa kruununprinssiksi nimitetty Mohammed bin Salman aloitti maassa isoja uudistuksia ja hyökkäsi maan vanhoillista valtakoneistoa vastaan. Kruununprinssi on sanonut maan palaavan maltilliseen islamin tulkintaan.

Lue lisää:

Naisten kuntosali suljettiin "säädyttömän" videon takia Saudi-Arabiassa

Vuosikymmenien kielto poistui – Saudi-Arabian kerma kokoontui ensimmäisen elokuvateatterin avajaisiin

Saudi-Arabia voi lieventää naisten pukeutumisvaatimuksia – kaiken peittävä abaya ei olisi enää pakollinen?

Saudinaiset pääsivät ensi kertaa katsomaan jalkapallo-ottelua stadionilla

Lähteet: Reuters, AP